Polis, 156 yıllık genelev koruma görevini bırakıyor

Haber Giriş : 15 Ocak 2006 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk polisi, 156 yıl önce aldığı "genelevlerin koruması" görevini bırakmaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan, ancak henüz valiliklere gönderilmeyen genelge yürürlüğe girerse 56 genelevin koruması bundan böyle "özel güvenlik" şirketlerine bırakılacak.

Genelev kadınlarının evlere kabulü, başka illere nakli, sağlık koşulları ve kazançlarına yönelik konularda, bundan böyle belediye, il sağlık müdürlüğü, Maliye Bakanlığı ile Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı da söz sahibi olacak. Polis, sadece önleyici hizmetler ya da suç işlenmesi durumunda devreye girecek. Böylece hem polisin Osmanlı döneminden kalma tarihi görevi son bulmuş olacak, hem de personel yetersizliğinden yakınan Emniyet Genel Müdürlüğü 1200'e yakın polisi asli görevine döndürerek ekibine yeni kan katmış olacak. Emniyet'ten alınan bilgiye göre 56 genelevde yaklaşık 3 bin kadın vesikalı olarak çalışıyor; izinsiz çalışan kadınlarla bu rakamın 5 bini aştığı belirtiliyor.

Emniyet'ten üst düzey bir yetkili, Türk polisine bu görevin 1850'li yıllarda verildiğine işaret ederek şunları söyledi:

"Fransa 1946 yılında, diğer birçok Batılı ülke daha önceden polisi genelevlerden çekmiş. Polis, bir kadının geneleve kabulünden bir başka geneleve gitmesinden ya da içeri kimlerin gireceğinin belirlenmesinden neden sorumlu olsun? Polis ancak bu yerlerde suç işlenmesini önlemek ya da işlenen bir suçun faillerinin yakalanmasında görev almalı. Gelişmiş ülkelerde bu konular sağlık kurulları, maliye ve yerel yönetimler tarafından değerlendiriliyor. Maliye içerdeki kazançtan alınacak vergiler, yerel yönetimler kimlerin kabul edileceği, sağlık kurulları da herhangi bir bulaşıcı hastalık durumlarında devreye giriyor. Bunun Türkiye'de de böyle olması gerekiyor."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber