Madencilerden posta yoluyla adalet talebi

Türkiye Kömür İşletmeleri'nde çalışan binlerce madenciyi yakından ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2013 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Madencilerden posta yoluyla adalet talebi

Türkiye Kömür İşletmeleri'nde çalışan binlerce madenciyi yakından ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında devam ediyor.

Güney Ege Linyitleri İşletmesi ile Yeniköy Linyit İşletmeleri'nde çalışan işçileri de yakından ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri Maden-İş Sendikası ile Kamu İşverenleri Sendikası arasında devam ederken, süreci Yatağan'dan takip eden Maden-İş üyesi işçiler Pazartesi günü PTT önünde kuyruğa girdi.

Eşit işe eşit ücret ve madenci riski gibi konulardaki taleplerini yetkililere iletmek amacıyla imza kampanyası başlatan işçiler, toplanan imzaları ilgili Bakanlıklara ve TKİ Genel Müdürlüğü'ne PTT aracılığı ile göndereceklerini belirtirlerken, konu hakkında basın açıklaması yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Süleyman Girgin, TKİ'nin en fazla gelir eden kurumlar arasında yer aldığını belirtti ve bu kazancın TKİ bünyesinde çalışan madencilere de yansıması gerektiğine vurgu yaptı.

Özellikle 2005 yılının ardından TKİ'de işe başlayan madencilere asgari ücretin 1,2 katı kadar ücretin layık görüldüğünün altını çizen Süleyman Girgin; “TKİ 2011 yılında 511 milyon TL, 2012 yılında da 1 milyar TL kar etmiştir. Karlılıkta Kamu ve özel sektör içinde 10. sıradayız. Geli Müessesesi'nde 4 günlük çalışma ile bir aylık ücretler karşılanıyor, geri kalan 26 günlük çalışma devletin kasasına gelir olarak giriyor. Bu rakamları gururla söylüyorsak bu çalışanların sayesindedir. Ancak trilyonlarla ve yüz milyarlarla ifade edilen iş makinelerini kullanan, bakımını yapan, teknik ve idari işlerini takip eden işçi arkadaşlarımız asgari ücretin 1.2 katı ile 1.6 katı arasında ücret almaktadırlar. Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre ise 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği ücret 3.260 TL dolayındadır.

Madenciler olarak işyerlerimizde ücret adaleti sağlanmasını, madenci riski verilmesini ve madencilerin hak ettiği ücreti almasını istiyoruz. Bu konuda öncelikli olarak Genel Müdürlüğümüz den destek istiyoruz.Daha sonraki günlerde imza kampanyalarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber