İskilip'te mezar taşları müzesi kurulacak

Çorum'un İskilip ilçesinde mezar taşları müzesi kurulacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2013 21:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İskilip'te mezar taşları müzesi kurulacak

Çorum'un İskilip ilçesinde mezar taşları müzesi kurulacak.

İskilip Belediyesi tarafından başlatılan çalışma kapsamında eğitimci Nurettin Tanay başkanlığında kurulan araştırma ekibi ilçede bulunan tüm mezarlıkları ve bazı mahallelerde özel mülkiyetlerde bulunan mezar taşlarını tarayarak Osmanlı dönemine ait mezar taşları ve kitabeleri görüntüleyecek. Bir uzman tarafından tercümesi yapılacak olan mezar taşları ile ilgili araştırma raporu hazırlanacak ve çalışma katalog halinde yayınlanacak.

Çalışma hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Numan Sezer, "Ecdadımızı daha iyi öğrenmek, İskilip'in bilinmeyen tarihini aralamak, bu mezar taşlarının kaybolmasını önlemek, koruma altına almak, araştırmacılara yeni bir alan açmak ve toplum hafızasına katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmayı başlattık" dedi.

Sezer, çalışma tamamlandığında bir katalog hazırlanacağını, katalogda mezar taşı ve kitabesi ile birlikte tercümesinin de bulunacağını, tespit edilen mezar taşlarının yerinde korunarak mezar taşları müzesi oluşturacaklarını açıkladı.

Eğitimci Nurettin Tanay ise, araştırma kapsamında bilinmeyen mezar taşları ve kitabelerinin yanı sıra bilinenleri de incelediklerini söyledi.

Çalışmanın gelecek nesillere ışık tutacağını ve İskilip tarihinin bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkacağını dile getiren Tanay, "Bu projede bizlere her türlü desteği sağlayan Belediye Başkanı Numan Sezer'e teşekkür ediyorum. Halkımızdan mezarlıklarımız haricinde bildikleri özel mülkiyetlerde bulunan mezar taşlarını belediyeye bildirmelerini rica ediyoruz. Çalışmalarımız bazı çevre köyleri de kapsamakta olup, gelen her türlü bilgiyi değerlendireceğiz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber