MEB'in yeni Yabancı Dil eğitimi ile ilgili ayrıntılar...

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, "işe yaramayan" dil eğitiminde devrime gitti. Yabancı dil eğitimi ilköğretim 4. sınıftan başlanacak. Öğretmen olmayan okullar için de formül bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, ?Yabancı Dil Programı? ve öğretim şeklinde köklü bir değişiklik yaptı, gelecek yıldan itibaren ilköğretimin 4. sınıfından başlamak üzere yabancı dil öğretmeni bulunmayan okullarda İngilizcenin bilgisayarla öğretilmesini kararlaştırdı. Yaklaşık 50 yıldır kullanılan, ancak istenilen sonucun alınamadığı gramer ağırlıklı sisteme de son verildi.

Talim ve Terbiye Kurulu'nun geçen hafta sonuçlandırdığı ?yabancı dil program değişikliği? Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından da onaylandı. Kurul Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, yeni bir sisteme niçin gidildiği ve getirilen sistemi, bunun nasıl işleyeceği ve diğer ayrıntıları ilk kez GÖZCÜ'ye anlatı, ?Yabancı dil öğrenmek artık herkes için kolay olacak? müjdesini verdi. Selçuk şunları söyledi:

BOŞA GEÇİYOR: Yabancı dilin öğretilemediği konusunda 50 yıldır şikayet var. Bir öğrenci, ilköğretimden liseyi bitirene kadar, bin saat yabancı dil öğrenimi görüyor. Buna rağmen iki cümleyi kurmakta zorlanıyor ve bundan sonuç alamıyoruz. Madem, uyguladığımız sistem bir işe yaramıyor, öğrencilerimize yabancı dili öğretemiyorsak milyarlarca lira, binlerce saat boşa gidiyor, on binlerce öğretmenimizin tüm çabalarına rağmen istenilen sonuç alınamıyorsa, işe yaramayan, verimli olamayan bu yöntemi her yıl tekrarlamanın da gerek yok. Çünkü sonuç 50b yıldır hep sıfır, yani öğrenciye yabancı dil öğretemeyen bir sistem. İşte böyle bir kırılma noktasından sonra çözüm aradık.

GRAMER AĞIRLIKLI: Ülkemizde yabancı dil öğretim sistemi gr8amer temelli yaklaşım sergiliyor. Gramer öğrenilirken, dil öğrenilemiyor. Anadolu liselerimizde bile haftada 20 saatlik yabancı dil dersinde, 16 saat gramer öğretimine ayrılmış. Bu kadar gramer öğrenilmesiyle de sonuç alamıyoruz. İşte bu yüzden daha önce ve bizim dönemimizde de bu konuda yüzlerce araştırma yapılmış, paneller düzenlenmiş ve mevcut sistemin verimli olmadığı ortaya konulmuş. Son olarak Boğaziçi, Hacettepe üniversiteleri başta olmak üzere konunun uzmanlarıyla ortak toplantılar, değerlendirmeler yaptık ve sistem değişikliğine karar verdik.

ANA DİL GİBİ: Yaptığımız değerlendirmelerde çözüm nedir diye baktık. Son 10 yıldır dünyaya hakim olan ?etkileşimsel dil öğretimi' ya da ?interaktif dil öğretimi'ne geçilmesini planladık. Nasıl ana dilimizi gramersiz, doğal yolla öğreniyorsak, İngilizcenin de ana dil gibi doğal yöntemlerle öğrenimi gündeme geldi. .Avrupa Birliği ülkeleri için yayınlanan bir kitapta dil standartları yer aldı. Biz de yabancı dil öğretimini A1, A2, B1, B2, C1, C2 seviyelerine ayırıyoruz. Öğrencilerimizin İlköğretimin sonunda A2 serisi dil öğrenmiş olmasını hedefliyoruz.

ULUSLARASI SINAV: Bu sistemin uluslararası sınavı da var. Öğrencilerimiz istekleri halinde sınava da girip ne kadar dil öğrendiklerinin belgesini de alabilecekler. Bunlar da dil pasaportunda belirtilecek, serbest dolaşım söz konusu olduğunda belli düzeyde dil bilmeyenler belli işlerde çalışamayacak bunun için dil pasaportuna bakılacak.

SİSTEM YABANCI ÖĞRETMENİ OLMADAN DA İŞLEYECEK?
4. SINIFTAN BAŞLANACAK:
Talim ve Terbiye Kurulumuzun onayından geçen yeni sisteme göre, gelecek öğretim yılından itibaren 4. sınıflarda yeni sisteme göre yabancı dil öğretimi başlanacak. Onaydan geçen yeni müfredata göre kitaplar da yeni öğretim yılında kullanımda olacak. İki yıl içinde sistemi diğer sınıflara da yayacağız. İki yıla yaymazın nedeni öğretmenlerin tamamına eğitim verilmesinin mümkün olmamasını dikkate aldık.

ÖNCELİK ÖĞRETMEN:
Yeni sistemi yabancı dil öğretmenlerimizle birlikte oturtacağız. Ancak, ülkemizde yeterli sayıda yabancı dil öğretmeni bulunmuyor. Öğretmenimizin olmadığı yerlerde de öğrencilerimiz yabancı dil öğrenebilecek. Altyapısı tamam olan tüm merkezlerde gelecek yıl başından itibaren internete bağlanılacak. Bakanlığımız tarafından ?Bilgisayar Destekli Yabancı Dil Öğretimi' programları hazırlandı ve öğretmen olmayan yerlerde öğrencilerimiz bilgisayarla yabancı dil öğrenecek.

SINIF ÖĞRETMENİ:
Bilgisayar Destekli Yabancı Dil Öğretimiyle öğrenci okulda, evde, hafta sonu, akşamları yabancı dil dersine çalışabilecek. Öğretmenin yerine geçecek kadar etkili bir araç. Uygulamayı sınıf öğretmenleri yapacak. Bunun için öğretmenin yabancı dil bilmesi gerekmiyor. Sadece sistemin nasıl işletileceği konusunda 10 saatlik bir kurstan geçirilecekler. Öğrencilerimiz bilgisayar ortamında telaffuzunu, sorusunun doğru olup olmadığını, nerelerde eksiği olduğu, okulda kaç saat, evde kaç saat çalıştığı, okuldaki arkadaşları arasında ki başarı durumu, Türkiye'deki yerini de görebilecek.

HALKA DA AÇACAĞIZ:
Bu sistemi daha sonra yabancı dil öğrenmek isteyenlere de açacağız. Dünyada yaygın bir sistem. Ayrıca uygulamada bir aksaklıkla karşılaşmamak ve önümüzü görebilmek için Ankara'da bazı okullarda sessiz-sedasız uygulamasını yaptık ve sonuçlar bizim açımızdan son derece olumlu. Şimdi, sistemi yaygınlaştırmak ve yaymak istiyoruz. Yabancı dil öğretimde sistem ve kanal değişikliği yapmış olduk. Ülkemizin için daha iyi olacağına inanıyoruz ve aksaklıklar yaşanmaması için yoğun bir hazırlık dönemine şimdiden giriyoruz..

Biliyoruz ki, mevcut sistemle liseyi bitiren öğrenci yabancı dili öğrenemiyor. Yeni sistem belki de gecikmiş bir karardır?Çünkü, uzmanlar böyle diyor.

gözcü/saygı öztürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber