Milliyet ve Eğitim-Sen: İslam Enstitüsü mezunları da başöğretmen olacak

Haber Giriş : 08 Ocak 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, ön lisans eğitimi alan öğretmenlere de başöğretmen olma hakkı veriyor

Milli Eğitim Bakanlığı, ön lisans eğitimi alan öğretmenlere de başöğretmen ve uzman öğretmen olma yolunu açtı. Eğitim Enstitüsü ile din öğretmeni yetiştirmek üzere açılan, ancak İlahiyat Fakültesi'ne dönüştürülen Yüksek İslam Enstitüsü mezunları bu haktan yararlanacak.

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle "alan", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" tanımları değiştirildi. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tanımlarına "lisans öncesi" ifadeleri eklenerek, lisans öncesi mezun öğretmenler için uzman ve başöğretmenlik yolu açıldı. Yönetmeliğin uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavına başvuracaklarda aranacak şartları düzenleyen maddesi de yenilendi.

Değişikliğe Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen'in açtığı davaların kaybedilmesi üzerine gidildi. Düzenleme sayesinde lisans öncesi mezunu 80 bin öğretmen, uzman ve başöğretmen olabilecek. Dört yıllık eğitim fakülteleri açılmadan önce öğretmen okulu, eğitim enstitüsü ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olan Yüksek İslam Enstitüsü mezunları bu haktan yararlanacak.

ÖSYM'nin 27 Kasım'da düzenlediği sınavın sonuçlarını henüz açıklamayan Milli Eğitim Bakanlığı, yeni haktan yararlanacak 80 bin öğretmen için ayrı sınav yapacak. İki sınavın sonuçları birlikte açıklanacak.

İlk sınava iptal davası
İlk sınavın iptali için Danıştay'da dava açacaklarını belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "İlk sınavın sonuçlarının bakanlıkta bekletilmesi şaibe yaratıyor. Yeni düzenlemeden Yüksek İslam Enstitüsü mezunlarının yararlanacak olması düşündürücü" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber