Hazine Müsteşarlığı özelleştirilmesi düşünülen KİT'lerin aralık ayı sonunda anonim şirkete dönüşmesi için harekete geçti.

Haber Giriş : 04 Aralık 2003 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hazine Müsteşarlığı özelleştirilmesi düşünülen KİT'lerin aralık ayı sonunda anonim şirkete dönüşmesi için harekete geçti.

Hazine bu yönde ?Kamu Sermayeli Şirketler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı? hazırladı. Fiskobirlik, Devlet Malzeme Ofisi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve TCDD gibi 38 KİT kuruluşuna gönderilen yazıya göre, bu kurumlar önce anonim şirket haline dönüştürülecek, daha sonra da özelleştirme kapsamı içine alınacak.

Kanunun amacı, anonim şirket haline dönüştürülecek KİT'lerin, özel şirket mantığıyla yönetilmesini ve özelleştirilmeye hazırlanmalarını tamamlayacak şekilde yapılandırılmasını sağlamak. Kapsamı ise, ?Ticari esaslara göre faliyet gösteren kamu sermayeli şirketleri kapsar.? şeklinde ifade edildi. Böylece yeni şirketler, kanunun çıktığı tarihten itibaren Türk Ticaret Kanunu'na tabi bulunacak. Çalışanlara yönelik olarak ?Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı?nda de yer alan ?performans kriteri? hazırlanan taslaktaki 10. maddede, ?performans hedeflerinin denetimi? başlığı altında yer aldı. Bu maddeye göre, DTP ve müsteşarlık tarafından yönetim performansı her 6 ayda bir şirket denetim kurulu tarafından hazırlanan raporlarda dikkate alınarak değerlendirileceği ve değerlendirme sonucunda da çalışanlara, ücret, prim veya ceza verilebileceği kaydedildi. Bu durumun kamu sermayeli şirketlerin rekabet gücü ve başarısını artıracağı savunuldu.

Şirket yönetim ve denetim kurulu üyelerinin görev süresine ilişkin maddeye göre; kurul üyelerinin görev süresi üç yıl. Görev süresi dolanların yeniden atanabileceği gibi, aynı usulle görevden alınabilmelerine bu maddeyle imkan sağlanıyor. Diğer yandan, görevi kamuda olan üyelerin eski kurumlarına iade edilmesinin de önü açık bırakılmış.

Müşteri odaklı hizmet anlayışı

Anonim şirket haline dönüşecek KİT'lerde müşteri odaklı hizmet anlayışının benimsenmesi için böyle bir kanun çalışması yapıldığı öne sürülen taslakta, bu durumun siyasi baskıları da azaltacağına vurgu yapıldı. Konuyla ilgili olarak ?genel gerekçe? bölümünde mevcut duruma göre hükümetin çeşitli bakanlıklar yoluyla KİT yönetimi üzerinde aşırı etkili olduğu, bu etkinin de yönetimleri hantallaştırdığına değinildi. Bunun sonucunda da yönetimin başarı ve başarısızlığının ölçülemediğine dikkat çekildi. Tasarıda dikkat çeken başka bir husus ise KİT'lerin görev zararının azaltılmasına yönelik yeralan 12. madde. Bu maddeye göre, bundan böyle şirketler ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyatını kendisi belirleyecek. Hükümetin fiyata müdahale etmesi halinde, oluşacak görev zararı müşteşarlık tarafından tespit edilerek, şirketin bütçesine avans olarak ödenecek. Tasarıda, işe alınacak yeni personelin 1475 sayılı İş Kanunu'na tabi olacakları belirtilirken, 657'ye tabi memurların da istemeleri halinde İş Kanunu'na geçiş yapabilecekleri ve ücret artışlarının da performansa göre belirleneceğine dikkat çekildi.

Kanunun yasalaşmasıyla birlikte Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) görevi sadece ihale işlemlerini yürütmekle sınırlandırılıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber