Baltalimanı Tesislerinin vergi borcuna karşılık Alemdaroğlu ve diğer yöneticilerin mal varlıklarının haczedilmesi için gerekli işlemleri başlatıldı.

Haber Giriş : 08 Aralık 2003 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baltalimanı Tesislerinin vergi borcuna karşılık Alemdaroğlu ve diğer yöneticilerin mal varlıklarının haczedilmesi için gerekli işlemleri başlatıldı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, Baltalimanı Tesisleri'nin vergi borcuna karşılık üniversiteye ait arazileri teminat göstermişti. Ancak işlemi mevzuata aykırı bulan Maliye, Alemdaroğlu ve diğer yöneticilerin mal varlıklarının haczedilmesi talimatını verdi. Aynı kişilerin yurtdışına çıkışı da yasaklanacak.

İstanbul Üniversitesi'nin işlettiği Baltalimanı Tesisleri, Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun başını ağrıtmaya devam ediyor. Daha önce söz konusu işletme için Maliye Bakanlığı ile mahkemelik olan Alemdaroğlu, şimdi de hacizle karşı karşıya geldi. İstanbul Defterdarlığı Nuruosmaniye Vergi Dairesi, tesisin vergi borcunun ödenmemesinde ihmali bulunan Alemdaroğlu ve diğer sorumlular hakkında haciz işlemi başlatıyor. Bu çerçevede Alemdaroğlu'na yurtdışına çıkış yasağı da konacak.

Bankalarla birlikte ilgili devlet kurumları ve belediyelere yazı gönderen vergi dairesi, Alemdaroğlu adına açılan banka hesaplarını ve tapu kayıtlarını istedi. Defterdarlık, Beşiktaş bölgesine ait resmî kayıtların da gelmesiyle haciz kararını uygulamaya koyacak. Alemdaroğlu'na ait en önemli mal varlıkları arasında; 1,5 trilyon lira değerinde olduğu söylenen Zekeriyaköy'deki lüks villası ve İstanbul'un en gözde yerlerinden Beşiktaş Ulus'taki evi gösteriliyor.

Vergi uzmanlarının yaptığı denetimlerde Baltalimanı tesisinin işletmesinden elde edilen kazancın vergilendirilmediği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine geçmiş dönemlere ait 1 trilyon 998 milyar lira vergi cezası kesilmiş, ceza karşılığında da işletmeci konumundaki üniversiteden teminat istenmişti. Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun çağrısının ardından 3 Kasım'da toplanan üniversite yönetim kurulu ise üniversiteye ait Edirne Enez ve Altınkum'daki arazilerin teminat gösterilmesine karar verdi. Ancak İstanbul Üniversitesi'nin teminatını uygun bulmayan Maliye, Defterdarlık'tan gerekli haciz işlemlerinin başlatılmasını istedi.

Vergi kaçakçılığı kapsamında değerlendirilen İstanbul Üniversitesi'ndeki olayların başlangıcı, Maliye'nin sosyal tesisleri satma kararına dayanıyor.

Bakanlık, lojman ve sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması çerçevesinde 58 sosyal tesis için özelleştirme yoluna gitmişti. Bu doğrultuda İstanbul Üniversitesi'ne tahsisli Baltalimanı Sosyal Tesisleri'nin de iadesi istendi. Karara tepki gösteren üniversite yönetimi, idari mahkemeye başvurdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu gelişmeler devam ederken İstanbul Defterdarlığı da tesislerde vergi incelemesi başlattı. Son üç yılın defterlerini inceleyen denetmenler tesislerde kamu kurumları dışında ticari amaçlı özel kurum ve kişilere de hizmet verildiğini belgeledi. Kesilen faturalardan lüks otellerin fiyat tarifesi ile aynı oranlarda fiyat uygulandığı ve kâr amaçlı gelirler elde edildiği belgelendi. Yasalara göre kâr amaçlı bu gelirlerin devlete bildirilmesi gerekiyordu. Bunun üzerine İstanbul Üniversitesi'ne faiziyle birlikte 1 trilyon 998 milyar lira ceza kesildi. Vergi dairesi, Defterdarlık'tan ihtiyati haciz kararı vermesini, üniversiteden de borcuna karşı teminat göstermesini istedi. Özel şirketlerde teminat gösterilmediğinde yöneticilerin mal varlıklarına tedbir konuluyor. Yöneticilerinin yurtdışına çıkışları yasaklanıyor. Aynı durum üniversite yöneticileri için de söz konusu. Yöneticiler, uygulamada şahsi kusurundan dolayı aynı kapsama giriyor. Türkiye'nin ilk ve en büyük üniversitesi İstanbul Üniversitesi'nin başında 6 yıldır görev yapan Kemal Alemdaroğlu önceki günlerde ?bilimsel hırsızlık' suçundan Türkiye Tabipler Birliği Onur Kurulu tarafından iki ay doktorluktan uzaklaştırma cezası da almıştı. Bu kararla Alemdaroğlu'nun rektörlüğü de tartışmalı hale gelmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber