Vergi iadesi için fiş biriktirme dönemi bitiyor

Haber Giriş : 17 Ocak 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, AKŞAM'a yeni vergi iadesi sistemini anlattı. Arıoğlu, emeklilere vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasının 'fiş almanın kaldırılması' anlamına gelmediğini belirterek, 'Fiş almak, vatandaş olmanın sorumluluğudur. Herkes fişini alacak. Emekliler sadece, gelecek yıl vergi iadesi için fişlerini vermeyecekler' dedi. Çalışanlara vergi iadesi uygulamasının halen devam ettiğini hatırlatan Arıoğlu, Türkiye'deki vergi iadesi uygulamasının tamamen kaldırılarak yerine bir model getirme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Arıoğlu, 20 Ocak'a kadar teslim edilecek olan 2005 yılına ait vergi iadeleri konusunda da çalışanları uyararak, 'Yalan yanlış fiş kullanıp mahçup olmayın. Vergi iadeleri incelenecek' dedi. Çalışanlar ve emekliler, 2005 yılına ait vergi iadesi fişlerini 20 Ocak'a kadar işyerlerine teslim edecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, emeklilerin, 'artık vergi iadesi için fiş toplamayacağına' ilişkin açıklamaları, vergi iadesi sistemiyle ilgili çeşitli tartışmalara neden oldu. Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, vergi iadesi ile ilgili tartışmaları ve vergi iadesi ile ilgili yeni çalışmaları AkŞam'a değerlendirdi.

HERKES FİŞİNİ ALSIN

Arıoğlu, fiş toplama karşılığı, vergi iadesi ödemesinin vatandaş açısından 'eziyet', İdare bakımından da etkinliğini yitirmiş demode bir yönteme dönüştüğünü vurgulayıp, bu çerçevede vergi iadesi için emeklilerin fiş toplama uygulamasını kaldırdıklarını söyledi. Arıoğlu, ancak bu kararın 'fiş almanın' kaldırılması anlamına gelmemesi gerektiğini ifade ederek, 'Fiş almak vatandaş olmanın sorumluluğudur. Fişler illa vergi iadesi için alınmaz. Yapılan her alışverişte, işyerleri fiş vermek, vatandaş da fişini istemek zorundadır. Bundan sonra da herkes fişini almaya devam edecek. Sadece, emekliler bu fişleri yıl sonunda devlete toplu olarak vermeyecekler' dedi.

ÇALIŞANLARIN DURUMU

Arıoğlu, çalışanlara vergi iadesi uygulamasıyla ilgili olarak şimdilik alınmış bir karar olmadığını söyledi. Arıoğlu, çalışanlara vergi iadesi uygulamasının aynen devam ettiğini belirterek, ancak fiş toplama yerine maliyeti daha az ama etkin yöntemler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber