Öğrencilerden karne ve takdir belgesi parası alınmasına tepki

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ocak 2006 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BASK) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Eğitim dönemi boyunca kayıt parasıyla başlayan ve türlü adlarla yıl boyunca devam eden okullardaki para toplama ayıbına son verilmesi gerekirken, soygun 'karne parası' adı altında devam ediyor" dedi.

Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yıllardır klasikleşmiş bir şekilde "Karne, takdir, teşekkür ve onur belgeleri öğrencilere ücretsiz verilecektir" açıklaması yaptığını, ancak 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının sonunda da MEB'in elinin yine öğrencilerin ve velilerin cebine uzandığını ileri sürdü. "Bu kez gaspın gerekçesi karne parası" diyerek tepki gösteren Avcı, "Öğrenci velilerini karne parasına karşı tavır almaya davet ediyorum. MEB'in takıye dolu keyfi tavrına karşı çıkmaya davet ediyorum" dedi. Avcı iddiasının gerekçesini, Anayasa ve yasalarda ilköğretimin zorunlu ve parasız olduğunun belirtilmesi ve yönetmeliklerde de para toplamayla ilgili bir hükmün bulunmaması olarak gösterdi. Avcı, okullara kayıt karşılığı velilerden ne adla olursa olsun para alınamayacağının altını çizerek şunları kaydetti:

"Diploma, karne ve benzeri belgeler de parayla satılamaz. Uygulamada kayıt sırasında 'bağış' adı altında para alınmakta, karne, diploma ve onur belgeleri ise keyfi ve fahiş fark konularak öğrencilere satılmaktadır. Bu uygulama eğitimin paralı hale getirilmesi yolunda atılan adımlardan biridir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber