Yüksek hızlı tren hattındaki deprem hasarlı ev sahipleri endişeli

İstanbul- Ankara arasında çalışacak Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin, bu yıl 29 ekim Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirilmesi için çalışmalar sürerken, bazı bölümlerde beton travesler üzerine yeni ve yüksek hıza uyumlu raylar monte edilmeye başlandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Mayıs 2013 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüksek hızlı tren hattındaki deprem hasarlı ev sahipleri endişeli

İstanbul- Ankara arasında çalışacak Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin, bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirilmesi için çalışmalar sürerken, bazı bölümlerde beton travesler üzerine yeni ve yüksek hıza uyumlu raylar monte edilmeye başlandı. Ancak hattın geçeceği yerleşim birimindeki vatandaşlar, yüksek hızlı tren geçerken 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gören ve onarım yapılan demiryolu kenarındaki evlere nasıl bir etki yapacağının bilinmediğini, bu konuda bilgilendirme de yapılmadığından endişeli olduklarını söyledi.

İstanbul'u Anadolu'ya bağlayan köprü konumunda olması nedeniyle hem karayolu, hem demiryolu açısından çok önemli geçiş güzergahı olan Kocaeli'de, Yüksek hızlı Tren Projesi çalışmaları nedeniyle tren seferleri 2012 yılının Şubat ayında tamamen durduruldu. Daha önce İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'dan her gün binlerce çalışan ve öğrencinin yararlandığı demiryolu hattında eski hatlar söküldü, yeni menfez ve köprüler yapıldı. Halen çalışmaları devam eden hatta, bazı noktalarda beton travesler yerleştirildi ve üzerlerine hızlı trenin geçeceği özel raylar monte edilmeye başlandı. 29 Ekim tarihine yetiştirilmeye çalışılan proje kapsamında altyapı çalışmaları biten Gebze ve İzmit arasında da beton travesler üzerine rayların montaj çalışması tüm hızıyla sürüyor.

BİNALARIMIZ YHT'YE DAYANABİLECEK Mİ?Tüm bunlar olurken, demiryolunun İzmit kent içi geçişinde hat boyunda evleri bulunan vatandaşlar ise tedirgin bir bekleyiş içinde. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde binalarının hasar gördüğünü, hasarlı olan binaların ornarılarak güçlendirme yapıldığını söyleyen vatandaşlardan Arzu Ataman endişesini şu sözlerle dile getirdi: "Mahalle sakinleri olarak hızlı tren konusunda bilgilendirilmedik. 1999 Marmara depremini yaşadık. Binalarımız hasar aldı. Bu tren ne hızla buradan geçecek ve binalarımız bunun sarsıntısına dayanabilecek mi? Ayrıca çok gürültü olacak mı? Yetkililerin bizleri bilgilendirmesini istiyoruz. Bu konularda tedirginiz. Çocuklarımız trenlere yaklaşacaklar ve tren yoluna düşme tehlikesi var mı? Buna benzer bir çok soruların cevaplarını arıyoruz."

'ÇOK SIKINTI YAŞADIK'Mahalle sakinleri olarak YHT Projesi kapsamında çok sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mustafa Yaman ise şöyle konuştu: "Biz hızlı tren çalışmalarında çok eziyet çektik. Üst geçit sorunlarımız var. Biran önce tren yolunun hayata geçirilmesi gerekiyor. İstanbul, Adapazarı ve İzmit'ten gidip gelen öğrencilerimiz de rahatlayacak. Biz bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşadık. Öğrenciler, sakat insanlar, yaşlı insanlarımız mahallemizin öbür tarafına geçmekte güçlük çektiler. Ağır tonajlı kamyonlar mahalleyi çamur ve balçık içersinde bıraktılar." -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber