Devlet vergi iadesinde zarar ediyor

Haber Giriş : 09 Ocak 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, ücretlilerin verdiği fiş ve faturalar sayesinde 15 milyon YTL'lik vergi kaçağı yakaladı. Ancak, bunun karşılığında 709 milyon YTL vergi iadesi ödedi.
Maliye Bakanlığı, emeklilerin ardından önümüzdeki yıldan itibaren tüm çalışanlara uygulanan vergi iadesi sistemini sona erdirmeyi planlıyor. Maliye'nin bu planının arka planında ise çarpık bir tablonun yattığı ortaya çıktı. Maliye yetkililerinin vergi iade sistemi üzerinden yaptıkları hesaba göre devlet 1 liralık vergi kaçağını yakalayabilmek için emekli ve çalışanlara 47 lira vergi iadesi ödüyor.

İŞTE HESAP

Maliye, geçen yıl ücretli ve emeklilerin topladığı fiş ve fatura üzerinden çeşitli şirket ve kuruluşlarla başta ev sahipleri olmak üzere binlerce gelir vergisi mükellefini çapraz denetime aldı. Çok sayıda denetim elemanının yoğun mesai harcayarak incelediği milyonlarca fiş ve faturanın sonucunda kişi ve kuruluşların devletten 15 milyon YTL tutarında vergi kaçırdığı tespit edildi. Ancak Maliye, söz konusu 15 milyon YTL'lik vergi kaçağını ortaya çıkaran fiş ve faturalar nedeniyle emekli ve çalışanlara toplam 709 milyon YTL tutarında vergi iadesi ödedi.

KURBAĞA HİKAYESİ

Ortaya çıkan bu çarpık tablonun vergi iadesi sistemine son vermek için yeterli bir gerekçe olduğunu ifade eden yetkililer, ?Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmiyor. Astarı yüzünden pahalı bir uygulama? değerlendirmesini yaptılar.

Yetkililer, ayrıca emekliler için 2006'dan itibaren kalkan fiş ve fatura toplama zorunluluğunun aslında çalışanlar için de eş zamanlı olarak uygulanması gerektiğini, bu konuda teknik çalışmaların devam ettiğini söylediler. Yapılan çalışmalarda, çalışanlar için de iade sisteminin kaldırılması, buna karşılık iadenin bir süre devam ettirildikten sonra sistemin tamamen devre dışı bırakılması seçeneği de bulunuyor.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber