'Barış sürecinde eğitimin rolü' konulu panel

Muş Alparslan Üniversitesi'nde (MŞÜ), Boğaziçi Üniversitesi ve Helsinki Yurttaşlar Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında 'Barış Sürecinde Eğitimin Rolü' konulu panel düzenlendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2013 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Barış sürecinde eğitimin rolü' konulu panel

Panele Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatma Gök, Araştırma Görevlisi Soner Şimşek, Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Abdullah Dalkıran ile Doç. Dr. Kenan Çayır konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram coşkun yaptı.

Panelin ilk konuşmacısı olan Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök, demokrasi meselesinin çok yönlü bir mesele olduğunu söyledi. Gök, "Okulun ve eğitimin demokratik olması konusu ise çok daha karmaşık bir konudur. Yani eğitim sisteminde veya özel olarak sınıf ortamı bile iki şekilde çalışır. İçinde yaşadığımız toplum demokratik bir toplumsa,

otoriter bir zihniyet veya zihniyeti benimsemiş bir toplumsa zaman zaman toplumlara son derece hegemonyacı direk baskı uygulanabilir. Türkiye'de askeri yönetimleri bu evin çömleği olarak gösterebiliriz. Başka toplumlarda da faşizan yönetimlerin hakim olduğu toplumlarda buna benzer uygulamaları gördük. Bu tür etkiler direkt bizim okullarımıza kadar girdi. Yani sadece okulun müfredatının daha demokratik daha baskıcı olması değil gelen öğrencilerin bütün birikimlerini, donanımlarını hatta ve hatta kültürel özelliklerini bile etkiler hale geldiler" dedi.

Eğer demokratik bir topulum ve demokratik bir eğitimde okuyorsak en can alıcı noktanın öğretmenler olduğunu belirten Gök, "Sistemin ne olduğu hepimizi bağlayan bir şey ama her sistem altına biz eğitimcilere çok önemli bir misyon düşüyor. Buda herkesin geldiği sınıftan,

kız veya erkek olmasından, cinsiyet kimliğinden etnik kökeninden bağımsız olarak herkese en nitelikli en demokratik eğitimi verdiği toplumun görevidir. Bu yeni girdiğimiz süreçte hepimize çok önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu.

Diğer konuşmacılarda konu ile ilgili olarak görüş beyan etiller. Panel soru-cevap şeklinde son buldu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber