Öğrencilerden yakıt tasarruflu araç

Anadolu Üniversitesi (AÜ) öğrencileri Hollanda'da düzenlenecek "Tasarruf Maratonu"na katılmak üzere yakıt tasarruflu, sadece hidrojenle çalışan araç geliştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2013 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrencilerden yakıt tasarruflu araç

Anadolu Üniversitesi (AÜ) öğrencileri Hollanda'da düzenlenecek "Tasarruf Maratonu"na katılmak üzere yakıt tasarruflu, sadece hidrojenle çalışan araç geliştirdi.

AÜ Mühendislik, Sivil Havacılık ve Endüstriyel Sanatlar fakülteleri öğrencilerinden oluşan 15 kişilik "Hidroana" ekibi, mayıs ayında gerçekleştirilecek tasarruf maratonu için, tüm parçalarını kendilerinin imal ettiği, yakıt tasarruflu araca "Hidroana Rainbow" adını verdi.

Hidroana Rainbow Proje Koordinatörlüğü görevini yürüten AÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Töre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maratona katılacak aracın, "Hidroana" ekibi tarafından yaklaşık 3 yıllık proje aşamasının ardından 6 ayı tasarım, 6 ayı yapım süreci olmak üzere bir yılda tamamlandığını söyledi.

Aracın özelliklerine dikkati çeken Töre, "Şu an en az yakıtla en çok kilometre gidebilen bir araç tasarladık. Hidrojenle çalışan, gövde kısmı karbonfiber, 42 kilogram olan aracımızın, tüm malzemeleri öğrenciler tarafından üretilmiştir" diye konuştu.

-Aracın maliyeti 100 bin lira-

Aracın 30-40 kilometre hız yapabildiğini anlatan Töre, şunları kaydetti:

"Yarışmada amacımız hız değil, en az yakıtı tüketmek. Burada aracın aerodinamiği, sürtünmeler ve bizim elektronik sistemdeki yaptığımız çeşitli tedbirler en az yakıtla bu aracın gitmesini sağlayacak. 100 bin lira maliyetli aracımız AÜ Bilimsel Araştırmalar Projeleri tarafından desteklenmektedir."

"Hidroana Era" isimli güneş enerjili araç ile 2012 yılında katıldıklarını anımsatan Töre, 3-19 Mayıs tarihleri arasında Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılacak maratona ise AÜ öğrencisi Ergun Erkuş pilotluğunda, 12 öğrencinin katılacağını ve iddialı olduklarını sözlerine ekledi.

Hidroana ekibi, dünyada ve Türkiye'de 2008 yılından bu yana düzenlenen yarışmalara 5 farklı araçla katılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber