Cumhurbaşkanı Sezer'e atama eleştiri

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2006 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonu'nun dünkü toplantısına Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in atamaları damgasını vurdu. Komisyonun dinlediği eski Rektör Prof. Dr. Osman Çakır, duygusal bir konuşma yaparak, "Seçimde 1. olmama rağmen sayın Cumhurbaşkanı'nın beni Rektör atamamasını, çocuklarıma anlatamadım" dedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir'in başkanlığındaki TBMM, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Araştırma Komisyonu dün üniversitenin eski Rektörü ve akademisyenleri dinledi. Komisyona bilgi veren eski Rektör Çakır, üniversite yönetimiyle ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Üniversitede akademik ve idari kadroya 2 ayrı kutba bölünmüşlük görüntüsünün hakim olduğunu dile getiren Çakır, mevcut yönetimin hukuk dışı uygulamalara imza attığını ve kamu kaynaklarını kötü kullandığını öne sürdü. Çakır, "Benim dönemimde 200 dolayında geçici temizlik işçisi bulunmasına rağmen, şu anda bu rakam 2 bin dolayındadır. Bu da kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasından başka bir şey değildir" şeklinde konuştu.

Mevcut sistemde rektör adayı ve rektör belirleme yönteminde çok ciddi sakıncalar olduğuna işaret eden Çakır, sistemin üniversiteleri böldüğünü savundu. "Rektörlerin kendi seçmenini akademik kadrolara atadıkları bir seçim ne kadar demokratik olur" diyen Çakır, akademik kadrolara yapılacak atamaların objektif kriterlere bağlanması gerektiğini kaydetti.

Rektörlük seçimlerine de değinen Çakır, bu bölümde oldukça duygusal bir konuşma yaptı. 28 Haziran 2000 tarihinde yapılan Rektörlük seçiminde kendisinin 297, Süleyman Çelik'in 73, şu anki rektör Ferit Bernay'ın da 71 oy aldığını anlatan Çakır, Cumhurbaşkanı Sezer'in 1. seçilmesine karşın kendisini Rektör olarak atamadığını bildirdi. Çakır, "Beni Rektörlük görevine atamaması, Sayın Cumhurbaşkanı'nı takdiridir. Çocuklarıma bunu anlatamadım. 4 yıl başarıyla üniversiteyi yönetmeme rağmen, ne yaptım ki beni Rektörlük görevine atamadı. O kadar takdirnamem, başarım varken eski Cumhurbaşkanı sayın Demirel, hakkımda o kadar takdir yazısı yazmışken, birkaç ay önce Cumhurbaşkanımız olan Sayın Sezer'in beni Rektör olarak atamamasına çok üzüldüm. Seçimde 1. olmuşken, 3. sıradaki arkadaşımızın Rektör olarak atanmasını, tüm başarılarıma rağmen Sayın Cumhurbaşkanı'nın beni Rektör olarak atamamasını, çocuklarıma anlatamadım" serzenişinde bulundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Kuru ise en kıdemli fizik tedavi doçenti olmasına rağmen, 6 yıldır profesörlük kadrosu beklediğini söyledi. Rektörlüğün demirbaş listesinde kayıtlı bir koltuk takımını kaybettiği iddiasıyla hakkında düzmece bir soruşturma açtığını ileri süren Kuru, "Üniversitenin soruşturmacı olarak görevlendirdiği akademisyen bile, koltuk takımının var olduğu söylendiği halde, var mı yok mu diye tespite dahi gelmedi. Ve benim hakkımda kamu görevinden çıkartma cezası talep etti. Ancak YÖK Genel Kurulu, maddi bir delil olmadığını bildirerek cezayı onaylamadı. YÖK'ten beni aradı. Tespit için mahkemeye gittim, geldiler, baktılar, koltukların var olduğunu tespit etti ve mesnetsiz suçlamadan ve ceza tehdidinden kurtuldum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber