Okullarda webcam var, ama kullanmak yasak

Haber Giriş : 30 Aralık 2005 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN İLGİNÇ GENELGE

Milli Eğitim Bakanlığı ilginç uygulama ve genelgelere bir yenisini ekledi. Bakanlıkça 25.11.2005 tarih ve 300/16744 sayılı genelgede okullarda kullanılan Bilgisayar ve Bilgisayar laboratuarlarının kullanımı ile ilgili İNTERNET ETİĞİ adı altında daha önce yayınladığı genelgeyi bakanlığın web sayfasında adını değiştirerek tekrar yayınladı.

İlgili genelgede okullarda kullanılan bilgisayarlar aracılığı ile internete girişlerde uyulacak kurallar, dikkat edilecek noktalar ayrıntılı olarak verilmekte idi. Yeni genelgede aynı olmasına rağmen MEB tabanlı internet erişimin yapıldığı kurumlarda Bakanlığın Kendi etik kurallarını kendisinin yasakladığı daha önce sitemizde defalarca haber olarak yayınlanmış ve geniş bir ilgi görmüştü.

Bilindiği gibi okullarda yasal tüm Türk sitelerinin Java destekli hiçbir proğramına girilmiyor, öğretmenlerin her ortamda internet üzerinden sohbet etmeleri engelleniyor, özellikle zeka oyunları (interaktif olarak) bilhassa yasaktı.

Bunlarlada yetinilmeyip bazı iletişim proğramları da yasaklanmış yada kısıtlanmıştı. Daha da ilginci Etik genelgesinde yer olmasına rağmen ve MEB'in ihalelerinde yer alan görüntülü ve sesli iletişim, Fırewall arkasına alınmış, bu da engellenmişti.

Halen okullarda yeni kurulan ve kurulmakta olan BTS'lerde webcam olmasına rağmen bakanlık hiçbir web cam destekleyen proğramın kullanılmasına izin vermiyor. Örneğin okullarda karşılıklı iletişim için yaygın olarak kullanılmakta olan MSN propramının görüntülü ve sesli kısmı bakanlıkca sakıncalı içeriğinden dolayı yasaklanmış bulunmaktadır. Microsoft firması ile yapılan sözleşmelerde yer olmasına rağmen bilinmeyen bir nedenle bu özellikler kullandırılmamaktadır.

Konu ile ilgili yetkilerle yapılan görüşmelerde ise buralardan okullara gelebilecek virüs saldırıları nedeni ile bazı portların kapatıldığı, internet sağlayıcılarının da ısrarla o portları kullandıkları belirtilmektedir. MSN gibi uluslararası bir aracın ses ve görüntü desteğinin kısıtlanmasında nasıl bir virüs koruması sağladığı anlaşılamamaktadır.

Tüm bunlara rağmen ısrarla İnternet etiğinde bunları kullanırken dikkat edilecek konu başlıklarının yayınlanmasına , ayrıca Bakanlığın yasakladığı araçları ihale ederek okullara sokmasına anlam verilememektedir. (B.T.Sınıflarına webcam mikrofon ve Kulaklık alınmaktadır)

Haberi Yazan: sakinim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber