İşçi ve işverenden yeni asgari ücrete tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2005 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), asgari ücret tespitinde, toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri için farklılaştırma yapılmasını istedi.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, brüt 531 YTL olarak belirlenen asgari ücretin işverene maliyetinin toplu iş sözleşmesi uygulanmayan işyerlerinde 645.17 YTL'ye, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde ortalama 1080 YTL'ye yükseldiği belirtilerek, toplu iş sözleşmesi uygulayan örgütlü işyerlerinin, sözleşmeler gereğince çalışanlara düzenli olarak ikramiye, prim, sosyal yardımlar gibi ödemeler yaptıkları için yasal asgari ücretin 2 katını aşan maliyet yükü altında oldukları ifade edildi.

Açıklamada, toplu iş sözleşmeleri uyarınca yapılan yan ödemeleri ücret kabul etmeyen mevcut uygulamanın haksız rekabet yarattığı savunularak, asgari ücret tespitinde toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri için farklılaştırma yapılması gerektiği kaydedildi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevcut yapısı ve işleyişinin, asgari ücretin bundan farklı bir rakamda belirlenmesini engellediğini savundu.

Uslu, asgari ücretin belirlenmesinde çalışanın ailesi ile birlikte yaşamsal ihtiyaçlarını baz alınmasını öngören 122 sayılı ILO sözleşmesine Türkiye'nin koyduğu muhalefet şerhini kaldırmasını isteyerek, ücretin belirlenmesinde sadece tek çalışanın dikkate alınmasından vazgeçilmesi ve çalışanın ailesi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber