Kamu İhale Kurulu devre dışı kalıyor

Haber Giriş : 18 Ocak 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin değiştirmeye hazırlandığı İhale Yasası'nda Kamu İhale Kurumu (KİK) devre dışında kalacak. Bakanlar Kurulu'nda İhale Yasası'nın değişiklik çalışmasının Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından sunumunun yapıldığı, diğer bakanlıkların İhale Kanunu ile ilgili şikayetlerinin değerlendirilerek önerilerini 15 gün içinde Ulaştırma Bakanlığı'na iletecekleri bildirildi.

İhale Yasası'nın Avrupa Birliği'ne uyumu ile enerji, ulaştırma, su, posta hizmetleri gibi sektörlerde faaliyet gösteren kamu şirketlerine yönelik 2 yasa taslağı üzerinde geçen yılın ilkbahar aylarından itibaren çalışma başlatılmıştı. KİK'in başkanlığında yapılan bu çalışmalar mayıs ayında Başbakanlığa gönderildi. Bunlar üzerinde değerlendirme yapıldıktan sonra "işin pratiğine bakılması gerektiği" düşüncesiyle çalışmanın ihale sayısı fazla olan bir bakanlık tarafından sürdürülmesi gündeme getirildi.
Başbakanlık'ın isteği üzerine Ulaştırma Bakanlığı taslak hazırladı.

Hükümetin kanunun ihtilaf sayısını artırdığı ve bu nedenle şikayet süresinin kısaltılması gerektiğine ilişkin çalışmasına KİK yetkilileri, sürenin daraltılmasının, incelemelerin sağlığı açısından sıkıntı yaratabileceğini belirterek karşı çıktılar. Öte yandan şikayetler için alınan 245 YTL'lik harcın da Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırlığını yaptığı taslakta artırılmasının planlandığı, böylece şikayet sayısının azaltılmasının hedeflendiği bildirildi.

İhale Yasası'nda 6 değişiklik yapılması hedefleniyor. Bu ay sonuna kadar bitirilmesi hedeflenen kanun değişikliğiyle; 40 günlük ilan ve 45 günlük şikayet sürelerinin azaltılması, ikinci olarak KİT'lerin kendi üretim konularının yanısıra, diğer ihalelerde de kanun dışına çıkarılması, hizmetin süratli bir şekilde görülmesi gereken durumların da (doğal afetler gibi) ihale süreleri dışına çıkarılması, ihale komisyonlarına sadece en düşük fiyat değil, daha objektif koşullara bakarak karar verme imkanı getirilmesi, ihalelerde şikayet hakkını kötüye kullanmayı önleyici düzenlemeler ile KİK uygulamalarında bazı değişiklikler gündeme gelecek. Değişikliğin kış ayları içinde bitirilmesi planlanıyor.

4734 sayılı Kamu İhale Yasası 2002'nin başlarında çıkarıldı. Yasa daha yürürlüğe girmeden 4761 sayılı yasa ile 12 Haziran 2002 tarihinde değiştirildi ve 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girdi. Yürürlükten sonra 30 Temmuz 2003 tarihinde 40 maddelik bir düzenleme ile değiştirildi. Daha sonra 5020, 5148, 5226, 5255 ve son olarak 3 Mart 2005 tarihinde 5312 sayılı yasa ile bazı değişiklikler yapıldı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber