Ağaç ve çim polenlerine dikkat

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salim Yüce, halk arasında 'Saman nezlesi' olarak bilinen polen alerjisine yaz aylarında dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Haziran 2013 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ağaç ve çim polenlerine dikkat

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ağaçlarda ve çimlerde görülen polenlere, alerjik hastalığı bulunanların dikkat etmesi gerektiği belirtildi. Gözle görülmeyen polenlerin çok değişik alerjik hastalıklara yol açtığını ve çiçek tozları olarak bilinen polenlerin 3'e ayrıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Salim Yüce, şunları kaydetti:

"Çiçek tozu dediğimiz tozlar halk arasında kısaca polen olarak adlandırılır. Bunlar insan gözü ile görülemeyecek kadar küçük parçacıklardır. İnsanlara zarar veren polenler ise genelikle çayır ve çimenlerde bulunan 20- 60 mikron olanlardır. Daha renkli ve gösterişli olan çiçeklerin polenleri ise daha ağırdır. Ama bunlar insanlar için fazla sorun oluşturmaz. İnsanlar üzerinde etkili olan polenler 20 ile 60 mikron arasında olan polenlerdir. Bu polenler özelikle sabah saatlerinde atmosfere yayılırlar. Saat 06.00 ile 10.00 arasında çok fazla etkili olurlar. Akşam saat 17.00'a kadar da atmosferde kalırlar. Hava ile birlikte evimizin içine kadar girerler. Bağışıklık sistemi hassas olan kişilerde sıkıntılı durumlara da sebep olurlar. Halk arasında, 'Saman nezlesi' olarak bilinen bu rahatsızlığın kaynağında bu polenler vardır. Bir kişi bu polenler ile temas etiği zaman vücut poleni alır. Vücut içinde belirli işlemlerden geçirir. Daha sonra bu poleni bir düşman olarak kabul eder. Bir sonraki seferde ise düşman kabul ettiği bu polene karşı vücut saldırı gerçekleştirir. Bunun üzerine kişi de bazı bulgular ortaya çıkar. Bunların başında gözlerde kızarıklık, yaşarma, burunda akıntı, kaşınma, sürekli hapşırık ve buna bağlı burunda kanama şeklinde olur."

Yrd. Doç. Dr. Yüce, polenlerin ağaçlar, çayır ve çimenler, ve yabani ot türleri olmak üzere 3 gruba ayrıldığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Yüce, "Bunlarda bulunan polenlerin hepsi rahatsızlığa sebep olabilir ama alerji ünitesi en fazla olan polenler çayır çimende bulunanlardır. Çayır çimen polenleri baharda başlar yaz ortasına kadar devam eder. Gerçi küresel ısınmaya bağlı olarak polenler artık her dönem görülebilmektedir. Yani 12 ay boyunca da bu polenleri görmek mümkündür" dedi.

HAVALANDIRMA UYARISI

Saman nezlesi olan kişilerin deri ve kan tahlili ile teşhis edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Salim Yüce, bundan korunmak için yöntemler bulunduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Yüce, şöyle devam etti:

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber