Köprü ve otoyollar halka açılacak
Hükümet özelleştirmede radikal bir karar almaya hazırlanıyor. Köprü ve otoyollar özelleştirilmeyecek, bunun yerine Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulacak 'Yol A.Ş'nin hisselerinin halka arzından gelen gelirle yapılacak.
CAHİT SARAÇOĞLU
Hükümet köprü ve otoyolların özelleştirilmesinden vazgeçerek, yeni bir plan üzerinde çalışma yapıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün gerçekleştirdiği basın toplantısında köprü ve otoyol özelleştirme sürecinin başında olunduğunu belirterek, bu noktada halka arz seçeneğini değerlendirdiklerini söyledi.
Edinilen bilgiye göre, öncelikle inşası planlanan bütün köprü ve otoyolların yapımı için tek bir şirket kurulacak. Şirket hisseleri halka arz edilip vatandaşların hisse alması sağlanacak, böylece hisse alan vatandaşlara kar payından kazanma imkanı da sağlanmış olacak. Böylece vatandaşların ev yerine köprü hissesi alarak da belli oranda zamanla bir kâr elde etmeleri sağlanacak.
YOL AŞ KURULACAK
Hükümet, yüksek montanlı projelerin yapımında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca kurulacak ve daha sonra Maliye Bakanlığı'na devredilerek kontrolü Maliye'de olacak 'Yol A.Ş' benzeri özel bir şirket kurulacak. Yapılacak köprü ve otoyolların bakım ve onarımı yine Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecek. Bu şirket hisselerinin halka arzı yöntemiyle elde edilecek gelirlerle, bundan sonra köprü ve otoyolların yapımı bu şirket üzerinden gerçekleştirilecek.
KONTROL MALİYE BAKANLIĞI'NDA
Şirkette kamunun payının yüzde 49 olarak kalacağı öngörülüyor. Köprü ve otoyolların yapımına ilişkin kurulacak şirketin kontrolünün Maliye Bakanlığı'na verileceği öğrenildi. Maliye Bakanlığı, şirketin oluşumunun ardından halka arz yöntemi ile daha köprü ve otoyolların yapımı işi başlanmadan hisse satarak, talep toplayacak. Bu yöntemin bütçe üzerinde oluşacak yükü de düşüreceği dile getiriliyor.
Onarım işleri Karayolları'nın
Şirketin halka arzı yöntemiyle hisselerden alan vatandaşların ise köprü ve otoyollardan elde edilecek gelirden hisseleri oranında pay alacağı belirtilirken, köprü ve otoyolların bakım ve onarımının ise Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılacağı kaydedildi. Böylece söz konusu gelirlerden de köprü bakım ve onarım masraflarının da karşılanabileceği dile getiriliyor. Ancak bütün bunların kanun ile düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
KAMUNUN HİSSESİ YÜZDE 49
Bu arada THY'nin özelleştirme süreci sonunda kamu payının yüzde 49'lara düştüğü için THY'nin başarılı olduğunu belirten bürokratlar, yeni kurulacak şirkette de kamu payının yüzde 49 olacağının öngörüldüğünü kaydettiler. Böylece yüzde 49 oranındaki hissenin devlet elinde olmasıyla şirketin elinde kalan yüzde 51 hisse ile kendi içinde özerk şekilde önemli kararlar alabileceğinin önünün açılacağı vurgulandı. Türkiye'de, geçen yıl köprü ve otoyollardan 810 milyon lira gelir sağlandı.