Hapisten yazdığı mektupla üniversiteyi şikâyet etmiş

Haber Giriş : 21 Aralık 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki (YYÜ) yolsuzluk iddiaları üzerine tutuklandıktan sonra cezaevinde intihar eden Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın savcılığa birçok kez mektup yazdığı ortaya çıktı. Dava dosyasına giren mektuplar, el yazısıyla kaleme alınmış. Arpalı, 26 Eylül 2005 tarihli mektubunda, kendi döneminden önce gerçekleşen tıbbî cihaz ihalesinde usulsüzlük yapıldığını savunuyor. 6 sayfalık mektupta, cihazların teslimi ve paranın ödenmesi konularında şartname yükümlülüklerine uyulmadığı belirtiliyor. Bir kısmı çalışmayan cihazların, 2003 Ocak ve Mayıs aylarında üniversite tarafından teslim alındığını ifade eden Arpalı, kendisinin 2003 Temmuz ayında göreve başladığını kaydediyor. Genel sekreter olduktan sonra, ihale süreciyle ilgili Şube Müdürü Salih Avcı'dan bilgi aldığını anlatan Arpalı, bütün işlemlerin üniversite yönetimi tarafından yürütüldüğünü öğrendiğini vurguluyor.

Arpalı, mektubunu şöyle sürdürüyor: ?İhale ile ilgili olarak kendilerinin bilgilendirilmediğini, yetkinin kendilerinden alındığını, bunu rektörlüğün sürdürdüğünü öğrendim. Firma temsilcisi Mehmet Ayral'ı çağırarak, bizden habersiz olarak kimse ile bir iş yapmayacağını söyledim. Daha sonra eksik olan cihazlarla ilgili yapılan toplantılarda yöneticilerin ve doktorların yeterli bilgiye sahip olmadığını ve Mehmet Ayral'ın herkesi yönlendirdiğini gördüm. Ayral, toplantı esnasında firma tarafından Ocak ve Mayıs 2003'te montajı yapılarak doktorlar ve teknisyenler tarafından imzalanan tutanaklarla çalışır vaziyette olduğu belirlenen cihazların kullanılmaya başlandığı tarihin garanti süresinin başlandığı tarih olduğunu ifade etti. Bunun hep böyle uygulandığını söyledi.?

Arpalı, toplantıya katılan doktorların montajı yapılan cihazların bir kısmında eksiklikler bulunduğunu, bazılarının çalıştırıldıktan sonra arızalandığını, üretici firmanın gerekli müdahaleyi zamanında yapmadığını; bu sebeple üretici firmanın fedakarlıkta bulunması gerektiğini söylediklerini naklediyor. Arpalı, bu teklif üzerine Mehmet Ayral'ın, ?Uzun süredir cihazları kullanıyorsunuz. İmzaladığınız bu tutanaklarla mahkemeye gidersem ben kazanırım.? diyerek toplantıya katılanları etkilemeye çalıştığını vurguluyor.

Toplantıda montajı yapılan cihazların tesliminden sonra geçici kabul komisyonu kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlatan Arpalı, Rektör Yardımcısı Prof. Ayşe Yüksel'in odasında tekrar bir toplantı yapıldığını; ancak bu toplantıya firma temsilcilerinden kimsenin katılmadığını ifade ediyor. Arpalı, doktorların şikayetleri ve tepkiler üzerine Muayene Kabul Komisyonu'nun kabul işlemini yapmadığını belirterek ?Yaptığım çalışmalar sonucunda gerek üniversite gerek yüklenici firmanın sözleşme ile ilgili olarak hükümlere uymadığını tespit ettim. Sözleşme şartnamesine göre gümrükteki cihazlar üniversite yetkilileri tarafından gümrükten çekilmesi gerekirken, bu yüklenici firma tarafından çekilmiş. Ayrıca cihazların montaj mahalline gelmesinden 30 gün sonra kabule hazır olduklarının yüklenici firma tarafından üniversiteye yazılı olarak bildirilmesi hükümlerine uyulmamıştır.? diyor.

Arpalı mektubunun ?Kritik Noktalar? diye adlandırdığı bölümünde ise çarpıcı bilgiler veriyor. Arpalı, cihazların faturalarının muhasebe ya da mali ve idari işler yerine Dekan Mehmet Koyuncu'nun odasında olduğunu öğrendiğini ifade ediyor. Arpalı, mektubunda, ?2004 yılı 6. ayından geçerli olmak üzere Muayane Kabul Komisyonu'nun belli şartlar altında kabul edilebileceğini belirterek rektörlüğe bildirdim. Alınan cihazların ödemesi üniversite tarafından bütçeleştirme oluşturulmadan yapılmıştır. Buradaki usulsüzlük benden önceki yönetimin işidir.? bilgisini veriyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber