Anayasa Komisyonu KHK'ları konuştu

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, olağanüstü yönetim süresince çıkarılan KHK'larda değişiklik yapılamayacağını; Anayasa Mahkemesi'nin, bu kararnamelere karşı açılan davaları öncelikle görüşeceği konusunda mutabakat sağladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2013 18:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, olağanüstü yönetim süresince çıkarılan KHK'larda değişiklik yapılamayacağını; Anayasa Mahkemesi'nin, bu kararnamelere karşı açılan davaları öncelikle görüşeceği konusunda mutabakat sağladı.

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin başkanlığında toplanan TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, "Olağanüstü Yönetim Usulleri" başlıklı maddenin müzakerelerine devam etti.

Komisyon, maddenin görüşmelerine 6. fıkradan başladı. Komisyonun benimsediği düzenlemeye göre, olağanüstü yönetim usulleri süresince Bakanlar Kurulu, durumun gerekli kıldığı konularda KHK'ler çıkarabilecek.

Bu kararnameler Resmi Gazete'de yayımlanacak ve aynı gün TBMM'nin onayına sunulacak. TBMM, bu kararnameleri öncelikle görüşecek ve en geç 60 gün içinde aynen ya da değiştirerek onaylayacak ya da reddedecek. Bu süre içinde Meclis tarafından karara bağlanmayan kararnameler yürürlükten kalkacak. Bu kararnamelerin Meclis tarafından onaylanmasına ilişkin usul ve esaslar İçtüzükte gösterilecek.

Olağanüstü yönetim usulleri süresince çıkarılan KHK'ler ile bunların TBMM tarafından onaylanmasıyla kanunlaşmış olanları, ancak olağanüstü yönetim usulünün yürürlükte olduğu dönemde ve bunun usulüne göre ilan edildiği yerlerde uygulanacak.

Olağanüstü yönetim usulünün kalkmasıyla bu kararnameler ya da bunların TBMM'ce onaylanarak kanunlaşmış olanları, kendiliğinden yürürlükten kalkacak. Olağanüstü yönetim usulleri süresince çıkarılan KHK'larda değişiklik yapılamayacak. Anayasa Mahkemesi bu kararnamelere karşı açılan davaları öncelikle görüşecek.

AK Parti, olağanüstü yönetim usulleri süresince Bakanlar Kurulu'nun değil Başkan'ın, KHK çıkarmasını önerdi.

BDP ise olağanüstü hal, savaş ve seferberlik ilan edildiği durumlarda kanundan ayrı olarak Bakanlar Kurulu'na KHK çıkarma yetkisinin verilmesinin gerekli olmadığı görüşünü iletti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber