Arazilere miras düzenlemesi TBMM'ye geliyor

Arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek için başlatılan yasal ve yapısal çalışmalar devam ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2013 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arazilere miras düzenlemesi TBMM'ye geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek için başlatılan yasal ve yapısal çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bakanlar Kurulunda imzalar tamamlanmak üzere. TBMM'ye çok kısa bir süre içerisinde gelecek" dedi.

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesine yönelik düzenlemenin sorulması üzerine Bakan Eker, şöyle konuştu:

"Bu konu Türkiye'de önümüzdeki dönemde çok tartışılacak. Türkiye'nin en büyük meselelerinden biri bu. Tarım alanındaki en büyük reform olacak. Dünyada Türkiye'deki gibi bir sistem yok. Hiçbir ülkede tarım arazileri babadan miras yoluyla bölünmüyor. Medeni Kanunu aldığımız İsviçre'de de yok.

Türkiye'de 3 milyon tarım işletmesi var. Ortalama tarım işletmesi büyüklüğü 60 dönüm. Her işletme 30 milyon parsele sahip durumda ve bu 30 milyon parselin 40 milyon hissedarı var. İngiltere'de ortalama tarım işletmesi büyüklüğü 457 dönüm, Fransa'da 430, Almanya'da 420, İspanya'da 240, ABD'de 1810 dönüm. Bu şartlar altında dünyayla nasıl rekabet edeceksin. Ondan sonra 'maliyetler çok yüksek, ben üretim yapamıyorum.' Bu ülkelerin hiçbirisinde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine izin verilmiyor. Osmanlı'da da verilmiyordu. Bu ülkeyi seven, geleceği düşünen herkes şunu bilmeli ki bu ülkede 50 yıl sonra da tarım yapılmasını istiyorsak bu işi çözmemiz lazım.

Bizim öngördüğümüz, bölünme olmasın, aralarında anlaşsınlar. Kendi aralarından ehil bir mirasçı hisseleri devralabilir ya da mirasçılar bir şirket kurarlar, hepsi bu şirketin hissedarı olabilir."

Arazi Edindirme Kurumu oluşturmayı düşündüklerini açıklayan Eker, "Bunun da Tarım Reformu Genel Müdürlüğü marifetiyle icra edilmesini planlıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber