Çekilme sonrası atılacak 9 adım

Çekilme sürecinin ağustos sonunda bitmesini bekleyen iktidar, 'demokratikleşmenin güçlendirilmesi' aşaması için hazır. Normalleşme dönemi ise 2014'te başlayacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Mayıs 2013 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çözüm sürecini "PKK'nın çekilmesi, demokrasinin güçlendirilmesi ve normalleşme" olarak üç aşamada ele alan iktidar, çekilme sürecinin ağustos ayı sonunda tamamlanmasını, ardından geçilecek 'demokrasinin güçlendirilmesi' aşamasının 2014 başlarına kadar tamamlanmasını hedefliyor. Bu süreçte 9 önemli konuda gerekli düzenlemeler yapılacak. İlgili yasalar 1 Ekim 2013'te Meclis'in açılması ile hızla yasalaştırılacak. Düzenlemeler 2014 bütçesi Meclis Genel Kurulu'na inmeden tamamlanacak. İkinci aşamada yapılacak olan ve AK Parti'nin 63 maddelik 2023 vizyonunda da yer alan düzenlemeler şöyle sıralanıyor:

ANADİLDE KAMU HİZMETİ: Kamu kurumlarındaki hizmetler vatandaşın anladığı dilde verilecek.

KOLLUĞA SİVİL DENETİM: Kolluk güçlerinin insan hakları ihlallerini önlemek için bir komisyon kurulacak. Komisyon polis ve jandarmayı denetleyecek.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI: Kişisel verilerin rastgele kullanılmasını önlemek için tasarı hazırlanıyor. Yetkisi olmayan kişisel verileri derleyemeyecek.

DARBE MEVZUATI: TSK İçhizmet Kanunu'nun 35'inci maddesi başta olmak üzere darbeye zemin hazırlayan yasalar değiştirilecek.

DARBECİ İSİMLERİ: Okul, kışla, sokak başta olmak üzere darbelerde aktif rol almış ya da ismi karışmış kişilerin isimleri buralardan kaldırılacak.

AYRIMCILIK DENETİMİ: Kamu hizmetlerinden yararlanmada her türlü dini ve etnik ayrımcılığa karşı düzenleme yapılacak.

AYRIMCILIK KOMİSYONU: Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Komisyonu kurulacak.

TERCÜMANLIK: Mahkemeler başta olmak üzere ihtiyacı olan vatandaşlara tercümanlık hizmeti sunulacak.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA 2014'TE

'Normalleşme' aşamasına ise 2014'le birlikte geçilecek. Bu aşamada da dağdan inenlerin topluma entegre olması ile ilgili sosyal projeler arka arkaya gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber