PKK yığınak yapmadı çekilmeye hazırlanıyor

İmralı'nın ikinci mektubuna Kandil ve Avrupa'dan yanıt beklenirken, Öcalan'a şartsız destek veren PKK, bazı üs bölgelerini takviye etmeyerek çekilme hazırlıklarına başladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Nisan 2013 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAZAL ATEŞ

Abdullah Öcalan'ın, BDP aracılığıyla gönderdiği çekilme mektubuna PKK ve Avrupa kanadının vereceği yanıt beklenirken, Öcalan'a "şartsız" destek veren PKK'nın, İmralı'nın "hazırlıklara başlayın" çağrısına da uyması bekleniyor. Örgütün Nevruz'daki ilk çağrının ardından çekilme hazırlıklarına başladığı, Hakkâri, Şırnak kırsalında üstlendiği bazı bölgeleri bu yıl takviye etmediği belirtiliyor. BDP'li Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in götürdüğü İmralı mektubu KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'a, Pervin Buldan'ın götürdüğü mektup da örgütün Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar'a teslim edildi. Mektuplara gelecek yanıtın bu hafta BDP heyeti tarafından İmralı'ya götürülmesi bekleniyor.

İMRALI'NIN TAVRI NET

Çekilme çağrısının ardından Kandil, BDP ve Avrupa kanadından farklı açıklamaların gelmesi üzerine son iki haftada İmralı'da yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Önceki haftasonu MİT Müsteşarı Hakan Fidan ardından da devlet görevlileri ile bir dizi görüşme yapan Öcalan'ın çekilme konusundaki tavrı netleşti ve kararını da çarşamba günü BDP heyetine iletti. Silahsız çekilme için nasıl bir yol izleneceği konusunu da değerlendiren Öcalan, "Nereye ve nasıl gömülecek? Örgüt bu konudaki çekincelerinde haklı görünüyor. Bütün bu ayrıntıları ben de düşünüyorum. Bu ayrıntıları da içeren bir açıklama yapacağım" dediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, İmralı görüşmesinde Öcalan milletvekilleri aracılığıyla PKK'lıların sınır dışına çekilme konusundaki hazırlıkları tamamlamasını istedi.

HAZIRLANI YORLAR

Çekilme konusunda örgütten farklı sesler yükselse de 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılan çağrının ardından hazırlık süreci başladı. Kış üstlenmesini tamamlayarak araziye çıkan örgüt üyeleri, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş konusunda önceki yıllardan farklı bir tutum izliyor. Bu çerçevede, Hakkâri, Şırnak başta olmak üzere bazı kırsal bölgelere örgüt üyelerinin gönderilmediği belirtiliyor.

İKNA TURU SÜRÜYOR

Ankara-Erbil hattındaki temasların yanı sıra Kandil'de de ikna toplantıları devam ediyor. İkna için temas kurulan ilk grubun 1999'da çekilmeye karşı çıkan Tunceli'deki örgüt üyeleri olduğu belirtiliyor. PKK'nın "derin troykası" olarak bilinen Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan, Mustafa Kalkan'ın, Dersim gibi gruplar üzerinde etkili olduğu biliniyor.

KÜÇÜK GRUPLAR HALİNDE

İmralı'dan gelecek çekilme açıklamasının ardından Türkiye topraklarında belirledikleri ve saha olarak adlandırdıkları 4 bölgedeki PKK'lı sorumlular küçük gruplara talimat verecek. Bunların ana kamplarda toplanmaları sağlanacak. Belirlenen bu bölgelerde yapılan toplanma sonrası örgüt üyeleri geri çekilmenin nasıl, hangi yolla ve kaç kişilik gruplarla yapılacağına karar verecek. Kuzey Irak kaynaklarından edinilen bilgiye göre, silahlı grupların çekilmesi, Öcalan'ın bildireceği yol ve güzergâhtan olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber