HSYK baskılara isyan etti

Haber Giriş : 20 Aralık 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazar Orhan Pamuk ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın davalarındaki gelişmelere Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) tepki geldi. HSYK Başkanvekili Celal Altunkaynak, yargıya baskı oluşturulmasının bağımsızlığa gölge düşürdüğü uyarısında bulundu. Temel hak ve özgürlüklerin, Cumhuriyet'in, demokratik, laik, hukuk devletinin sağlam güvencesinin yargı olduğunu belirten Altunkaynak, şunları söyledi:

'Eleştiriler Anayasa'ya aykırı'
"Yargı, adaletin gerçekleştirilmesi için olumsuzluklara karşın tam bir özveriyle çalışmakta. Yargı, adalet dağıtımı ve yargısal görevini, ancak bağımsız ve tarafsızlığıyla yerine getirebilir. Yargı üzerinde diğer erkler ve kurumlar baskı oluşturacak ise bağımsızlığa ve hâkim teminatına gölge düşmüş olur. Yargı bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne müdahale ediliyorsa bağımsızlıktan bahsedilemez. Davalar hakkında yorum ve eleştiriler yapmak Anayasa'ya aykırıdır. Herkesin bu hususa özen göstermesi yasal zorunluluktur.

Açılmış olan davalarla ilgili itiraz ve temyiz yolu gibi yasal yollara başvurma hakkı var. Yüce yargının kendisine yapılan müdahalelere sessiz kalmasının nedeni, Türk milleti adına üstlendiği sorumluluk duygusuyla hareket etmesinden kaynaklanmaktadır."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber