Suç mağdurlarına yardım hakkında kanun taslağı

Adalet Bakanlığı, bedensel bütünlüğe ve cinsel dokunulmazlığa saldırı oluşturan bir suç nedeniyle mağdur olanların uğradığı maddi zararların karşılanması için bir çalışma yürütüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2013 16:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Suç mağdurlarına yardım hakkında kanun taslağı

Bakanlığın hazırladığı Suç Mağdurlarına Yardım Hakkında Kanun Taslağı'na göre, yaralananlara 2 bin lirayı; sakatlananlara 8 bin lirayı geçmemek üzere; hayatını başkasının desteğiyle sürdürecek olanlara 15 bin liraya kadar nakdi ödeme yapılacak.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, suçtan zarar görenlere ilişkin kurulan Mağdur Hakları Alt Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ başkanlığında ilk toplantısını yaptı.

Dağ, bu konuyla ilgili çalışma yapan kamu kurumları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları, hakimler, avukatlar, baro başkanlarıyla biraraya geleceklerini ifade etti.

Daha sonra Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü'nden Tetkik Hakim Mehmet Ökmen, Suç Mağdurlarına Yardım Hakkında Kanun Taslağı'na yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ökmen, sanık, şüpheli, hükümlü haklarından bahsedildiğini, kanunlarda bu yönde iyileştirmeler yapıldığını, son yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu'nda sanık haklarının, standartların üzerinde olacak şekilde düzenlendiğini anımsattı. Ökmen, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda, kısmen de olsa mağdur haklarına yer verildiğini ancak suç sonucu oluşan zararın tanziminde eksiklerin olduğunu kaydetti.

Avrupa Konseyi'nde yapılan çalışmalar sonucunda Şiddet Suçu Mağdurlarına Devlet Tarafından Tazminat Ödenmesine Dair Sözleşme'nin, 1983'te kabul edildiğini anımsatan Ökmen, Türkiye'nin de bunu 1985'de imzaladığını ancak uygun bulma kanununun çıkmadığını söyledi.

Ökmen, "Eksikliğimizi Ceza Muhakemesi anlamında gördüğümüz için çalışma başlatacağımızın uygun olacağını düşündük" dedi. Ökmen, 2009'da çalışmalara başladıklarını, tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yüksek mahkeme, sivil toplum örgütlerine gönderdiklerini anlattı. Bir çoğunun görüş bildirdiğini ancak bunları değerlendirme aşamasına geçemediklerini dile getiren Ökmen, taslağa yönelik özellikle Maliye Bakanlığı'nın eleştirileri bulunduğunu belirtti.

Ökmen, suç nedeniyle mağdur olan kişilerin, bu kanun kapsamında dahil olacağını, bedensel bütünlüğüne, cinsel dokunulmazlığına saldırı oluşturan bir suç nedeniyle mağdur olan Türk vatandaşlarının uğradığı maddi zararları kapsayacağını bildirdi. Ökmen, yabancılar hakkında ise karşılıklılık ilkesi bulunması veya eylem tarihinde Türkiye'de en az 3 yıllık oturma iznine bağlı olarak ikamet etmesi gerektiğini kaydetti. Ökmen, yabancılar bakımından aranan şartların mağdur çocuklarda aranmayacağını belirtti.

Kasten işlenen suçların, insan ticareti, kasten adam öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet, çocuk düşürtme, cinsel saldırı, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, yağma, zor kullanma yetkisi sınırının aşılması gibi suçların düzenleme kapsamında olacağını kaydeden Ökmen, taslağa suçları isim, madde numarası olarak yazmadıklarını söyledi. Bunun eleştirildiğini dile getiren Ökmen, öngöremedikleri durumlarla karşılaşabilecekleri için suç isimlerini yazarak, sınırlandırmak istemediklerini anlattı.

Ökmen, taslağa göre, suç nedeniyle yaralanan, sakatlanan, hayatını başkasının yardım ve desteğiye sürdürenlerin bakım, tedavi, protez giderlerinin; ölüm halinde ise vefat öncesi tedavi giderleri ve cenaze giderlerinin devletçe karşılanacağını, kişilerin uğradığı maddi zararların nakdi ödeneceğini, manevi zararların kapsam dışında olduğunu bildirdi.

Yaralananlara 2 bin lirayı geçmemek üzere yaralanma derecesine göre; sakatlananlara 8 bin lirayı geçmemek üzere, hayatını başkasının desteğiyle sürdürecek olanlara 15 bin liraya kadar nakdi ödeme yapılacağını kaydeden Ökmen, ölenin kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişilere ise tedavi ve cenaze giderlerine karşılık 10 bin liraya kadar nakdi ödeme yapılabileceğini belirtti.

Failin yakalanamaması, belli olmaması, hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılmamışsa da şartları uyanlara yardım yapılabileceğini dile getiren Ökmen, mağdurun sosyal güvencesi yoksa zararların karşılanacağını ifade etti.

Ökmen, taslakla her ilde Yardım Kurulu oluşturulduğunu vurgulayarak, taslakta mala karşı işlenen suçların yer almadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber