Kuzu: Referandumla iktidar olduk

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, "2010 yılında yapılan referandum sizlerin seçtiği bizleri iktidar yapmıştır. İlk kez Türkiye tarihinde sivil hükümet kendi ağırlığını hissettirmiştir bu memlekette" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2013 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur Sen Adana İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Yeni anaysa ve başkanlık sistemi' konulu konferansa katılan Burhan Kuzu, daha önce davulun kendilerinin omzundayken tokmağın başkasının elide olduğunu aktardı. Türkiye'de mili iradeye güvensizlik olduğuna dikkat çeken Kuzu, "Egemenlik milletindir kayıtsız şartsız diyorlar, sonra yetkili organlar eliyle kullanılır diye yazmışlar. Kim bu yetkili organlar, erken uyanan. Darbeciler 'milletin çağrısı üzerine geldik' diyor. Madem millet çağırdı niye gece geliyorsun. Gündüz gelsene. Yetki gaspı var. 2010 yılında yapılan referandumla birlikte ilk kez Türkiye tarihinde sivil hükümet kendi ağırlığını hissettirmiştir bu memlekette." şeklinde konuştu. Kuzu, "Davul bizin sırtımızda tokmak askerde, yargıda, üniversitelerde, YÖK'te. Bizim yetkimiz ne onlardan arta kalan. Referandumda tokmak artık bizim elimize geçti. Ancak bu sistemle devam ederse her zaman koalisyon gelme ihtimali yüksek. Bu tokmak o zaman tekrar başkalarının eline geçer. Hükümetin omzunda sadece davul kalır yine." diye konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLMEZSE KOMŞULARIMIZDAN BETER OLURUZ

Başkanlık sistemine geçilmez baş belası koalisyonun gelmesi halinde, 2023 değil 2070'te bile hedeflere ulaşılamayacağını ileri süren Burhan Kuzu, "Büyük kriz yaşayan Yunanistan'dan daha kötü duruma düşeriz. Menderes biriktirdi koalisyon yedi, Demirel biriktirdi koalisyon yedi, Özal biriktirdi koalisyon yedi. Şimdi biz biriktirdik eğer başkanlık sistemine geçmezsek koalisyon yine yiyecek. " 75 milyonluk Türkiye'yi koalisyonlara teslim edemeyeceklerini vurgulayan Kuzu şöyle devam etti: "Adamın 8 vekili var 4 bakanlık istiyor. Başbakanla pazarlık yapıyor. Herkese bakanlık vermek için başbakan bakanlıkları bölüyor. Neye göre bölüyor AŞ'a göre. Botaş, tedaş, ne kadar AŞ varsa herkes ona talip. Biz geldiğimizde 36 bakanlık vardı. Mecburen bir bakanlık 4'e bölünüyordu. Bu memleket meteoroloji bakanlığı gördü. Biz bunu 23'e indirdik yine çok. 300 milyonluk Amerika'da 12 bakanlık var."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İYİ GİTMİYOR

Yen anayasa çalışmalarının iyi gitmediğine işaret eden Kuzu, "Yeni anayasa çalışması yapılıyor. 4 parti ortak çalışıyor. Bir buçuk yıl oldu iyi gitmiyor. Ortada çıkmış bir metin yok. Bu süre anayasa yapılması için yeterli. Özgürlükle alakalı bölümlerde mutabakat çok yüksek ama milli egemenliğin kullanılması konusunda büyük ayrılıklar yaşıyoruz. Çıkmazsa kedi teklifimizi parlamentoya sunacağız. Partilerle tek tek görüşeceğiz, destek verenle yolumuza devam edeceğiz. Yeni bir anayasa yapsak bile sorunlar çözülmez. Gelin yol yakınken aklınız başınıza toplayın başkanlık sistemine geçelim. Yeni anayasa yapıyoruz ama sistemi sakat. Sistemi revize etmeliyiz. Bunun da yolu başkanlıktır." ifadelerini kullandı. Kuzu, seçimlerdeki yüzde 10 barajının kaldırılmasının olumlu sonuçlar doğurmayacağını ileri sürerek, "Barajı kaldırırsak 6'lı koalisyonlar başlar, sonra pazarlıklar diz boyu. Tamam yüksekse geçelim başkanlık modeline, 0 baraj al sana çözümü de söylüyoruz. Sen barajı kaldıralım diyorsan, destek ver kaldıralım, çünkü gerek yok orada biz zaten koalisyonlardan korkarak bu barajı koymuşuz. Kaldı ki bu barajı koyanlar AK Parti ve türevlerini hükümete getirmemek için koydu, ama gün geldi o barajı koyanlar orada kendileri boğuldular" dedi.

TÜRKİYE'DE SOL ANCAK BAŞKANLIK SİSTEMİYLE İKTİDARA GELİR

Başkanlık sisteminin, eyalet, federal ve özerk yapılanmalarla uzaktan yakından alakası olmadığını savunan Kuzu, bu yapılanmaların istenirse şimdiki parlamenter sistemde bile gelebileceğini söyledi. Başkanlık modelinde hükümetin yüzde 51 oy ile kurulacağı için Türkiye'de 'merkez sağ' ve 'merkez sol' diye ayrılan 2 partili sistemin olacağına vurgu yapan Kuzu, "Diğer partiler de parlamentoda olur ama hükümet kurabilmeleri için o 2 partiyi bitirmeleri gerekir, Amerika'da böyledir. Türkiye'de sol kesim başkanlık sistemine yanaşmaz, neden? Diktatörlük gelir. Bırak Allah'ını seversen, beni kandıramazsın. Diktatörlük bu tür sistemlerde olur, diktatörlüğün panzehri başkanlık modelidir. Türkiye'de sol, bugünkü yapılanmayla iktidara gelemez, ama çağın gereği olan sol kesim olursa başkanlık modeliyle pekala gelebilir" diye konuştu. Kuzu, 28 Şubat döneminde kendisine 12 yıl profesörlüğünün verilmediğini, 10 yıl da üniversitede derslere sokulmadığını iddia ederek, "Bunları yapanlar bugün demokrat geçinenler. Bu insanlar, demokrasiden nasibini almamış -zerre yok- dolayısıyla benim bunlar için kullandığım kelime 'üniformasız sivil generaller- Bunların rütbeleri gömleğin altındaydı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber