Kuş gribi vakası... Bölgeye uzman hekim takviyesi yapılacak

Haber Giriş : 05 Ocak 2006 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde kuş gribinden iki hastanın yaşamını kaybetmesinin ardından, bölgeye uzman hekim takviyesi yapılmaya başlandığını bildirdi.

Buzgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olası yeni kuş gribi vakaları için kullanılmak üzere bölgede yeteri kadar solunum cihazı bulunduğunu belirterek, "Bölgede yeteri kadar solunum cihazı bulunmaktadır. Bu konuda endişe edilmesine gerek yok" dedi.

Gerek ekipman gerekse ilaç açısından her türlü desteğin verildiğini, bundan sonra da verilmeye devam edileceğini kaydeden Buzgan, bölgede 3 bin kutu antiviral ilaç bulunduğunu söyledi.

Buzgan, bugün faaliyete geçecek şekilde Van ve Erzurum Devlet Hastaneleri'nde olası kuş gribi vakalarını kabul etmek üzere birimler oluşturulacağını da bildirdi.

Bu iki ilin yanı sıra Ağrı, Kars, Iğdır ile Doğubayazıt ilçesine konuyla ilgili uzmanlar gönderildiğini kaydeden Buzgan, bu illere dahiliye, halk sağlığı, çocuk sağlığı ve hastalıkları, enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji dallarından uzman doktor takviyesi bugünden itibaren yapılacağını belirtti.

Buzgan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kanatlılarda kuş gribi tespit ettiği ve şüpheli vakaların bulunduğu yerlerde saha taramaları yapıldığını da söyledi.

VİRÜSÜN KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR

Kuş gribi ile zatürreenin benzer belirtiler gösterdiğini anlatan Buzgan, "Hayatını kaybeden iki çocuğumuz ile şüpheli pozitif çocuğumuz dışındaki hastalarımızda kuş gribi ile klinik benzerlikler var. Vefat eden çocuklarımızla birlikte bu sabah itibariyle kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan hasta sayımız toplam 11" diye konuştu.

Bütün vakalardan numune alındığını ve kuş gribinden hayatını kaybeden çocuklardan alınanlar da dahil numuneler üzerindeki incelemelerin sürdüğünü bildiren Buzgan, "Vefat eden çocuklarımızın numuneleri üzerinde süren incelemeler sonucunda virüsün genetik yapısı ortaya konmaya çalışılacak. Böylece virüsün kaynağı, yani ülkemize nereden geldiğini bulmayı ümit ediyoruz" dedi.

Türkiye'de bir kuş gribi salgını bulunmadığını, daha önce karşılaşılmayan bir hastalıkla yüz yüze bulunulduğunu kaydeden Buzgan, ülkede, bütün dünyanın etkilendiği "olağanüstü" bir durumun söz konusu olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber