Sedef hastalarında kalp krizi riski artıyor

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr.Aziz Karabulut, halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen 'Psöriazis'in tüm dünyada toplumun ortalama yüzde 2'sinde görüldüğünü söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2013 19:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de yaklaşık 700 bin sedef hastası olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Doç. Dr. Aziz Karabulut, bu rakamın pek çok ilin nüfusundan daha fazla olduğunu dile getirdi. ABD'de 7 milyon civarında sedef hastası olduğunun bilindiğini kaydeden Karabulut, 1950'li yıllardan bu yana sedef ile kalp ve damar hastalıkları arasında yakın bir ilişki olduğuna dair bulgular saptanmış ve bu ilişkinin, son yıllarda yapılan büyük ölçekli çalışmalarla ispatlandığını belirtti. Kalp Sağlığı Haftası'nda sağlıklı bir kalbe sahip olmak için kaliteli bir yaşam sürmenin önemine değinen Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aziz Karabulut, sedef ile kalp damar hastalıkları arasındaki ilişki hakkında bilgi verirken, sedef hastalarının kalp krizi riski altında olduğunu belirtti. Karabulut, "Sedef hastası olan kişilerde, beyin damarları ve nörolojik sorunlar da dahil olmak üzere kalp ve damar hastalıklarına bağlı ortaya çıkan kalp krizi ve inme sıklığı, sedef hastası olmayan kişilere göre 2 kat artış göstermektedir. Kalp ve damar hastalıklarının "kronik inflamatuvar" yani eklemleri tutan iltihabi bir durumun sürecinin sonucu olarak geliştiği bilinmektedir. Sedef hastalığının da benzer bir sürecin sonucu olarak "kronik inflamatuvar" bir hastalık olduğu belirlenmiştir" dedi.

SEDEF HASTALARI DÜZENLİ KALP KONTROLÜ YAPTIRMALI

Sedef hastalığının tedavisinin, kişide kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskini azaltmadığını belirten Karabulut, "Ancak sedef hastaları, hastalıklarının tedavisinin yanı sıra kalp ve damar sağlığını koruyucu önlemler almalıdır. Sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak, kilo ve stres kontrolü sağlamak, tansiyon ve kolesterol seviyesine dikkat etmek gibi yaşam kalitesini yükselten kalp dostu önlemler almanın yanı sıra düzenli kardiyolojik check up yaptırmaları çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber