Kuruluşundan beri hiç kárlı bir dönem geçirmeyen ve şimdiye kadar 550 milyon dolar kaynak tüketen Et ve Balık Ürünleri A.Ş. hayvancılığa köstek olur hale geldi.

Haber Giriş : 10 Aralık 2003 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kuruluşundan beri hiç kárlı bir dönem geçirmeyen ve şimdiye kadar 550 milyon dolar kaynak tüketen Et ve Balık Ürünleri A.Ş. hayvancılığa köstek olur hale geldi.

ÖİB'nin TBMM KİT Komisyonu'na sunduğu EBÜ raporunda, kurulduğunda sermayesi 40 milyon lira olan, bu yıl itibariyle 300 trilyon liraya yükseltilen şirkete şimdiye kadar 550 milyon dolar kaynak aktarıldığı belirtildi. Şirketin kuruluşundan itibaren bugüne kadar hiç kárlı dönem geçirmediği vurgulanan raporda, 2002 yılında görülen 1 trilyon 143 milyar liralık kárın da Hazine Müsteşarlığı'na olan vadesi geçmiş borçların yapılandırılması nedeniyle sağlanan faiz ve gecikme faizi avantajlarından kaynaklandığını kaydedildi.

1952 yılında Et ve Balık Kurumu (EBK) adıyla kurulan kurumun adı, 1992'de özelleştirme kapsam ve programına alındıktan sonra, 1993'te Et ve Balık Ürünleri A.Ş. (EBÜ) olarak değiştirildi. EBÜ'nün özelleştirme kapsamına alındığı 1992 yılında kapasite kullanım oranı büyükbaş hayvanda yüzde 14, küçükbaş hayvanda ise yüzde 7 civarındaydı. 1982 yılında özel sektöre de kombina kurma izni verilmesinden sonra EBÜ 19 olan kombina işletme sayısını 35'e çıkarmasına karşın, üretim ve pazar payını artıramadığı için kapasite kullanım oranı daha da düştü, pazar payı yüzde 2'ye geriledi. Raporda, şu tespitlere yer verildi:

??Şirket, finansman sıkıntısı nedeniyle kuruluş amacına yönelik fonksiyonlarını yerine getiremiyor, düşük kapasite kullanımı nedeniyle hayvancılığı destekleyemiyor, bazı kombinalar alım yapamıyor. Tam rekabet şartlarındaki piyasada rekabeti mümkün değil. Aşırı istihdam nedeniyle, karlılık ve verimlilik ilkeleri dışında faaliyet gösteren şirkete ait kombinaların özelleştirilmesi halinde hayvancılığın darbe yiyeceği görüşü doğru değil. Şirket finansmanı için şimdiye kadar aktarılan kaynaklar doğrudan besicilere teşvik olarak aktarılsaydı, hayvancılık daha çok desteklenirdi. İzlenen yanlış hayvancılık politikalarının etkisini, şirket kombinalarının özelleştirilmesine bağlamak çok yanlış. Şirket, Özelleştirme Fonu'ndan ücret ödemek için kaynak alarak hayvancılığa nasıl katkıda bulunabilir. Bir an önce özelleştirilmesi, hayvancılık ve et sektörünün selameti açısından daha doğru olacak.''

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber