Zabıt Katipliği izdihamı

Adalet Bakanlığı tarafından Adana Adliyesi'ne alınacak 63 zabit katipliği kadrosu için açılan sınava 2 bin 600 kişi başvurunca adliye önünde uzun kuyruklar oluştu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2013 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zabıt Katipliği izdihamı

Bursa Adliyesi'ndeki 91 kişilik kadro için 2 bin 833 kişi başvurdu.

Adliye bahçesinde ve koridorlarında klavyelerle imtihan öncesi antrenman yapan adaylar, 3 dakikada 90 kelime yazarak rakiplerini elemeye çalıştı.

Adalet Bakanlığı'nın Bursa Adliyesi'nde çalışmak üzere alacağı kadrolu 91 zabıt katipliği pozisyonu için Türkiye'nin dört yanından 2 bin 833 müracaatta bulundu. Sabahın ilk ışıklarında adliyeye gelen yüzlerce aday, girişte yoğun kalabalık oluşturdu. İsmi okunanlar tek tek adliyeye alındı. Polis ekipleri adliyede geniş güvenlik tedbiri alırken, adayları bu önemli imtihanda yalnız bırakmadı. Adliye kafeteryasında kurulan sınav salonunda heyecan doruğa yükseldi. Adaylar, 3 dakikada 90 kelime yazabilmek için ter döktü. Adayların heyecanı gözlerinden okunurken, bazılarının yanlarında klavyelerini de getirmesi dikkat çekti.

ADLİYE BAHÇESİNDE KLAVYE MARATONU

Bursa Adliyesi önünde adayların bilgisayar ve klavyelerini yanında getirerek imtihan öncesi yaptığı hazırlıklar da dikkat çekti. Kimi adaylara eşleri kimi adaylara arkadaşları bazı adaylara da anneleri kağıttan kelimeleri okuyarak yardımcı oluyor. Bazı çocuklar da babalarını bu zorlu gününde yalnız bırakmadı. 3 dakikada 90 kelime ve üzeri yazanların önümüzdeki günlerde mülakata alınacağı öğrenilirken, sınav salonlarında heyecan had safhadaydı. Q ve F klavye olarak ayrı ayrı imtihana giren adayların heyecanı gözlerinden okuyordu.

30 ADAYDAN BİRİ MEMUR OLACAK

İsimlerinin okunmasını bekleyen adaylar ise çok az kişinin alınmasından şikayetçi. İmtihanın çok zorlu geçeceğini belirten adaylar, 6-7 ay sonra 5 bin kişilik bir kadronun daha açılacağını söyledi. 30 kişiden birinin memurluğu kazanacağını anlatan Caner Sevimli, "Zabıt katipliği sınavına gireceğim. En azından 3 bin kişi var. 3-4 saat daha buradayız. 90 kişi alacaklar, biz de sıramızı bekliyoruz" dedi.

Adaylardan Ahmen Şen ise, sınava çok iyi hazırlandığını belirterek, "Daha ismimiz okunmadı. Ses sisteminde de sorun var. 2 bin 800 kişi sınava katılıyor. Pek umutlu değiliz. Allah'tan umut kesilmez. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz" diye konuştu.


İZMİR

İZMİR Adliyesi ile ilçelerde görev yapacak 91 kişilik kadrolu zabıt katipliği sınavına 3 bin 633 kişi başvurdu.

Adaylar, sınava girmeden önce boş klavye ve dizüstü bilgisayarlarla idman yaptı.

Adalet Bakanlığı tarafından açılan İzmir Adliyesi, Bölge Adliye Mahkemesi, Çeşme, Karaburun ve Torbalı adliyelerinde görev yapacak olan 91 kişilik kadrolu zabıt katipliği sınavına çoğunluğu üniversite öğrencisi olan 3 bin 633 kişi başvurdu. Sabahın erken saatlerinde sınavın yapılacağı Bayraklı Adliyesi Sosyal Tesisler önüne gelen adaylar, ellerinde monitör bağlantısı olmayan klavyelerle son çalışmalarını yaptı. İzmir dışındaki illerden de sınava girmek için gelen adaylar, kendilerine daha önceden verilen 90 kelimelik metni 3 dakika içerisinde yazıp yazamadıklarını denedi. Adayların yanındaki arkadaşları da kronometre tuttu. Adaylar tercihlerine göre sınavda F ya da Q klavye kullandı. Adaylara sınava girmeden önce İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, heyecanlarını yatıştırmak için sınavda nelere dikkat etmeleri konusunda konuşma yaptı.

45'erli gruplar halinde içeri alınan adaylardan, üç dakika içerisinde 90 kelime yazmaları şartı arandı. Aralarında çok sayıda üniversite mezunu ve öğrencisi de bulunan adaylar, işsizlik nedeniyle zabıt katibi olmak istediklerini söyledi. Sınavda imla kurallarına da dikkat edildi. Yarın da devam edecek olan sınava katılan adaylar, kazanmaları halinde sözlü sınava tabi tutulacak. Sınavı kazananlar İzmir Adliyesi'ne 36, Bölge adliye mahkemesi 40, Çeşme 5, Karaburun 2 ve Torbalı'ya 8 toplam 91 kişi kadrolu olarak alınacak. Kazananlar 1500 ile 1700 lira arasında maaş alacak.


ANTALYA

ANTALYA Adliyesi'nde 80 kişinin zabıt kâtibi olarak alınması için açılan sınava katılan 2 bin 300 kişi, sözleşmeli olarak işe girebilmek için klavye başında ter döküyor.

Adalet Bakanlığı'nın açtığı Zabıt Kâtipliği sınavı sabah saatlerinden itibaren Antalya Adliyesi'nde başladı. Alınacak 80 zabıt kâtibi için açılan sınava 2 bin 300 kişi başvurdu. Saat 08.00'den itibaren Antalya Adliyesi'ne gelen adaylar 3 dakika içinde 80 düzgün kelime yazmak için sırayla sınava tabi tutuldu.

SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA

Adliye önünde sınav sırasının kendisine gelmesini bekleyen adaylar beklemek yerine yanlarında getirdikleri dizüstü bilgisayarlarla sınava hazırlanmayı sürdürdü. Adliyenin önünde hemen her köşe başında 3-4 adayın daktilo ile ya da bilgisayar klavyesiyle kendisini test etmesi ilginç görüntüler oluşturdu.

ADAYLARIN GÖRÜŞLERİ

Sınava 'q' klavyeden girdiğini söyleyen Hüseyin Koç sınavının başarılı geçtiğini 80 kişinin arasında olmak için ter döktüğünü söyledi. Koç, “Nasipse buradan ekmek yiyeceğiz" dedi.

Sınav için henüz önünde 300 kişinin olduğunu söyleyen Ramazan Açan ise sınava 3 hafta önce hazırlanmaya başladığını kaydetti. Rakiplerinin fazla olduğunu söyleyen Açan, “Önemli olan sözlü sınavın başarılı geçmesi diye düşünüyorum. Sözlüye kalmak yetmiyor. Mutlaka torpil konuşacak ve bizde de o yok" diye konuştu.

Sınava hazırlanmak için kursa gittiğini söyleyen Dilek Sümbül ise sınav öncesi klavyeyi elinden bırakmadığını söyleyerek, "Sözleşmeli olarak işe girmek için umudumu koruyorum. İnşallah hayırlısı olur" dedi.


ADANA

Adalet Bakanlığı'nın Adana Adliyesi'nde 63 zabıt katibi alacağını duyurması üzerine işsiz gençler adliyeye akın etti. Adaylar, sınavın yapılacağı adliye önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı adayların sokakta, kafede ve parklarda klavye ile çalışması dikkat çekti. Üniversiteli işsizlerin çoğunlukta olduğu adaylar, sınavda daktilo veya bilgisayar ile vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az 90 kelime yazmaya çalıştı. Heyecanlı oldukları görülen adaylar, 6 Nisan 2013 Cumartesi günü saat 09.00'da sözlü sınava girecek. Sınavı kazanma ihtimalini 'Milli Piyango'nun çıkma şansı daha yüksek' diye değerlendiren adaylar, "2 bin 500 gibi bir başvuru varmış. Biz yine giriyoruz. İlk girişim ama 3-4 defa giren arkadaşlarım var. Evde 150-200 kelime yazıyorlar, buraya geliyor 80 kelime bile yazamıyor. Bu da konsantrasyon eksiği, heyecanlanma, el titremesi gibi şeylerden kaynaklanıyor" dedi.


ESKİŞEHİR

Eskişehir Adliyesi'nde 20 kişinin alınacağı zabıt katipliği pozisyonu için bin 200 kişi başvuruda bulununca sınavın yapılacağı salon önünde uzun kuyruklar oluştu.

Adaylar, sabahın ilk saatlerinden itibaren sınavın yapılacağı Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne geldi. Uzun kuyrukların oluştuğu sınav salonunun önünde izdiham yaşandı. Adayların sırayla içeriye alınmasına rağmen, bazıları izdiham ve kuyruk oluşmasına tepki gösterdi. Sınava girecek adaylar, işleyişin daha hızlı yürümesi için yetkililere isimleri okumada yardımcı oldu.

Sınavda, 3 dakikada 90 kelime yazmaları istenen adaylardan başarılı olanlar, daha sonra sözlü mülakata girecek. Sözlü mülakatta alınan puan ile KPSS puanlarının ortalamasına bakılarak 20 kişi sözleşmeli olarak adliyede işe başlayacak.

Sınava giren İlknur Çevreligil, lisans mezunu olduğunu ifade ederek, "Şansımızın az olduğunu biliyoruz. Denemek için geldik. Bunu bile bile, 'Keşke' dememek için geldik. Sözleşmeli alınacak zaten. Bunun da eksi yönleri var" diye konuştu.

Sınavda sırasını bekleyen Ali Tuncel ise, sistemin değiştirilebileceğine dikkat çekerek, "Sınav sistemini çok saçma buluyorum. Böyle bir sistem yok. Farklı bir sınav sistemi ile memur adayları alınabilir. 20 kişi alınacak, bu kadar kişi burada bekletiliyor. Zaten alınacak adamların belli olduğunu düşünüyorum. Herkesin tanıdığı vardır. Bir şekilde gireceklerdir" ifadelerini kullandı.


ŞANLIURFA

ŞANLIURFA Adliyesi'nde görev yapacak zabit katiplerinin belirlenmesi için Adalet Bakanlığı tarafından açılan 40 kişilik kadroya, bin 40 kişi başvurdu.

Adalet Bakanlığı; Şanlıurfa Adliyesi'nde görevlendirilmek üzere 40 kişilik zabıt katipliği alınacağını duyurdu. Duyurunun ardından zabıt katibi olmak için standartları uyan bin 40 kişi başvuruda bulundu. Türkiye'nin çeşitli kentlerinden sabah erken saatlerde sınavın yapılacağı Şanlıurfa Anadolu Teknik Lisesi önünde toplanan adaylar, sınav öncesi de çalışmalarını sürdürdü. Adaylar, sınav koşulu olan 3 dakikada 90 ve üzerinde kelime yazabilmek için yanlarında getirdikleri klavyelerle hazırlıklarını sürdürdüğü görüldü. Adaylar sıra numaralarına göre sınav salonlarına alınarak, başarılı olmak için ter döktü. Sınav nedeniyle yaşanan yoğunluk üzerine okul çevresinde polis tarafından da önlem alındı.

Yetkililer, bin 40 kişinin girdiği sınavda başarılı olan adayların sözlü mülakata da alınacağını bildirdi.


HAKKARİ

Hakkari Adliyesi'nde açılan 19 kişilik kadroda sözleşmeli katip olarak çalışmak üzere 321 kişi başvuruda bulundu.

Sabah saatlerinde Konak Caddesi üzerinde bulunan Hakkari Adliyesi önünde toplanan adaylar, büyük bir heyecan yaşadı. Bazıları yere oturarak beraberinde getirdikleri klavyenin üzerinde parmak alıştırması yaparken, bazıları ise ayakta bekleyerek isimlerinin okunmasını bekledi. KPSS sınavında 60 ile 70 arasında puan alan gençlerin tabi tutulduğu sınava klavyesine güvenen birçok genç katıldı.

Hakkari Adliyesi'ne katip olarak alınacak 19 kişilik kontenjana 321 kişi başvurdu. Katiplik sınavına başvuran bazı gençler uzun zamandır bu sınava çalıştıklarını, sınava bu kadar kişinin başvurmasının Hakkari'deki işsizlik gerçeğini ortaya koyduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber