E-sevk uygulaması MEDULA sistemine entegre ediliyor

E-sevk uygulamalarının MEDULA sistemine entegresi ile ilgili yazı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mayıs 2013 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
E-sevk uygulaması MEDULA sistemine entegre ediliyor

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcılığı

Sayı : 44307383-300
Konu : MEDULA/e-sevk uygulaması

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİNE

(Genel Sekreterlik)

İlgi : a) SGK Başkanlığının 25/06/2012 tarih ve 11485171 sayılı yazısı.

b) 02/08/2012 tarih ve B.10.1.TKH..0.06.00.00/010.07/1104 sayılı yazımız.

c) SGK Başkanlığının 04/02/2013 tarih ve 2166152 sayılı yazısı.

ç) 11/02/2013 tarih ve 95796091/010/970 sayılı yazımız.

İlgi (a) yazı ile 5510 sayılı Kanunun 65. maddesi ile SUT hükümlerine göre hastaların başvurdukları sağlık tesislerinde tedavilerinin yapılamaması durumunda tıbbi ve zorunlu nedenlerle tedavi amacıyla başka bir sağlık tesisine gönderilmeleri durumunda düzenlenecek sevk formlarının MEDULA sistemi üzerinden elektronik olarak gerçekleştirilmesi için test çalışmasına başlanılacağı bildirilmiş olup keyfiyet ilgi (b) yazımız ile il teşkilatımıza duyurulmuş idi.

İlgi (c) yazı ile MEDULA e-sevk uygulamasına dair açıklamaları içeren e-sevk kullanım kılavuzunun http://www.sgk.gov.tr/wps/po rtal/tr/e sgk/e_ hastane linkinde yayımlandığı, 17/01/2013 tarihinden itibaren ülke genelinde sevk formlarının elektronik ortamda düzenlenmesi gerektiği, hekimlerin sisteme uyumu ve hastane bilgi işlem sistemlerindeki muhtemel sorunlar nedeniyle (sebebin sevk formunda ayrıca belirtilmesi kaydıyla) 01/03/2013 tarihine kadar manuel form düzenlenebileceğinin belirtildiği, 18 Ocak 2013 tarihli genel duyuruya rağmen hastanelerimizce halen manuel sevk formu düzenlendiği, şevkin elektronik olarak düzenlenmemiş olması halinde kişilere ödeme yapılamayacağından hasta mağduriyetine yol açabileceği belirtilmiş ve bu yazı ilgi (ç) yazımız ile 87 genel sekreterliğimize dağıtılmış idi.

Öte yandan 24/03/2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliğinde;

“1.7.2 - MEDULA sisteminden kaynaklanan nedenlerle provizyon alınamaması;

(1) Kurum Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile tevsik edilmesi kaydıyla MEDULA sisteminden kaynaklanan arıza nedeniyle hasta takip numarasının alınamadığı süre zarfında Kurum sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olduğunu yazılı olarak beyan etmek veya belgelemek suretiyle müracaat eden kişilerin sağlık hizmetleri Kurumca karşılanır. Daha sonra yapılan sorgulama sonucu bu kişilerin müstahak olmadığının tespit edilmesi halinde, tedaviye ait fatura bedeli ilgili sağlık kurumuna/kuruluşuna ödenerek gerekli yasal işlemler Kurumca yürütülür.

2.6.1.B - Yol gideri sevk belgesi ve ücretler maddesinin;

(5) MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-sevkin düzenlenemediği durumlarda manuel sevk düzenlenebilecektir. Bu durumda sevk belgesi üzerinde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-sevk düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı ile belirtilerek ayrıca şevki düzenleyen hekim tarafından onaylanacaktır.

(6) Sağlık hizmeti sunucularının MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları ve e-sevk uygulamasına geçmeleri zorunlu olup, gerekli düzenlenmeler tamamlanıncaya kadar:

a) SUT'un 1.7(2) fıkrasının, (b) ve (c) bentlerinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen şevkler,

...manuel olarak düzenlenebilecektir. ''

hükümleri mevcuttur.

Özetle ilgideki yazılarımıza rağmen kurumumuz hastanelerinin bazılarının bilgi işlem sistemlerinin MEDULA ile entegre olacak şekilde e-sevk yazılım güncellemesinin yapılmadığı ya da güncelleme yapıldığı halde sevk işlemlerinde sadece manuel sevk formunun kullanıldığı tespit edilmiştir.

Anılan hükümler gereğince 01/03/2013 tarihi itibariyle “MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması” nedenleri hariç olmak üzere şevklerin mutlaka elektronik ortamda yapılması zorunlu olup, manuel formlar ile hasta şevki yapılmaması gerekmektedir. Elektronik olarak yapılmayan sevk işlemleri için hasta ve refakatçisine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından harcırah (yol ve gündelik gideri) ödenmesinde sorun yaşandığından hasta mağduriyetlerinin oluştuğu tespit edilmiştir.

Bu açıklamalar doğrultusunda, hastalarımızın mağdur olmaması, sevk işleminin eksik olarak tesis edilmesinden dolayı hastane idaresi ile personelimize sorumluluk doğmaması ve oluşabilecek istenmeyen durumların önüne geçilebilmesi amacıyla, sevk işlemlerini elektronik (e- sevk) olarak yapmayan sağlık tesislerimizde ivedilikle gerekli tedbirlerin alınarak en geç 31/05/2013 tarihine kadar eksik olan yazılım güncellemelerinin yapılması ve durumun ilgili bütün personele duyurulması hususlarında gereğini önemle arz/rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber