Genel Kurulu'da Yavuz sultan Selim tartışması

CHP'li Aygün: "3. köprüye Yavuz sultan Selim'in adını vermek, Alevi-Sünni dayanışmasını dinamitlemektir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2013 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise İstanbul'da bugün temeli atılan üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim adı verilmesini eleştirdi.

Yavuz Sultan Selim'in, Aleviler'in öldürülmesi emrini veren, kardeşlerini, yeğenlerini ve vezirleri katleden padişah olduğunu iddia eden Aygün, "Köprüye Yavuz Sultan Selim'in adını vermek, Alevi-Sünni dayanışmasını dinamitlemektir. Özellikle 'Alevi-Sünni çatışması yaratmayalım, Alevileri kışkırtmayalım, onları bir örgüt kullanıyor' diyen AKP'lilerin samimi olmadıklarını görüyorum" ifadesini kullandı.

-"Toplu mezarlar devletin baskıcı politikalarının sonucudur"

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, toplu mezarların devletin baskıcı politikalarının sonucu olduğunu öne sürdü.

BDP, toplu mezarlarla ilgili araştırma önergesinin Genel Kurul'da bugün görüşülmesini istedi. BDP Grup Başkanvekili Baluken, çözüm sürecinde tarihle somut yüzleşmenin önemine inandıklarını ifade ederek, hakikatleri araştırma komisyonu kurulmasının da önemli bir adım olacağnı söyledi.

Kürt meselesinde hak, hukuk, adalet ve eşitlik temelinde siyasi çözüme öncelik verilmediğini savunan Baluken, "Toplu mezarlar, devletin baskıcı politikaları sonucudur" dedi.

Baluken, Kürt meselesinde çözüm iradesinin bugüne kadar ortaya konulmadığını öne sürerek, "Bingöl'den Dersime, Kızıltepe'den Şırnak'a, Hakkari'ye nerede toprak eşerseniz, altından kemik fışkıracağı gerçeğiyle karşı karşıyayız" iddiasında bulundu.

BDP'nin grup önerisinin aleyhinde konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, bazı çevrelerin Cumhuriyet tarihi boyunca anlamsız yasaklarla sorunlar çıkarmaya çalıştığını söyledi. Kürt sorununun da bunlardan biri olduğunu ifade eden Dağ, çok sayıda kişinin hukuk dışı yollarla mağdur edildiğini dile getirdi.

AK Parti iktidarında Türkiye'nin karanlık dönemlerinin aydınlatılmaya başlandığını ifade eden Dağ, OHAL'in kaldırıldığını anlattı. Dağ, "Bütün faili meçhulleri aydınlığa kavuşturmaya söz verdik ve bunun için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Anayasa gereği yargılaması devam eden konularda Meclis araştırma komisyonu kurulamayacağına dikkati çeken Dağ, içerik bakımından da BDP'yi, "Keşke bu önergeyi verenler, sadece devlet ve devlet içindeki mihrakların operasyonlarının ötesinde, terör örgütü tarafından da yapılan şeyleri gündeme getirecek cesareti gösterebilseler" sözleriyle eleştirdi.

Baluken de terör örgütünün yanlışlarının hesabını vermeye hazır olduğunu, ancak yüzleşme için direnç gösterildiğini savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber