Bakan Eker: 5'i kesin, 5'i şüpheli 10 yer var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2006 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Iğdır'da sekiz ilin vali, tarım ve sağlık müdürleri ile yaptığı toplantıdan sonra Türkiye'de 10 ayrı noktada kuş gribi görüldüğünü, yapılan laboratuvar tesbitlerine göre, 5'inin kesin, diğer 5'inin ise şüpheli olduğunu açıkladı. Bakan Eker'e göre, Iğdır merkezde 2, Aralık'ta 1, Erzurum'da biri kesin 3, Ağrı'nın Doğubeyazıt'ta iki çocuğun öldüğü mahallede kuş gribi olduğu kesinleşti. Van, Şanlıurfa'nın Hilvan ve Yozgat'ın Akdağmadeni ilçelerinde ise kuş gribi şüphesi var.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, bugün THY'ye ait uçakla saat 13.00'de Kars'a, daha sonra da karayolu ile Iğdır'a geçti. Bakan Eker'i valilik binası önünde Iğdır Valisi Halil Ulusoy, Ağrı Vali Vekili Mustafa Asım Alkan, Ardahan Valisi Murat Yıldırım, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Bitlis Valisi Mehmet Asım Hacımusaoğlu, Kars Valisi Nevzat Turhan, Muş Valisi İbrahim Özçimen, Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır tarafından karşılandı. Karşılama töreni için bekleyen bazı valiler paltolarını giyinirken, Valiliğe gelen Bakan Eker, 8 ilin il Sağlık ve Tarım Müdürlerinin de katıldığı toplantıda kuş gribi konusunda son durumu öğrendi ve alınan önlemleri görüştü. Bakan Eker, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıdan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:

7 BİN KANATLI İTLAF EDİLDİ

?Son günlerde ortaya çıkan 26 Aralık 2005 tarihinde Iğdır ili Aralık ilçesinde kuş gribi vakası tesbit edildi. İtlaf işlemi başlattık. illerin valileri ekipler oluşturarak bu hastalıkla mücadele ediyorlar. Bu hastalık bulaşıcı ve salgın hastalıktır. Yakın temas yolu ile insanlara geçiyor. Gördüğünüz gibi Ağrı ili Doğubeyazıt ilçemizde iki yavrumuzu kaybettik. Bu hastalık Manyas'tan sonra Iğdır'ın Aralık ilçesi ile Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde görüldü. Hastalığın bölgeye yayılması ile bugün Iğdır'da, Erzurum, Ardahan, Ağrı, Van, Kars, Bitlis, Muş ve Iğdır valileri, il tarım ve sağlık müdürleri ile bir toplantı düzenledik. Konu ile ilgili gerekli çalışmaların en etkin biçimde devam edeceğk. Iğdır'da 3 mihrak hastalık tesbit ettik. Erzurumda 3 mihrak, biri kesin, diğerleri şüpheli. Ağrı'da bir şüpheli, Doğubeyazıt'ta bir kesin. Burası çocukların öldüğü mahalle. Van'da bir, Urfa'nın Hilvan'da bir, Yozgat'ın Akdağmadeni'nde bir mihrak tesbit ettik. Toplam 10 mihraktan beşi kesin, beşi de şüpheli. Adı geçen bölgelerde 7 bin kanatlı itlaf edildi. Bu hastalıkla ilgili yapılan mücadeleler hakkında yazılı bilgi verilecektir. Mücadele konusunda etkili olmak için ek personel veteriner ve sağlık teknisyeni ile araç gereç alet ekipman ihtiyaçları başka illerden takviye edilecek. Mücadelede her hangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Adı geçen yerlerde çalışmamız teknik bir şekilde sonlanacak. Halkımıza seslenmek istiyorum:

IĞDIR'DAKİ 9 KİŞİDE KUŞ GRİBİ YOK

Evlerde kanatlı hayvanları ihtiyaçları için besliyorlar. Bu hayvanlar risk altındadır. Dışarıya çıktığında hastalık alıyorlar. Bu hastalık 2 ile 7 gün arasında ortaya çıkıyor. İtlaf edilen tavukların bedeli nakit ödeniyor. Vatandaşlarımızın parası tesbit komisyonunun belirlediği fiyat üzerinden ödenecektir. Bu konu toplum ve millet sağlığını ilgilendiren bir konudur. En iyi sonucu almak için valilerimize yeteri kadar para sağlanmıştır. Ayrıca çocukların kanatlı ve şüpheli hayvanlarla temasta olmamaları gerek. Hastalığın olduğu yerler iyi dezenfekte edilmesi için herkesin iş birliği içinde olması gerekir. Başarı böyle elde edilir. Türkiye'ye virüsü taşıyan göçmen kuşlar. Yol güzergahı olarak birincisi Gürcistan, Ardahan, Kars, Iğdır üzerinden Akdeniz bölgesine oradan da Afrika ülkelerine gidiyor. İkinci yol güzergahı Ukrayna üzerinden Ege bölgesini takip ederek Akdeniz üzerinden yine Afrika'ya gidiyor. Bu hastalığın adı kanatlı gribidir.

Dünyada 25 ülkede görülmüş bir hastalıktır. Bütün dünya coğrafyasında meydana gelen bir olaydır. Iğdır Devlet Hastanesi'ne müracaat eden 9 kişide kuş gribi taşıyan hastalığa rastlanmamış.''


Kuş gribinin sıçradığı yerler belli oldu...

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in "birkaç yerde daha kuş gribi tespit edildi" açıklamasının ardından gribin tespit edildiği diğer yerler belli oldu. Erzurum'un Horasan ilçesi, Urfa'nın Hilvan ilçesi, Iğdır merkez ve Aralık ilçesinde kuş gribi tespit edildi. İtlaf çalışması yapılan yerler ise Yozgat, Erzurum, Ağrı ve Van olarak açıklandı.
Doğu Anadolu'da süresiz av yasağı ilan edildi.

Bakan Eker açıklamıştı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Doğubeyazıt'ta görülen ölümlü kış gribi vakasının ardından "Bölgede yine birkaç yerde, birkaç mihrakta daha var. Laboratuvar teyidi alınmış 1 - 2 yer daha var" açıklamasını yapmıştı.

Eker, hastalığın görüldüğü başka yerler olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetmişti:

"Birkaç yerden daha ihbar aldık. Oralarda da tedbirleri alıyoruz, itlaf yapıyoruz, dezenfeksiyon yapıyoruz. Yani bir ihbar aldığımızda orada sanki kuş gribi varmış gibi tüm uygulamaları yapıyor, tüm tedbirleri alıyoruz. Kesin laboratuvar teyidi gelince, tedbirleri geçici olmaktan çıkarıp kalıcı hale getiriyoruz. Şu anda o bölgede yine birkaç yerde, birkaç mihrakta daha var. Laboratuvar teyidi alınmış 1 - 2 yer daha var. Onun dışındakiler ihbar düzeyinde. Numuneler alındı, laboratuvardan teyit bekliyoruz".

Doğu Anadolu'da ekonomik gerçekler olduğuna işaret eden Eker, vatandaşların kendi ihtiyaçları için tavuk beslediklerini, bu hayvanların dışarıda dolaştıklarını, akşamları içeri girdiklerini ve insanların tavuklarla yakın temasının söz konusu olduğunu ifade ederek, "Bu ciddi bir problem" dedi.

Eker, hepsi bir arada olsa hayvanların giriş - çıkışını kontrol etmenin mümkün olduğunu, dezenfekte edilebileceklerini ve bunlardan geçebilecek hastalıklardan korunmanın çok daha kolay olacağını anlattı.

? Sağlık Bakanı: Türkiye'de salgın falan beklemiyoruz

Mali sıkıntı yok

Eker, Iğdır'da bin 100 civarında itlaf yapıldığını, bakanlığın mali kaynak sıkıntısının bulunmadığını, bakanlığın diğer ilgili fonlarından para ayırdıklarını ve sarf malzemeleriyle ilgili alımları yaptıklarını söyledi.

Şüphemiz vardı doğru çıktı

Türkiye'de sürekli tarama yaptıklarını anlatan Eker, "Bu hat, Kuzeydoğu Anadolu'daki göç yolu ikinci bir yol. Buralarda da olabileceğine dair şüphemiz vardı ve maalesef tahmin ettiğimiz gibi orada da çıktı" dedi.

Paniğe kapılmayın

Eker, tavukçuluk sektörünün sorundan etkilenmesinin önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Millet olarak el birliği içinde olmamız, paniğe kapılmadan, soğukkanlılıkla, bilimin gerektirdiği, sağlık teknolojisinin gerektirdiği tedbirleri ciddiyetle alıp uygulamamız ve takip etmemiz gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber