Takviye gıdada sorumlu satıcılar olacak

Takviye edici gıda olarak satılan ürünlerin satışı, satıcıya ait olmayan bir yerde yapılırsa sorumluluk satıcı ve işletmecide olacak. Her bitkinin gıda takviyesi haritası çıkarılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Mayıs 2013 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı'nın, son dönemde çok tartışılan takviye edici gıdalara yönelik düzenleme ilginç detaylar içeriyor. Düzenlemeye göre bu tür gıdalar, özel olarak oluşturulan bir komisyon tarafından "pozitif" ve "negatif" şeklinde değerlendirilecek. Onaylanan takviye edici gıdaların listesi ile bu gıdaları üreten, işleyen ve ithal eden gıda işletmeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanacak. İki bakanlıkça belirlenen 15 kişilik uzman komisyon, her bitkinin gıda takviyesinin haritasını çıkaracak. Vücuda olası etkileri bir rapor halinde ilgili bakanlıklara ve üretici firmalara gönderecek. Takviye edici gıdaların, doğrudan satıcının anlatması veya tanıtması yoluyla tüketicinin evinde, işyerinde veya satıcıya ait olmayan bir başka yerde satılması halinde sorumluluk satıcı ile sözleşme yapan işletmecide olacak.

REKLAMLARA İNCE AYAR

Gıda işletmecisi hakkında, müdürlüklere bildirdiği internet adresi dışında yayın organlarında ürettiği, ithal ettiği, işlediği gıdalarla ilgili mevzuata aykırı reklam ve tanıtım yaparsa idari yaptırım uygulanacak. Bu tür gıdaların listesiyle bu gıdaları üreten, işleyen ve ithal eden işletmeler, bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanacak. Gıda takviyeleri, işletmenin beyan ettiği internet adreslerinde doğrudan satıcı tarafından satılmak zorunda. Bakanlık; takviye edici gıdanın insan sağlığına zararlı olduğu yönünde bir ihtimal belirlerse, ülkeye girişin durdurulması, piyasaya arzının ve kullanımının yasaklanması gibi tedbirler alabilecek.

TAKVİYE EDİCİ GIDA NEDİR?

Takviye edici gıdalar, "Normal beslenmeyi takviye amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, gibi besin ögelerinin veya bitki, bitkisel kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin kapsül, tablet, pastil, toz paket, damlalıklı şişe ve benzeri formlarda hazırlanarak sunulan ürün" olarak tanımlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber