Kamyoncu, kızı ezdi ama hapis yatmayacak

Üniversiteli genç kızı tekerlekli sandalyeye mahkum eden, eğitim hayatını bitiren sürücüye üst sınırdan 1.5 yıl!

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 05 Mayıs 2013 09:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kamyoncu, kızı ezdi ama hapis yatmayacak

Hilal ÖZTÜRK/ÖZEL HABER

Arabasıyla geri geri giderken üniversite öğrencisi bir genç kızı ezen ve tekerlekli sandalyeye mahkum eden sürücüye, en üst sınırdan 1 yıl 6 ay hapis cezası veren Kayseri Hakimi Necati Daştan, acı bir itirafta bulundu.

Hakim Daştan "Genç kızı tekerlekli sandalyeye mahkum edip, eğitim hayatını bitiren sanığa en üst hadden ceza verdiğim, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve para cezasına çevirme de uygulamadığım halde, bu ceza beni bile tatmin etmedi. Mağdur tarafı nasıl tatmin etsin. Devlet trafik

ihlallerini yeterince denetlemediği, cezalar da caydırıcılıktan uzak olduğu için her yıl binlerce insanı trafiğe kurban veriyoruz" dedi. Hakim Daştan, özellikle hayatında birden fazla kez taksirle ölüme neden olmuş insanların psikolojisi incelendiğinde, hukuk sisteminin ne kadar aciz olduğunun ortaya

çıktığını belirterek "Bu cezaların sanıklar üzerinde ne denli cesaret pompalayan bir faktör olduğunu unutmamak gerekir diye düşünüyorum" dedi.

'MEZARI ZİYARET EDİYOR'

Hakim Daştan, trafik kazalarına karşı Avrupa'da bir mahkemenin verdiği kararı da şöyle örnek gösterdi: "Asli kusurlu olmadığı halde, 10 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olma eyleminden dolayı sanığa, 8 yıl boyunca her ay bir kez çocuğun mezarını ziyaret ve çocuğun her doğum gününde ailesi ile birlikte doğum günü pastası kesme cezası uyguladığını öğrendim. Çok takdir ettim. Bu tür denetimlerle, sanıklarda empati ve merhamet duygusunu geliştireceğini ve daha dikkatli araç kullanmanın yaygınlaşacağını düşünüyorum" dedi.

'BİR GÜN BİLE YATMAYACAK'

Hakim Necati Daştan Habertürk'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ben cezayı ertelemedim ve paraya da çevirmedim. Genellikle ertelenir veya paraya çevrilir. Fakat bu sanık bir gün bile cezaevinde kalmayacak. Çünkü Denetimli Serbestlik Yasası'ndan faydalanacak. İnfaz hakimi ağır denetimler uygulayabilir ama yine de hapse girmeyecek. Bir insanın hayatına ağır bir darbe vuruyorsunuz ve bir gün dahi hapse girmiyorsunuz. Bu durum mağdur tarafın adalet duygusunu sarsıyor. Trafik kazalarında mağdur şikayetçiyse, sanık lehine olan maddeler bu sanıklar için uygulanmamalı. Ben bir hakim olarak trafik suçlarıyla ilgili yasa tasarısı hazırlıyorum."

Taksirle yaralama

Madde 89- Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Taksirle yaralama fiili, mağdurun "Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına" neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber