Anayasaya halk şiddeti ayarı önerildi

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “Başkomutanlık ve milli savunma”, “Olağanüstü yönetim halleri” maddeleri yazıldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Haziran 2013 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nevin Bilgin

Yazılan maddeye göre Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. Başkomutanlık TBMM manevi şahsiyetine ait olan cumhurbaşkanı tarafından temsil edilecek. AK Parti bu temsilin başkanda olmasını istedi. Silahlı kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasında TBMM'ye karşı bakanlar kurulu sorumlu olacak. AK Parti bu konuda da başkanın sorumlu olmasını önerdi. Yine olağanüstü şiddet olaylarında bakanlar kuruluna OHAL ilan etme yetkisi verildi.

Biber gazı Meclis'e sızdı

Anayasa Uzlaşma Komisyon üyelerinin, “Olağanüstü hal ilanı ve Milli Güvenlik Kurulu” ile ilgili tartışması sürerken, toplantının gerçekleştirildiği binanın yakınlarında olaylar başladı. Polisin olaylara gazlı müdahalesi nedeniyle salonun açık pencerelerden içeri biber gazı girdi. Pencereler kapatılırken, madde metnine “kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması halinde MGK'nın da görüşünün alınmasına” yönelik fıkra eklenmesini öneren MHP'li Faruk Bal, “Tam da bunu öneriyoruz. Şimdi MGK'nın toplanması gerekirdi” dedi.

Başkomutan 'Başkan' olsun

CHP ve MHP genelkurmay başkanının Milli Savunma Bakanı'nın inhası ve bakanlar kurulunun teklifi üzerine cumhurbaşkanınca atanmasını istedi. BDP ise, güç kullanımının kurallarını belirleyen uluslararası hukuka aykırı ve insanlığa karşı suç işlemek sonucunu yaratacak emir veremeyeceğini önerdi. “Başkomutanlık” maddesinde “Başkomutanlık, Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir” maddesine AK Parti'den itiraz geldi. AK Parti “Cumhurbaşkanlığı” yerine “Başkanlık” ifadesinin konmasını istedi. Ayrıca AK Parti, “Milli savunmadan ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından TBMM'ye Bakanlar Kurulu sorumludur” ifadesindeki “Bakanlar Kurulu” yerine “Başkan” ifadesinin eklenmesini istedi. “Genelkurmay başkanı, Milli Savunma Bakanına bağlıdır” ifadesinde dört parti uzlaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber