Sağlık Bakanlığı, film sektörüne girdi

Haber Giriş : 14 Ocak 2006 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Programı kapsamında, beslenmeyle ilgili doğru mesajların geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla 15 adet spot film hazırladı. Hazırlanan 1'er dakikalık spot filmler, İl Sağlık Müdürlükleri'ne gönderildi. Filmlerde düzenli ve sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenlerle sağlıklı ve uzun bir ömür için uyulması gereken temel kurallar anlatılıyor.

Sağlık Bakanlığı, Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan kısa filmlerde, Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Programı kapsamında bireylerin ve toplumun yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığına teşvik edilmesi, beslenmeyle ilgili doğru mesajların kitle iletişim araçları aracılığıyla geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor. İl Sağlık Müdürlükleri'ne gönderilen filmler, hem sağlık personelinin eğitilmesi için düzenlenecek toplantılarda gösterilecek, hem de yerel kanallarda yayınlatılarak vatandaşların doğru bilgi sahibi olmaları sağlanacak.

Söz konusu 15 spot filmde şu mesajlar yer alıyor:

1- Sağlığınız için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketiniz.

Sebzeler ve meyveler yeterli ve dengeli beslenmek için bir günde tüketilmesi gereken besin gruplarından biridir. Sebzeler ve meyveler vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Büyüme ve gelişmede yardımcı, deri, göz, diş ve diş eti sağlığını koruyucudur. Ayrıca hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindir. Doygunluk hissi vermeleri, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olmaları sayesinde vücut ağırlığı denetiminde de faydalıdır. Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri gibi kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır.

2- Yeterli ve dengeli beslenmek için farklı besinleri tüketin.

Yenebilen ve yenildiğinde yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitki ve hayvan dokuları "besin" olarak tanımlanmaktadır. Besinlerin içinde bulunan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallere ise "besin öğeleri" denir. Besinler yaklaşık 50 farklı besin öğesi içermektedir. Bazı besinler belirli besin öğelerinden zengin, bazılarından yoksun olabilir. Örneğin et ve et ürünleri büyüme ve gelişme için önemli olan proteinlerden zengin iken, vitaminlerden yoksundur. Sebze ve meyveler ise vitaminler ve minerallerden zenginken yağdan yoksundur. Görüldüğü gibi sadece birkaç tür besin tüketmek bazı besin öğelerinin yetersiz alımına neden olabilir. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmek için soframızda çeşitli besinlerin bulunmasına özen göstermeli, değişik tür besinlerden gereksinimimiz kadar tüketmeliyiz.

3- Hayatın ritminin devamı için sağlıklı beslenin.

4- Yeterli ve dengeli beslen, sağlıklı ve uzun yaşa. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azalttığından hastalıklara yakalanma olasılığı artmakta ve hastalıklar ağır seyretmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme toplumda sık görülen ve ölüm nedenlerinin başında gelen kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere kanser, sindirim sistemi hastalıkları ve şeker hastalığının oluşumunda da önemli risk faktörlerinden biridir.

"SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN SU İÇİN"

5- Kahvaltı yapmaya özen gösterin, çocuklarınıza kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırın. Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Güne istekle başlamada ve elverişli biçimde sürdürmenin sağlanmasında kahvaltının önemi büyüktür. Bedenin düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. Düzenli aralıklarla ve uygun miktarlarda beslenildiğinde kan şekeri düzeyi alçalıp yükselmediğinden vücut düzenli çalışır. Kahvaltıda yeterli protein tüketen bireylerde iş verimi ve reaksiyon hızı yüksektir. Kahvaltı yapmayan bireylerde iş verimi önemli ölçüde azalır, anlama ve kavrama hızı düşer.

6- Kemik sağlığınızı kalsiyum içeren besinlerle koruyun.

Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynayan bir mineraldir. Başta süt ve süt yerine geçen besinler olmak üzere koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun zengin kaynağıdır.

7- Sağlıklı bir yaşam için su için. Su başta olmak üzere, içecekler ve besinlerin içeriğinde bulunan görünür/görünmez su "sıvı" olarak tanımlanır ve bireyin günlük sıvı gereksinimi, içtiği su ve içeceklerle yediği besinlerin içindeki su ile karşılanır. Su ve diğer içecekler vücut su dengesinin korunmasında önemlidir. Yaşam için elzem öğe olarak tanımlanan suyun, temiz kaynaklardan sağlanması da sağlık için önemlidir.

8- Sağlıklı ve uzun bir yaşam için aşırı yağ ve şeker tüketiminden kaçının. Sağlıklı beslenmek için katı yağlar, zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağların dengeli bir şekilde kullanılması gereklidir. Yüksek yağ tüketimi şişmanlık, hipertansiyon ve bunlara bağlı olarak kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkları beraberinde getirmektedir. Şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketimi aşırı enerji alımının nedenidir. Vücut ağırlığının artmasına ve besin değeri yüksek besinlerin daha az tüketilmesine neden olur.

9- Sağlıklı ve uzun bir yaşam için aşırı tuz ve alkol tüketiminden kaçının. Sodyum vücutta sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Ancak fazla tuz tüketiminin de yüksek kan basıncı ile ilişkili olduğu daima dikkate alınmalıdır. Alkolün fazla tüketimi ise kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer sirozu, pankreas iltihaplanması, şeker hastalığı, beyinde hasar, doğum defektleri, bazı kanser türlerine neden olabileceği gibi trafik kazaları ve sosyal ve psikolojik sorunlarına da neden olmaktadır.

10- Anemiden korunmak için demir yönünden zengin gıdaları tüketin, çay ve kahve alışkanlığını azaltın.

11- Vücut ağırlığının denetimi için yeterli, dengeli ve düzenli beslenmeli, düzenli olarak spor yapmalıyız. Vücut ağırlığı denetimi için; yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile sürdürülen bir yaşam biçimi seçilmelidir. Şişman olmak, yüksek kan basıncı, yüksek kan kolesterolü, kalp-damar hastalıkları, inme, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, artiritler ve solunum yetersizlikleri gibi sağlık sorunları riskini artırır. Zayıflık ise verimliliği ve vücut direncini düşüren, istenmeyen bir durumdur. Boya uygun vücut ağırlığının dengede tutulması, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.

12- Sağlığınız için sebze ve meyveleri mutlaka önce bol suyla yıkayarak yiyiniz.

13- Sağlığınız için şehir şebekesi dışında temin ettiğiniz suları mutlaka kaynatarak veya dezenfekte ederek kullanınız.

14- Sağlığınız için yemeklerden önce-sonra ve tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız.

15- İshal olan bebeğinizi daha sık emzirin ve bol bol su verin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber