Kamunun sağlık harcamalarına özel hastane modeli geliyor

Haber Giriş : 05 Ocak 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'dan kamu kuruluşlarının aldığı hizmetlerin karşılığı kesin ve limitli olarak belirlenecek. Uygulama ile Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur hastaları için yapılacak ödemelerin disipline edilmesi amaçlanıyor.

Sağlık harcamalarının kontrol altına alınması için Sağlık Bakanlığı ile buradan hizmet satın alan kamu kuruluşlarının ilişkisinde köklü bir değişikliğe gidiliyor. Buna göre devletin özel hastanelerle yaptığı paket sözleşmeler Sağlık Bakanlığı ile de yapılacak. Harcama sınırlarına uymak için devreye girecek yeni modelde Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastaların Sağlık Bakanlığı hastanelerinden hangi koşullarda yararlanacağı, ne kadar ödeme yapılacağına ilişkin sözleşmeler yapılacak. Yani kamu kuruluşları, yine bir başka kamu kuruluşu olan Sağlık Bakanlığı'nın müşterisi olacak. Konuyla ilgili ilk çalışma için Kurban Bayramı'ndan sonra bürokratlar biraraya gelecek. Uygulamaya bu yıl içinde geçilecek.

İlave ödeme isteyemeyecek
2006 Bütçe Kanunu'nda "Tedavi hizmetlerinin temini" başlıklı bir maddeyle Maliye Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı'ndan hizmet alımına yönelik yetki alındı. Maddede, "Maliye Bakanlığı, kamu idarelerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarından temin edeceği tedavi hizmetlerini sağlamak üzere Sağlık Bakanlığı ile doğrudan hizmet alımı sözleşmesi yapmaya yetkilidir" denildi. Maddede Sağlık Bakanlığı, sözleşmede belirtilen tutar karşılığında ihtiyaç duyulan her türlü sağlık hizmetini, kendisine bağlı sağlık kurum ve kuruluşları aracılığıyla sunmakla yükümlü tutuldu ve sözleşmede belirtilen tutar dışında başka ilave ödeme talebinde bulunamayacağı hüküm altına alındı. Böylece Sağlık Bakanlığı'nın harcama limitleri içinde kalması hedeflendi.

Yetkilililer, Sağlık Bakanlığı'na sözleşme yapılmasıyla birlikte belli bir tavan ödeneği verileceğini kaydettiler. Mevcut sistemde Maliye Bakanlığı 3'er aylık dönemler itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarının bütçede belirlenen ödeneklerini serbest bırakıyor. Sağlık Bakanlığı'yla sözleşme yapıldıktan sonra Maliye, "Belli periyodlarla şu kadar ödeme yapacağım" diyecek. Yani Sağlık Bakanlığı'na hangi dönemde ne kadarlık ödeme yapılacağı kesin olarak ve limitli olarak belirlenecek. Ödeme periyodu, aylık olarak bile düzenlenebilecek. Sağlık Bakanlığı ise buna karşılık belirlenen ödenek dışında ödenek isteyemeyecek.

İki bakanlık ortak çalışacak
Sağlanacak tedavi hizmetleri ve ödemelerin yapılmasına ilişkin esas ve usuller, Maliye ve Sağlık Bakanlıkları tarafından ortak belirlenecek. Kurban Bayramı'ndan sonra bürokratlar ilk toplantıyı yapacak ve ardından sözleşme ortaya konulacak. Konuya ilişkin olarak bir de protokol imzalanacak. Yetkililer, şu anda sadece genel çerçevenin belli olduğunu ifade ederek, detaylar üzerinde yoğun bir çalışma yapılması gerekeceğini bildirdiler.
2006 yılı için SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastaların Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden yararlanması için 4 milyar YTL'lik bir tavan konuldu. Ancak Emekli Sandığı da hizmet sözleşmesine dahil edilecek. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı'yla yapılacak protokolün 4 milyar YTL'nin üstünde olması bekleniyor.

Belediyeler kapsam dışı
Yeni sistemde Sağlık Bakanlığı'nın hizmetleri için paketler hazırlanacak. Sözgelimi bir ameliyatın ne kadar fiyata yapılacağı baştan belli olacak. Sağlık Bakanlığı belirlenmiş fiyat üzerinden hizmetini faturalandıracak. Maliye de faturayı ödeyecek. Ancak uygulamanın belediyeleri kapsamayacağı belirtildi. Çünkü belediyelerin ayrı bir bütçesi var. Belediyelerin harcamaları merkezi bütçeden karşılanmıyor. Bu nedenle belediyelerde çalışanlar kapsam dışında tutulacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber