Maliye vergi iadesi denetimlerinde

Haber Giriş : 29 Aralık 2005 06:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MALİYE Bakanlığı, geçersiz, sahte ve yanıltıcı belgelerle devletten haksız vergi iadesi alınmasını engellemek için harekete geçti. Edinilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, vergi iadesi konusunda teşkilata bir iç genelge gönderdi. Ücretlilerin vergi iadesiyle ilgili harcama kalemlerinin sıralandığı genelgede, bu harcamaların, Türkiye'de yapılması ve gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden alınan belgelere dayandırılması gerektiği hatırlatıldı. Ücretlilerin, vergi indirimi bildirimlerini 20 ocak'a kadar işyerlerine vereceğine işaret edilen genelgede, ''Sahte veya muhteviyatı itibarı yla yanıltıcı belgeler kullanmak veya belgelerde tahrifat yapmak ya da diğer suretlerle, vergi indirimi tutarının fazla hesaplanmasına neden olunması halinde, iadeler cezalı olarak geri alınacak'' denildi.

VERGİ İADESİ TALİMATLARI

Genelgede, Gelir İdaresi çalışanlarına şu uyarılarda bulunuldu: ''-Kamu kurum ve kuruluşları yla değişik iş kollarındaki özel işletmelerden örnekleme suretiyle seçilecek mükellefler nezdinde, bildirimlerin, ocak ve şubat 2006 aylarında, ivedilikle taranması sağlanacak, bu konuda Vergi Dairesi Başkanlıkları' nca gerekli düzenlemeler yapılarak, tedbirler alınacak.

* Vergi indiriminde sahte fatura veya fiş kullanı ldığına dair ihbarlar, ivedi olarak değerlendirilecek.

* Yaygın ve yoğun vergi denetimlerinde ruhsatsız olarak kullanılan ödeme kaydedici cihazlarla, perakende satış fişi düzenleyenlerin tespiti için özel hassasiyet gösterilecek.

* Yapılan tespitler, bir form halinde 14 Nisan 2004 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilecek.''

NİSAN'DA DENETİM BAŞLIYOR

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı da vergi iadesine yönelik bir dizi tedbir aldı. Bu kapsamda işçi ve memurlar ile emekliler için Vergi İadesi Rehberleri hazırlandı. Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı, işletmelerin 2006 yılı Mart ayı sonuna kadar vergi indirimine konu belgeleri kontrol edeceğini, Nisan ayından itibaren de vergi denetim elemanlarının bu konuda denetime başlayacağını söyledi.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber