İlkokul mezunu ehliyet sorununun çözümünü Azerbaycan'da buldu

Haber Giriş : 17 Ocak 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir yıl önce ehliyet hakları ellerinden alınan ilkokul mezunlarının umudu, TBMM'de bekleyen Karayolları Trafik Kanunu Tasarısı. Marmara ve Trakya Bölgesi Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Mustafa Çetin, yasanın çıkmasının önemli olduğunu belirterek, bir çok kişinin sorununu Azerbaycan ve Bulgaristan'dan ehliyet alıp, bunu Türkiye'de değiştirerek çözdüğünü söyledi.

Trafik kazalarının artmaya başlaması ile gündeme gelen ve mevcut yasaya eklenen bir madde ile 31.12.2004 tarihinden bu yana ehliyet hakları ellerinden alınan ilkokul mezunları, 15 Şubat'ta TBMM gündemine gelmesi beklenen Karayolları Trafik Kanunu Tasarısı'nın yasalaşmasını bekliyor. İlkokul mezunlarının bir kısmı ehliyet sorunlarını, diploma şartı aramayan Azerbaycan ve Bulgaristan'dan ehliyet alıp, Türkiye'de değiştirerek çözüyordu. Türkiye'nin bu iki ülke ile ikili anlaşması bulunuyor.
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde hazırlanan tasarı ehliyet alma hakkı elinden alınan ilkokul mezunlarına bu hakkı yeniden veriyor. Ehliyet alma yaşı 18 olan AB ülkelerinde de diploma şartı bulunmuyor. Avrupa ülkelerinde kursu bitiren ehliyetini alıyor. Marmara ve Trakya Bölgesi Sürücü Kursları Federasyonu da tasarının yasalaşmasında baskı unsuru oluşturmak için bugün bir kampanya başlatacak.

Kampanya başlıyor
Yaptıkları görüşmeler neticesinde hükümet yetkililerinden tasarının 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında TBMM gündemine alınacağı sözünü aldıklarını belirten Marmara ve Trakya Bölgesi Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Mustafa Çetin, "300 bin ilkokul mezunu ehliyet almak için sırada. Kurslarımıza günde 100'e yakın ilkokul mezunu ehliyet talebinde bulunuyor. Olumsuz yanıt aldıkları için de çareyi farklı yollardan arıyorlar" dedi. Federasyon bünyesindeki 700 sürücü kursu ile birlikte bugünden itibaren bir kampanya başlatacaklarını bildiren Çetin, tasarının bir an önce yasalaşması gerektiğinin vurgulandığı bir metin hazırladıklarını, bugünden itibaren ehliyet için başvuran ilkokul mezunlarına bu metni imzalatarak, Başbakanlık'a fakslayacaklarını ifade etti.

Bu sorunun bir an önce çözülmesini beklediklerini kaydeden Mustafa Çetin, bir yıldır ilkokul mezunu insanların ehliyet almak için çeşitli yollara başvurduklarını hatırlatarak, bu yollardan en ilgincinin ise komşu ülkeler olduğunu söyledi. Azerbaycan ve Bulgaristan'da ehliyet almak için diploma şartı aranmadığını anımsatan Mustafa Çetin, "Bunu öğrenen insanlarımız yavaş yavaş bu yola yönelmeye başladılar. Bu ülkelerden B, D ve E sınıfı ehliyet diploma şartı olmaksızın alınabiliyor. Türkiye ile bu iki ülke arasında ikili anlaşmalar var. Bu anlaşmalardan da yararlanılarak Azerbaycan ve Bulgaristan'dan alınan ehliyetler Türkiye'de emsalleri ile rahatlıkla değiştirilebiliyor" dedi. İlkokul mezunlarını seçtikleri bir diğer yolun ise yasadışı olduğunu ifade eden Mustafa Çetin, "Para verip sahte diploma çıkarma gibi yollar da deneniyor. Endişemiz bu çözüm yollarının yaygınlaşmasıdır. Tasarı bir an önce yasalaşmazsa olacağı da budur" dedi.

30 YTL'ye bedelle ehliyet değiştirilecek
TBMM'de gün sayan tasarının son şeklini de değerlendiren Çetin, 30 YTL kart parası ödenerek tüm ehliyetlerin değiştirileceğini belirtti. Türkiye genelinde 20 milyon civarı ehliyet bulunduğunu ve bu ehliyetlerin yasa çıktığı andan itibaren 3 yılda değişeceğini bildiren Mustafa Çetin, "Tasarıda yenileme sürecinde sağlık heyeti raporu ve şoförler odası kesintisinden vazgeçiliyor. Ehliyet sahipleri direkt trafik tescil müdürlüğüne müracaat ederek, orada doktor kontrolünden geçirilecekler. Bu tasarruflarla birlikte eskiden 100 YTL olan masraf 30 YTL'ye düşmüş oldu. Ehliyet sahipleri 3 yılda sadece 30 YTL vererek ehliyetlerini değiştirebilecekler" dedi.

Yeni tasarı ne getiriyor
* Sürücü belgesi alma yaşı herkes için 18 olarak belirlendi.
* Ağır vasıta, otobüs ve çekici türü araç kullananlar, E ve D sınıfı ehliyetten önce B sınıfı ehliyet alacaklar. B sınıfı ehliyetle 3 yıl tecrübe edinecek olan kişiler, daha sonra E ve D sınıfı ehliyet alabilecekler.
* Sürücü belgeleri 3 yıl içerisinde değiştirilecek. Zamanında ehliyetini değiştirmeyenlere 45 YTL ceza kesilecek.
* Sürücü belgesi almaya hak kazananlara, stajyer sürücü belgesi verilecek. Stajyer sürücü belgesi 2 yıl geçerli olacak. Bu süre içerisinde 2 kez kırmızı ışık kuralını, 2 kez de hız sınırlarını aşan, alkollü ve uyuşturucunun etkisi altında araç kullanan, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarına sebebiyet veren, 60 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin sürücü belgeleri geri alınacak.
* Maddi hasarlı kazalarda artık trafik memurları ve sigorta ekspertizleri aranacak. Tüm işlemler bu ekspertizler tarafından yapılacak.
* Sürücü belgesi sahipleri 60 yaşa kadar 10 yılda bir, 60-65 yaş arası bir kez ve 65 yaşından sonra ise 3 yılda bir ehliyetlerini değiştirecekler. bu değişimler sırasında sağlık heyet raporu bir doktor tarafından verilecek.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber