Dünyada hükümet ve devletlerin ödeme sistemlerinde kredi karti kullanmaları yolsuzlukları önlüyor.

Haber Giriş : 15 Aralık 2003 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünyada hükümet ve devletlerin ödeme sistemlerinde kredi karti kullanmaları yolsuzlukları önlüyor.

    Dünyada hükümet ve devletlerin ödeme sistemlerinde kredi karti kullanmalarinin yolsuzluklarin önlenmesinde etkili oldugunu ve usulsüzlüklere iliskin sikayetleri azalttigina dikkat çeken Visa Türkiye Ofisi Genel Müdürü Berna Ülman, Türkiye'de de bu yönde harekete geçilmesi için kamu kuruluslariyla görüstüklerini söyledi.
    Uluslararasi bir kurulus olarak bu konudaki sorumluklarini yerine getirmeye çalistiklarini söyleyen Ülman, Visa'nin 19 ülkede uygulanan 1000 programi ile hükümet ve devletlerin harcamalarinda seffaflik elde ettigini ve verimlilik sagladigini ifade etti. Türkiye'de bunun örneklerinin henüz olmadigini söyleyen Ülman, kamu kuruluslarinin gelir elde ederken ve harcamalarda bulunurken kredi karti ödemelerinden yararlanmamasinin sistemi hantallastirdigini ve verimsizlige yol açtigini kaydetti.

'Parfüm alinamaz'
    Kartla yapilan ödemelerde uçaktan, yemege konaklamaya kadar bütün harcamalarda is disinda bir amaç için harcama yapilmasinin mümkün olmadigini belirten Ülman, kartli kullanimlarda sistemin belli yerlere açik belli yerlere kapali oldugunu bildirdi. Ülman, söyle konustu:
    "Ödemelerde sistem, kart kullanimini belli yerlere açabilirsiniz belli yerlere kapayabilirsiniz diyor. Böylelikle ortaya seffafligi koyuyor. Isle ilgili seyahatlerde karti uçaktan, yemege, konaklamaya kadar bütün harcamalarda kullanabiliyorsunuz. Örnegin gidip mücevher, parfüm alamiyorsunuz, islemleriniz takip ediliyor."
    Kamu kurulusunun ihtiyacina yönelik olarak programlarin uygulanmasinin mümkün oldugunu belirten Ülman, devlet ve kamu kuruluslarinda satin alma emri ile baslayan ve satin almanin gerçeklesmesine kadar uzanan uzun sürecin bu programlar sayesinde kisaldigini ve verimlilik saglandigini söyledi.
    Seyahatlerde kullanilan kartla harcirah ödemelerinde kontrolün saglandigini belirten Ülman, "Harcamalar üzerine getirilebilecek kisitlamalar sayesinde kontrol saglaniyor. Kamu kuruluslarin istekleri dogrultusunda belli üye isyerlerinin kodlarini açiyoruz" dedi.

Bankalar hazir
    Bankalar ile yakin çalisma içinde olduklarini belirten Ülman, bankalarin kamuya hizmet vermeye hazir olduklarini bildirdi.
    Kamunun da buradaki fizibiliteyi görmesi gerektigini belirten Ülman, "Kamu bu fizibiliteyi gördükten sonra çok yüksek tasarruflar saglayacagimiza inaniyorum" diye kaydetti.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber