Bankada 500 bin YTL üzeri işlemlere Maliye takibi

Haber Giriş : 16 Ocak 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı geçen yılın ikinci yarısında başlattığı finans denetimleri için yeniden bankaların kapısını çalacak. Bankalardan, 2005'te 500 bin YTL'nin üzerindeki çek, havale ve EFT işlemi bulunanların listesi istenecek. Gelen listeler, Bilgi İşlem Merkezi'nde değerlendirilecek, şüpheli bulunan işlem sahipleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerince denetime tabi tutulacak.

MALİYE Bakanlığı denetim birimleri, finans kesimine yönelik denetimlere bu yıl da devam edecek. Son dönemde satışlarda tam bir patlama yaşanan emlak sektörü de mercek altına alınıyor. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörlerinin geçen yılın ikinci yarısında başlattığı finans denetimleri için yeniden bankaların kapısı çalınacak. Bu ay içinde bankalardan, 2005'de 500 bin YTL'nin (500 milyar TL) üzerindeki çek, havale ve EFT işlemi bulunanların listesi istenecek. Gelen listeler, Şubat ve Mart aylarında Gelir İdaresi Başkanlığı ile Hesap Uzmanları Kurulu'nun Bilgi İşlem Merkezi'nde değerlendirilecek. Yapılacak risk analizleri sonucunda, durumları şüpheli bulunan işlem sahipleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerince denetime tabi tutulacak.

2005 SONUÇLARI ÇIKIYOR: Bu arada Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural, geçen yılki risk analizlerinin ardından 6 bin 398 kişi hakkında başlatılan incelemenin bu yılın ilk çeyreğinde sonuçlandırılacağını bildirdi. Finans denetimlerinin başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde yoğunlaştırıldığını belirten Vural, "Çek, havale ve EFT denetimleri ile para hareketlerinin yoğun olduğu geniş bir alanı görme imkanı buluyoruz. Malın izi kalmıyor ama paranın izi kalıyor" dedi. Hesap uzmanlarının finans kesimine yönelik bu çalışması sırasında, 2003 yılında 96 bin gerçek, 68 bin tüzel kişinin 500 bin YTL'nin üzerinde çek, havale ve EFT işlemi olduğu ortaya çıkmıştı. Söz konusu tutarın üzerinde işlem yapanların sayısı, 2004 yılı listelerinde de 150 bin gerçek ve 86 bin tüzel kişi olarak yer almıştı. Değerlendirmeler sırasında bunların bir kısmının kamu kuruluşlarına ait olduğu belirlenmiş ve kapsam dışında bırakılmıştı. Analiz sonucunda 6 bin 398 kişi hakkında ise inceleme başlatılmıştı. Bu kişilere ait hesap sayısı 18 bin, bu hesaplardaki işlem hacmi de 100 milyar YTL olarak tespit edilmişti. İncelemelerde, kağıt üzerinde patron görünen odacı ve çaycılara ulaşılmış, İstanbul'da, banka kayıtlarında adına 52 milyon YTL'lik (52 trilyon TL) işlem yapılan bir ofisboy bulunmuştu.

SIRA EMLAK SEKTÖRÜNDE: Öte yandan Maliye Bakanlığı'nda vergi incelemelerinin büyük bölümünü gerçekleştiren Hesap Uzmanları Kurulu, finans kesiminin ardından gayrimenkul piyasasına yönelecek. Son 1.5 yıllık dönemde 700-800 bin, hatta 1.5 milyon YTL'lik konutların daha proje aşamasında maket üzerinden satıldığı emlak sektörü, hesap uzmanlarınca kapsamlı bir incelemeye tabi tutulacak. Sektöre yönelik denetim öncesi başta İstanbul olmak üzere emlak satışlarının fazla olduğu iller için Vergi İstihbarat Merkezi'ne gelen tapu kayıtları üzerinde bir ön tarama yapılacak. Ardından da mega konut projelerine imza atan büyük firmalara öncelik verilerek, tüm alım satımlar mercek altına alınacak.

hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber