Bankalar 10 bin yeni elaman alıyor

Haber Giriş : 26 Aralık 2005 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar krizin yaralarını sardı ve yeniden atakta. 2001 krizinde 2 bine yakın şube kapatan, çalışan sayısını 50 binden fazla azaltmak zorunda kalan bankacılık sektörü, son yıllarda büyümeye başladı. Sektörün önde gelen 12 bankası, bu yılın ilk dokuz ayında 200 şube açarak, 5 binden fazla kişiyi işe aldı. Bu bankalar 2006 yılında ise yaklaşık 500 şube açarak, 10 bin yeni istihdam yaratacak.

Ekonominin büyük yaraaldığı 2001 krizinden enbüyük darbeleri yiyerek ' ' küçülen bankacılık sektörü, yaralarını sardı ve yeniden atağa kalktı. 1999-2000 yıllarında altın çağını yaşayan sektörde is¬tihdam sayıları da en üst seviyeye ulaşmıştı. 1999 yılında 7 bin 691 şube ve 173 bin 988 çalışan ile hizmet veren sektörde, kriz sonrası birçok bankanın sistemden çekilmesiyle birlikte şube sayısı 2002 sonunda 6 bin 106'ya, çalışan sayısı da 123 bin 271'e düştü. Başka bir deyişle 2001 kri¬zinden sonra bin 585 banka şube kapanırken 50 bin 717 çalışan da issiz kaldı. 2000'e kadar şube müdürlerini bile 100 bin dolar transfer ücretleriyle bünyelerine katan bankaların çoğu 2001 krizinde sistem dışında kaldı. Böylece sektörde de
yeni bir dönem de başlamış oldu.

Artık sektörde transfer döneminin kapandığını söyle­mek mümkün. Kimse yüksek ücretler ödeyerek şube mü­dürü bir tarafa genel müdür yardımcısı transferi bile yap­mıyor. Yüksek maliyetler nedeniyle ara eleman ihtiyacını kendi personelinden karşılamayı tercih eden bankalar, şu­belere ise yeni üniversite mezunlarını alıp yetiştirmeyi ter­cih ediyor. Ancak yabancı bankaların sektöre girişiyle bir­likte son yıllarda oldukça durgun olan transfer piyasasının eskisi gibi olmasa da yeniden hareketlenmesi bekleniyor.

Krizin etkisi 5 yılda atlatıldı
Bankaların şube ve çalışan sayılan henüz 2000'li yıl­lara ulaşmasa da son yıllardaki büyüme eğilimleri dikkat çekiyor. Sektördeki payı yüzde 2'lerden yüzde 13'lere çı­kan yabancı bankalann Türkiye'ye ilgisinin sür­mesi ve yabancılara satılan veya ortaklık kuran bu bankaların büyüme iştahları, şubeleşme çalışmalarının artmasın­da önemli rol oynuyor.
Böylece Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre 2004 yılında 127 bin 163 olan sektördeki çalışan sayısı Eylül 2005 itibariyle 131 bin 12'ye çıktı. Türkiye'de 12 banka 2005 yı­lının ilk dokuz ayında 200 yeni şube açarak personel sayılarını da 5 bin 394 kişi artırdı. 69 yeni şube açan Garanti Banka­sı, bu yılın en fazla şubeleşen bankasıydı. TBB verilerine göre bankanın istihdam ettiği kişi sayısı yılın ilk dokuz ayında bin 224 kişi arttı.

2005 yılında şubeleşme çalışmalannı sürdüren banka­lardan birisi de yabancı ortaklık görüşmeleri için Morgan Stanley'e yetki veren Finansbank oldu. Banka bu yıl 24 yeni şube açarken, çalışan sayısını 717 kişi artırdı. Yine aynı şekilde yabancı ortaklık konusunda aktif olması
beklenen Denizbank da 20 şube açıp 500'e yakın yeni eleman alımı yaptı.Türkiye'de 869 banka şubesine sahip olan ve en faz­la şubesi olan özel banka konumundaki İş Bankası da buyılın ilk dokuz ayında 27 yeni şube açtı. Bankanın çalışan sa­yısı da aynı dönemde 855 kişi arttı. Bu yıl banka 30 yeni şube açmayı planlıyor.

İstihdam politikaları farklı

Bankaların 2006 yılındaki şubeleşme çalışmaları sürecek. 2006 yılında en fazla şubeyi yi­ne Garanti Bankası'nın açması bekleniyor. Banka gelecek yılın yıl sonuna kadar 80 yeni şube açmayı hedefliyor. Garanti'yi 65 şube ile Finansbank izleye­cek. Banka yetkilileri direkt bil­gi vermese de Türkiye'de bü­yümeyi sürdüren HSBC'nin 2006 yılında 50 yeni şube aç­ması bekleniyor. Ayrıca bu yıl yabancılarla ortaklık yapan Fortis, TEB, Şekerbank gibi bankaların yanı sıra yabancı ortak için görüşmelerini sürdürün De­nizbank ve Finansbank gibi bankalarda şubeleşme çalış­malarını artıracak.

Yerli bankalar ara eleman ihtiyaçlannı genellikle kendi bünyelerinden yetiştirerek gidermeyi tercih ediyor. Şubelere ise deneyimsiz ve üniversiteden yeni mezun olanları almaya özen gösteriyor.
Bunun aksine yabancı bankalar hem ara eleman hem de şubeler için yeni eleman alımlarında diğer ban­kalardan transferleri tercih etmesi dikkat çekiyor. 12 bankanın 2006 yılında şubeleşme ve alım yapacağı sayıyla aranan nitelikleri araştırdık.

GARANTİ BANKASI
Yeni mezunlara davet

GE ile ortaklık yapan Garanti Bankası 2006 yılında bin 500'ün üzerinde yeni eleman alacak. Alınacak ele­manların büyük bir bölümünün yeni üniversite mezunlar­dan olacağını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Erün, "Bizim kurumsal stratejimiz, banka içerisinde yetiştirdiğimiz değerleri öne çıkarmak ve çalışanları terfi ettirerek ödüllendirmek" diyor. Alım­ların büyük bir bölümünü şubat-mart aylarında gerçek­leştirecek olan banka, bu elemanları yeni açılacak şube­lerde kullanacak.

Yeni şubelerin Anadolu illerinde açılması planlandı­ğından yeni elemanların işe alımında Anadolu'daki üni­versitelerden mezun olanların daha fazla şansı olacak. Yeni mezunlar gişe ve vezne gibi sahada çalışacak.
Önümüzdeki yıllarda satış, risk yönetimi, finansal mühendislik gibi ürün tasarımı konusunda yetişmiş ban­kacılara ihtiyaç olacağını belirten Erün, özellikle finansal matematik konusunda iyi mühendislere çok ihtiyaç ola­cağını belirtiyor.

İŞ BANKASI
Şubeler için 300 kişi gerekli

İş Bankası 879 şube ile en geniş şube ağına sahip özel banka durumunda. 2005 yılında 27 yeni şubeyi faaliyete geçiren banka, 2006 yılında da 30 civarında yeni şube açmayı planlıyor. Yeni şube¬ler ekonomik potansiyeli yüksek olan illerde açılacak. Türkiye'deki nüfus hareketlerine paralel olarak ağırlığın büyük il merkezlerinde olduğunu söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mete Uğurlu, şube açılışlarının yanı alternatif dağıtım kanallarının da yaygınlığına önem diklerini belirtiyor. Şubelerde istihdam edilen çalışa yılarının, piyasanın ihtiyaçlarına göre farklılaştığını leyen Uğurlu, "5 kişilik çekirdek kadro ile çalışan § lerimiz olduğu gibi 100 civarında personele sahip şul rimiz de mevcut" diyor.

Bankanın şubelerinde ortalama 14-15 kişi çalışıyor.'. 2006 yılına ilişkin şubeleşme jeksiyonlanna göre yeni açılacak şubeler yaklaşık 300 kişilik istihdam sağlayacak arada bankanın hızlı büyüyen yen İşlem Opera: Merkezi ve Çağrı I kezi için de yeni ele ihtiyacı sürüyor. Kesinleşmemiş olmakla birlikte bankanın 2006 y da binin üzerinde istihdam sağlaması bekleniyor. Banka mevcut politikası uyarınca kademelere transfer yoluyla istihdam yapmıyor.Ancak diğer bankalarda çalışanlar, özellikle yaş du¬rumları uygunsa, memur, uzman ve müfettiş kadroları sınavlarına girerek bankanın yeni bir kariyer yolculuğuna başlayabilirler.

FINANSBANK
GSMH'mn büyüdüğü illerde yoğunlaşacak

2006 yılında da organik olarak büyümeyi sürdürmeyi planlayan bankanın 65 yeni şube açması planlanıyor. Bu şubelerin nerelerde açılacağı açıklanmıyor ancak büyük bir bölümünün Anadolu'da olması bekleniyor.

Banka, GSMH'mn yaratıldığı bölge ve illere göre şube açmayı planlıyor. Finansbank Murahhas Azası Ömer Araş, "Hem hiç şubemiz olmayan illerde hem de mevcut şubelerin olduğu illerde yeni şubeler açılacak" diyor. Tamamen ekonomik aktivitelere bağlı olarak açılacak olan şubeler ağırlıklı olarak bireysel ile KOBİ'lere yönelik şubeler olacak.

Finansbank eleman alımlarında genel olarak yeni alım¬ları tercih ediyor. Yeni açılacak şubeler için yaklaşık bin kişi almayı planlayan banka, bu elemanları şubelerin yanı sıra, ağırlıklı olarak operasyon, kredi kartı pazarlaması ve KOBİ bankacılığı gibi alanlarda istihdam edecek.

AKBANK
Zorunlu olmadıkça deneyimli eleman almıyor

Akbank, hem yeni şubeler açıyor hem de mevcut şube¬lerini yeniliyor. 2005 yılında müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda 350 şube yenileyen banka, aynı zamanda yılın ilk dokuz ayında 13 yeni şube açtı. Bankanın 2006'da açacağı şube sayısının geçen yıldan fazla olması bekleni¬yor. Banka yetkilileri, kesin rakam ve yeni açılacak şube¬lerin yerleri ile ilgili açıklama yapmıyor ancak, 2005 yılın¬da açılandan daha fazla şube açacaklarını söylüyor.
Buna bağlı olarak 2006 yılında bine yakın yeni eleman alınacağı bildiriliyor. Sürekli büyüyen bir banka olduklan için genel olarak eleman ihtiyacım şubelerden yetiştirmeyi tercih ettiklerini belirten banka yetkilileri, çok ihtiyaç olursa dışar¬dan ara elaman alımına yöneldiklerini söylüyor. Banka, genel olarak sektördeki büyümenin hem alternatif dağıtım kanalla¬rında, operasyon merkezinde hem de şubeleşme yolu ile ola¬cağına inanıyor ve eleman alımları da bu alanlarda olacak.

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul
'2006'dabine yakın elaman alacağız'

Biz hem yeni şubeler açıyoruz hem de şubelerimizi yeniliyoruz. Geçen yıl müşterilerimizin ihtiyaçtan doğrultusunda 350 adet yen) şubemizi yeniledik. Geçen yıl 20 civarında yenişube açtık. 2006 yılında da 2005 yılında açtığımız kadar şube açacağız. Bankamızda 2006 yılında tOOO'e yakın yem eleman alımı yapacak Biz sürekli büyüyen bir bankayız. Genel olarak eleman ihtiyacını şubelerden yetiştirmeyi tercih ediyoruz ancak çok ihtiyaç olursa dışardan eleman alımı yaptyoruz Biz sektördeki büyümenin hem alternatif dağıtım kanallarında, operasyon merkezinde hem de şubeleşme yolu ile olacağını düşünüyoruz ve iki kanala önem veriyoruz."

OYAKBANK
Satış ve pazarlama ağırlıklı olacak

Banka 2006'da 40 yeni şube açmayı planlıyor. Bankanın yeni şubeler için 2006 yılında yaklaşık bin kişiyi bünyesine katması bekleniyor. Daha önceki büyüme stratejisinde işsiz bankacıları almayı tercih eden banka bundan sonraki süreçte büyük bir olasılıkla yeni mezun üniversite öğrencilerini tercih edecek.

HSBC
Transfer yapan nadir bankalardan

Boyner Holding'ten 70 milyon dolar ödeyerek Advantage markasını alan HSBC, kredi kartı pazarında oldukça akti". Bu alandaki büyümesini sessizce sürdün n banka, son yıllarda özellikle konut kredileri ile özel bankacılık da aktif olmasına karşın çok fazla kamuoyunc a görünmeme:yi tercih ediyor.Geçen yıl hiç şube açmadan yaklaşık 300 kişiyi istihda n eden bankaı un bu yıl 50 yeni şube açarak ciddi bir atılım yapması bekleniyor. Banka yetkilileri bu konuda bilgi vermese de banka üst yönetiminin bu yöndeki karan sektör çevrel rinde konuş uluyor. Bankanın bu yıl bin yeni eleman alma a bekleniyor. Yerli bankaların aksine HSBC, ara elaman ihtiyacını başka bankalardan transfer yaparak karşılayabiliyor.

FORTİS
Özel bankacılar transfer edilecek

Dışbank'ı satın alarak Türkiye pazıran giren Fortis, 45 yeni şube açmayı hedefliyor. Geçen yıl dört yeni şube açarak personel sayısını 124 kişi artıran bankanın 2006 yılında binin üzerinde eleman alması bekleniycr . Banka'nın CEO'su Tayfun Bayazıt, yaptığı açıklamada 2009 yılına kadar şube sayısını 300'e çıkarıp, 1700 yeni elaman elaman almayı hedeflediklerini söylemişti.Banka ayrıca ilkini geçtiğimiz günlerde açtığı ticari bankacılık merkezlerinin sayısını ocak ayı sonunda 12'ye çıkarmayı planlıyor.KOBİ bankacılığı, bireysel krediler ve kredi kartları alanında yoğunlaşması beklenen banka, yeni alınacak elemanları daha çok bu alanlarda istihdam edecek. Ayrıca banka operasyon merkezine de yatırımlarını sürdürüyor. Fortis, şubesi olan ama yüksek potansiyele sahip illerde ikinci, üçüncü şubeyi açmayı planladığı gibi yeni illere de yönelecek. 2006 yılında özel bankacılığa ağırlık verecek
olan banka, bu birime yeni elemanlar alacak.

TEB
Transferler sürecek

2005 yılının ilk dokuz ayında bu yıl içerisinde 35 yeni şube açan bankanın bu yıl içerisinde 35 yeni şube açması planlanıyor. Banka özellikle yabancı ortağın dünya genelinde uygulamakta olduğu ürünleri Türkiye'ye getirmeyi planlıyor. Bankanın Anadolu'da KOBİ ağırlığı olan illerde yeni şubelerin açılması planlanıyor. 35 yeni şube için bin civarında yeni istihdam edilecek. Bankanın geçen yıl sektörden yaptığı trasnferler dikkat çekti. Trensferlerin bu yıl da sürmesi palanlanıyor.

'Kapımız deneyimsizlere de açık'
Selda Kalleci Fortis İK Genel Müdür Yardımcısı

2006 yılında çatışan sayımız yaklaşık yüzde 25 oranında artacak. Binden fazla eleman atımı yapacağız, işe alımlarda hem profesyonel hem de meriyerine yeni başlayacak deneyimsiz adaylarla da ilgileniyoruz.

Önümüzdeki dönemde bireysel, ticari ve özeli bankacılık alanlarında kaliteli taii hizmetlerimizi sürdüreceğiz. KOBİ'ler yine özel ilgi alanımız olacak. Bu nedenle özellikle yeni acıtacak şubelerimizde görevlendirilmek üzere, bireysel bankacılık hizmetlerimiz île Dinamik Girişimci ürünlerimiz için satış ve operasyon elemanlarına çok ihtiyacımız olacak. Bu gruplar için sınavlar açıp yetiştirilmek üzere deneyimsiz elemanlar da alıyoruz Bunun yanı sıra mutlaka deneyimli coşanlara da ihtiyaç duyuyoruz. Deneyimli ve müşteri odaklı bilgi teknolojileri uz man kadroları önemli rol üstleniyor. Bu uzmanların da önümüzdeki dönemde one çıkacağını düşünüyoruz"

DENİZBANK
Tarımda iyi, kredi kartlarında atakta

Banka geçen yıl, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TSMF) tarafından satışa çıkarılan Tarişbank şubelerini satın alarak özellikle Ege Bölgesi'nde aktif hale geldi. Bankanın bu bölgede özellikle tarım kredilerinde gözle görülür bir ağırlığı var. Banka hem kredilerde pazar payını artırırken hem de kredi kartlarında büyüyor. Garanti Bankası'yla yaptığı işbirliği ile Bonus Card satışı yapıyor. Yılın ikinci yansında yabancı ortaklık görüşmelerinin sonuçlanması beklenen Denizbank, 2006'da 60 yeni şube açacak. 52 ilde faaliyet gösteren banka 2006 yılında daha önce şubesi olmayan 8 ilde şube açacak. Geçen yıl 20 şube açarak 500 yüz yeni istihdam sağlayan banka, bu yıl yaklaşık 900 yeni eleman alacak. Bu elemanlar portföy yöneticileri, cari hesaplar ve gişe görevlilerinin yanı sıra sayıları az da olsa operasyon merkezlerinde göreylendirilecek.

ŞEKERBANK
Rabobank etkili olabilir

Banka bu yılı, yabancı ortağı Rabobank ile ilgili yasal prosedürlerin tamamlanmasını bekleyerek geçirdi. 2006 yılının ilk üç aylık döneminde ortaklık anlaşmasının her yönü ile tamamlanması bekleniyor. Geçen yıl 4 yeni şube açıp istihdam sayısını 114 kişi artıran bankanın özellikle 2006'nın ikinci yarısından itibaren şubeleşme çalışmalarına ağırlık vermesi bekleniyor. Bankanın tarım ve KOBİ kredilerinde daha aktif ol¬ması bekleniyor. Banka yetkilileri kesin rakam vermiyor ancak bankanın kısa bir sürede 30 yeni şube açıp yaklaşık 500 yeni eleman alması bekleniyor. Bankanın hem şubeleşme hem de yeni eleman alımında yabancı ortağı¬nın etkili olabileceğii konuşuluyor.

CITIBANK
Deneyimli elemanlar arıyor

Türkiye'de 24 şube ile hizmet veren Citibank'ın özel¬likle yabancı bankaların pazara girmesiyle birlikte2006 yılında daha aktif bir büyüme politikası izlemesi bekleniyor. Yeni şube açmadan geçen yıl çalışan sayısını yaklaşık 200 kişi artıran banka ticari ve kurumsal bankacılığın yanı sıra, özellikle kredi kartları pazarında agresif bir büyüme politikasına sahip. Banka yetkilileri yeni açı¬lacak şube ve eleman alımı ile ilgili net bilgiler vermiyor.

Türkiye'nin Citigroup için öncelikli ülkelerden birisi olduğunu söyleyen insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı Levent Ergin, "Citigroup, Türkiye'de etkili bir şekilde büyüme ve yatırım planlıyor" diye konuşuyor. Pazar paylarım şube ve ürün ağının genişletilmesi ve yeni müşteri kazanılması yoluyla artırmayı planladıklarını belirten Ergin, 2006 yılından itibaren kurumsal ve ticari bankacılığın yanı sıra, özellikle bireysel bankacılık alanında işgücü sayısını artırmayı planladıklarını söylüyor.
İşe alımlarda büyük çoğunluk tecrübeli elemanlar olacak. Ağırlıklı bireysel bankacılık olmak üzere bireysel ve ticari bankacılık için ilk etapta kıdemli müşteri temsil¬cileri, veznede görev alacak elemanlar, şube destek elemanları, güvenlik görevlileri, şube yöneticileri ve kredi satış elemanlarını işe almayı planlıyor.

ANADOLUBANK
Özel bankacılık ile konut kredilerinde istihdam artacak

Anadolubank, geçen yıl 13 yeni şube açarak şube sayısını 63'e çıkardı. İstihdam ettiği eleman sayısını da yılın ilk dokuz ayında 155 kişi artırdı. 2006 yılında da büyüme politikasını sürdürecek olan bankanın 10 yeni şube açması bekleniyor. Yaklaşık 200 yeni kişiyi işe almayı planlayan bankanın daha çok konut kredileri ile özel fon yönetiminde aktif olması bekleniyor. Konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde l'in altına indiren ilk ve tek banka olan Anadolubank'ın 2006 yılında özel fon yönetimi ile konut kredisi pazarlaması yapabilecek şube elemanlarını tercih edecek.

ekonomist

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber