Mayın mağdurundan çözüm sürecine tam destek

Diyarbakır Çınar ilçesi Ovabağ köyünde, 1990'lı yıllarda köyde bulunan eski karakolun etrafına döşenen mayınların çoğu hala toprakta gömülü.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 05 Mayıs 2013 22:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mayın mağdurundan çözüm sürecine tam destek

Diyarbakır Çınar ilçesi Ovabağ köyünde, 1990'lı yıllarda köyde bulunan eski karakolun etrafına döşenen mayınların çoğu hala toprakta gömülü. Küçük yaşta yerde gördüğü mayını eline aldıktan sonra mayının patlamasıyla bir gözünü ve iki parmağını kaybeden Kasım Yüksel, "Mayın, insanı ne öldürüyor, ne de sağ bırakıyor. İnsanı yarım insan olarak bırakıyor. 2013 yılındayız. Köyün içerisinde hala mayınla yaşıyoruz" dedi.

Ovabağ köyünde bulunan eski bir karakolun etrafında döşenen mayınların temizlenmemesi köylüler tarafından kaygılar yaşanıyor. Köyün içerisinde bulunan mayın tarlasıyla bir arada yaşayan Ovabağ köylüleri mayınların temizlenmesini istiyor. Köyde bulduğu mayınla oynadığı esnada elinde patlayarak bir gözünü ve iki parmağını kaybeden mayın mağduru Kasım Yüksel, köyün içerisinde mayınla yaşadıklarını ifade ederek, bu durumun kaygı verici olduğunu anlattı. Yüksel, "Mayın mağduruyum. Şuan mayınlı alanda bulunuyoruz. Mayın mağduru olarak, yetkililerinden bu mayın tarlasını temizlemelerini istiyorum. Bu mayınları temizleyin, canlar artık yanmasın. İnsanlar bu hale düşmesin. Ben yaşadığım durumdan dolayı biliyorum nasıl acı bir şey olduğunu. Mayın, insanı ne öldürüyor, ne de sağ bırakıyor. İnsanı yarım insan olarak bırakıyor. 2013 yılındayız. Köyümüzde ne bir sınır var ne de bir başka bir güvenlik önlemi. Köyün içerisinde hala mayınla yaşıyoruz. Küçüktüm, bir cisim buldum oynamaya başladım. Mayını yere atarken elimde patladı. O an bir gözümü kaybettim. Hatta iki gözümde etkilenmişti yapılan zorlu tedavilerle diğer gözümü kurtarabildik. İki parmağımı da kaybettim. Şuan vücudumun bir çok yerinde yara izleri var. Vücudumda çok sayıda tel parçalarını çıkardım" diye konuştu.

Yüksel, çözüm sürecine de tam destek verdiklerini belirterek, "Çözüm sürecini destekliyoruz. Artık kanlar akmasın, canlar yanmasın. Herkes kardeşçe yaşasın. Bütün mayınlar artık bu topraklarda temizlensin. Bu mayınlara artık yeter diyoruz" şeklinde konuştu.

"400 MAYINDAN 270'İ TEMİZLENDİ"

Ovabağ köyünde döşeli 400 dolayında mayının olduğunu aktaran Yüksek, bunların sadece 270 tanesinin temizlendiğini söyledi. Bir çok hayvanın da mayına basarak telef odlunu ifade eden Yüksel, "Köyümüzde 300-400 dolayında mayın döşenmişti. Bunların patlayanlar ve temizleyenlerle birlikte sadece 270 tane var. Geri kalan mayınlar hala bu arazide döşelidir. Birkaç kez geldiler temizleme için ama pek bir şey yapılamadı. En son geçen yıl köyümüzden biri neredeyse mayına basıyordu. Mayını fark edince geriye kaçmıştı. Bizim karakol komutanına haber verdik. Askerler gelip, mayının etrafını sadece iki taş ile ördü. Herhangi bir önlem alınmamıştı. Diğer yanda 30'a yakın hayvanda mayına basarak telef oldu" ifadelerini kullandı. Yetkililerden iş talebinde bulunan Yüksel, gelirinin sadece özürlü maaşı olduğunu dile getirdi. Yüksel, "Kendim mayın mağduru olmamla birlikte işsizim de. İş bulmak için yetkililerden yardım talep ettim ama hiç kimse buna kadar bir yanıt vermedi. Sadece özürlü bir maaşım var. Yetkilerden bana destek olmalarını bekliyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber