Gözler MB, BDDK, SPK ve kamu bankalarına yapılacak atamalarda

Haber Giriş : 20 Aralık 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk ekonomisinde gözler, 2006 yılında yapılacak olan 'kritik ekonomi' atamalarına çevrildi. Gelecek yıl, Merkez Bankası, BDDK, SPK ve kamu bankaları yönetimlerinde değişiklik yapılacak. Ekonominin yeni kaptanlıkları için şimdiden kulis çalışmaları başladı.

Son söz ERDOĞAN'da

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başanı Doğan Cansızlar'ın, görev süresinin dolması ardından yeniden başkanlık koltuğuna oturmak istemediğine ilişkin açıklamasının ardından gözler, 2006 yılında görev süreleri dolacak olan ekonomi bürokratlarına çevrildi. AK Parti Hükümeti döneminde, ekonomi yönetimi için yapılan atamalarda, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile partinin ekonomi kurmaylarından Nazım Ekren etkili oldu. Önümüzdeki yılı gerçekleştirilecek değişikliklerde de bu isimlerin etkili olması bekleniyor. Ancak son sözü, Başbakan Tayyip Erdoğan söyleyecek.

İşte 2006'da boşalacak koltuklar ve atamalar

Merkez Bankası Çanakçı ve Başçı'nın ismi geçiyor

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görev süresi mart ayında doluyor. Hükümet ile bugüne kadar yıldızı barışmayan Serdengeçti'ye, bazı hükümet üyelerinden ve partinin ekonomi kurmaylarından yoğun tepki var. Bu nedenle, Merkez Bankası Başkanlığı'na yeni bir ismin atanması bekleniyor. Ancak, Merkez Bankası Başkanlığı IMF ve Dünya Bankası için büyük önem taşıyor. Bu koltuğa IMF'nin ve piyasaların sıcak bakacağı isim aranıyor. Ankara Kulisleri'nde, piyasaların ve IMF'nin yakından tanıdığı Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın, Merkez Bankası Başkanlığı'na kaydırılacağı ya da Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın başkanlığa atanacağı konuşuluyor. Kulislerde, dolaşan bir başka iddia ise, Merkez Bankası Başkanlığı için, Dünya Bankası'nda görev yapmış, IMF ve Dünya Bankası'nın yakından tanıdığı bir isim arandığı yönünde. 2006 yılında, Merkez Bankası İdare Meclisi'nde de iki isim değişecek. Merkez Bankası'ndaki atamalar için, Özel Finans Kurumu kökenli bazı bankacıların da kulis faaliyetlerinde bulunduğu biliniyor. Ancak IMF ve piyasaların bu isimlere sıcak bakmamasından korkuluyor.

SPK Doğan Cansızlar talip değil

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, haftasonu yapılan Abant toplantısında SPK Başkanlığı'na ikinci kez talip olmadığının mesajını verdi. Görev süresi Kasım 2006'da dolacak Cansızlar'ın koltuğuna , kurum içinden ve kurum dışından bir- çok aday bulunuyor. AK Parti Hükümeti döneminde, kurul üyeleri değiştirildi. SPK Başkanlığı için Özel Finans Kurumu (ÖFK) kökenli bankacılardan da adaylar var. Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz bu isimlerinden bir tanesi. Büyükdeniz'in ismi, kamu bankaları yönetimi için de geçiyor. Ancak, kurul üyeleri içinden bir ismin, SPK Başkanlığına atanabileceği de ifade ediliyor. İMKB Başkanı Osman Birsen'in yerine ise SPK Başkanlığı'na yapılacak atamanın ardından 2007'de bir isim getirilecek. Bu ismin kurum içinden seçileceği yorumları yapılıyor.

BDDK Bilgin'in tekrar atanması bekleniyor

2006 yılında atama yapılacak ekonomi kurumların başında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da (BDDK) bulunuyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Zekeriya Temizel ve Engin Akçakoca'dan kalan süreyi tamamladı. Görev süresi mart ayında doluyor. Ancak Bilgin'in tekrar atanması bekleniyor. Çünkü, Bankalar Yasası'nda yapılan düzenleme ile Tevfik Bilgin'in, BDDK Başkanlığı'na ikinci kez atanmasının önü açıldı. Söz konusu düzenleme nedeniyle, BDDK Başkanlığı'na Bilgin'in ikinci kez atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak, BDDK Başkanlığı için de birçok isim dolaşıyor. Bilgin'in ikinci kez atanmaması halinde, BDDK İkinci Başkanı Ahmet Şirin'in bu göreve getirilebileceği konuşuluyor.

Kamu Bankaları Adnan Büyükdeniz güçlü adaylardan

2006 yılında kamu bankalarının yönetimlerinde de önemli değişiklikler yapılması bekleniyor. Geçen yıl yapılan genel kurullarda, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı tasfiye edilmişti. Bu tasfiyenin ardından, kamu bankaları yönetim kurulu başkanlığı ve genel müdürlük sistemi getirildi. Ziraat ve Halk Bankası'nın 2006 yılında yapılacak genel kurullarında bankaların yönetim kurulu üyelerinin değiştirilmesi bekleniyor. Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyelerinden Murat Ulus'un imza yetkisi BDDK tarafından kaldırıldı. Ulus'un yerine yeni bir üyenin atanacağı ifade ediliyor. Yine Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın da görevden alınacağı kulislerde konuşuluyor.

Geçen yıl Halkbank Genel Müdürlüğü'ne atanan ancak sağlık sorunları nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'in bu yıl yapılacak genel kurullarda, kamu bankaları yönetiminde görev alması bekleniyor.

Kimin ismi, hangi kurum için geçiyor?

MERKEZ BANKASI

AHMET ERTÜRK TMSF Başkanı) DURMUŞ YILMAZ (MB Meclis Üyesi)CAN AKIN ÇAĞLAR (Ziraat Bankası Gen. Müd.)ADNAN BÜYÜKDENİZ (Albaraka Türk Gen. Müd.)ERDEM BAŞÇI (MB Başkan Yard.) İBRAHİM ÇANAKÇI (Hazine Müsteşarı)

BDDK

CAN AKIN ÇAĞLAR (Ziraat Bankası Gen. Müd) ADNAN BÜYÜKDENİZ (Albaraka Türk

Gen. Müd.) AHMET ERTÜRK (TMSF Başkanı) AHMET ŞİRİN (BDDK İkinci Bşk.)

MUSTAFA KORHAN (Bankalar Murakıplar Kur. Başk.)

SPK

MÜSLÜM DEMİRBİLEK (Aracı Kuruluşlar Bir. Başk) EMİN ÖZER (Aracı Kuruluşlar Bir. Üyesi) AHMET ERTÜRK TMSF Başkanı)ABDÜLKERİM EMEK (SPK Üyesi)ADNAN BÜYÜKDENİZ (Albaraka Türk Gen. Müd.)

ZİRAAT VE HALK BANKASI

Ziraat Bankası ile Halk Bankası yönetiminde de değişiklik bekleniyor. Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın, Yönetim Kurulu üyerinden Mehmet Emin Özcan'ın, Adnan Büyükdeniz'in isimleri Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü için geçiyor. Yine Hüseyin Aydın'ın Ziraat Bankası'na atanması halinde Genel Müdürlüğe üyelerden Hasan Sezer'in gelmesi bekleniyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber