Şener af eklenirse kredi kartı yasasını geri çekecek

Haber Giriş : 28 Aralık 2005 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu'nun kredi kartı yasasına af maddesi eklenmesi yönünde önerge vermesine çok şaşırdığını söyledi. Şener, af maddesi eklendiği takdirde kredi kartı yasasını geri çekeceğinin sinyallerini verdi.

Geçtiğimiz pazartesi günü gazetelerde yeralan haber üzerine AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış'ı aradığını kaydeden Şener, "Sayın Yakış kendisi Ankara'da yokken böyle bir önergenin hazırlandığını, tekrar görüşüp önergeyi geri çekeceklerini söylediğini" belirtti. Şener, "AB Uyum Komisyonu'nun görev alanıyla, kredi kartı borçlarını zamanında ödemeyenler için getirilecek kolaylığın ne ilgisi olduğu" şeklindeki sorumuzu ise yanıtsız bırakmayı tercih etti.

Şener'e, sadece AB Uyum Komisyonu'nda değil, örneğin tali komisyon olarak saptanan Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan da benzer öneriler gelmesinin beklendiğini, AKP'li ve CHP'li milletvekillerinin af maddesi getirilmesi konusunda yarıştığını hatırlattığımızda, "Kredi kartı Yasasını çıkarma amacımız uygulamaya belli bir disiplin getirmekti, başka bir amaç yoktu" dedi.

Kredi kartı yasasında yapılmaya çalışılan değişiklikler konusunda Referans'ın sorularını yanıtlayan Şener, "Bizim getirdiğimiz teknik bir düzenleme. Bankacılık sektörüyle üzerinde uzlaşmaya vardığımız noktalar belli. Teknik olarak sakıncalı, mutabık kalınmayan konuların yasaya eklenmesine razı olamayız" dedi.
Bakan Şener'e "Komisyonlarda böyle bir değişiklik yapılması ya da Genel Kurulda emrivaki ile böyle bir düzenlemenin getirilmesi halinde yasayı nasıl geri çekeceklerini " sorduğumuzda ise, "Bakan olmadan Genel kurulda bir yasa kabul edilemez. İstenmeyen durumların gerçekleşmesi halinde Bakan oturmaz ve yasa görüşülemez" yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, af maddesi dahil, kredi kartı yasasına eklenecek istenmeyen, yasanın çıkarılış amacına ters düşecek tüm değişikliklerin yasaya eklenmesine karşı çıkacağını, bu yönde ısrar olursa yasayı geri çekeceğini söyledi.

Önergeler ne getiriyor?
TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nun değişiklik için yazdığı rapor şu şekilde:"Komisyonumuz geçmiş yıllarda kredi kartı borcunun, temerrüd nedeniyle ödenmeyerek icra takibi aşamasına gelen veya icra takibine konu edilen vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek amacıyla 'borcun temerrüde düşme tarihindeki ana parasına, belirlenecek enflasyon oranı kadar bir gecikme faizi uygulanıp, taksitler halinde geri ödeme imkanı' tanıyacak bir geçici maddenin tasarıya eklenmesini, esas komisyonun takdir ve görüşlerine sunmayı uygun bulmuştur" deniyor.

Yani bu önerge kabul görürse, kredi kartı borcu nedeniyle icraya düşen kişilerin borcu, temerrüde düşme tarihinden sonra temerrüt faiziyle değil enflasyon oranında artırılacak ve böylece saptanan yeni borç rakamını taksitle ödeme imkanı getirilip, bir daha faiz yürütülmeyecek.

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 2003 yılında benzer bir kredi kartı affı getirilmiş ama faydalanan çok fazla kişi olmamıştı. Ayrıca sicil affı çıkmış ancak bankalar eskiden borcunu ödememiş kişilere yasal olarak kredi imkanı olsa bile, kendi inisiyatifleriyle bir daha kredi vermeme yolunu seçiyorlar.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber