Başkenteki iş bırakma eylemi olaysız sona erdi

Başkent'te Gezi Parkı olaylarını protesto etmek için iş bırakan sendikaların eylemi olaysız sona erdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Haziran 2013 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkent'te Gezi Parkı olaylarını protesto etmek için iş bırakan sendikaların eylemi olaysız sona erdi.

Eyleme, DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) yanlısı gruplar, Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapattılar. Ziya Gökalp Caddesi'nde yürüyen grup, Mithatpaşa köprüsüne kadar geldi. Grup, burada basın açıklaması yaparak, Gezi Parkı olaylarını protesto etti. Basın açıklamalarından sonra eylemciler bir süre oturma eylemi yaptı. Daha sonra olaysız olarak dağıldılar.

Ayrıca, eyleme bazı CHP milletvekilleri de destek verdi.


Taksim Gezi Parkı'na dün akşam yapılan polis müdahalesi sonrası DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDHB ortak eylem kararı almıştı. Bugün yapılan iş bırakma eylemine 27 bin üyeli Türk Diş Hekimleri Birliği ise ilk kez katılıyor.

POLİS ZİYA GÖKALP'TE DURDURDU

Ankara'da Kolej'de toplanan sendika ve meslek örgütüne üye işçi ve memurlar Kızılay'a yürüyüşe geçti.

Ankara Valiliği'nden dün yapılan açıklamada Kızılay Meydanı'nın gösteriler için kapalı olduğu açıklanmıştı. Güvenlik önlemleri çerçevesinde Kolej yönünden Kızılay'a giriş güzergahı olan Ziya Gökalp Caddesi üzerinde polis önlem aldı. Cadde üzerinde 5 TOMA ve çok sayıda polis bekliyor.

Mithatpaşa Köprüsü'nün altına kadar gelen polis burada kalabalığa müdahale edileceği uyarısı yaptı. Konfederasyonlarla polis arasında yapılan görüşmede uzlaşmaya varıldı ve polis barikatının ilerisinde basın açıklaması ve konuşma yapılmasına izin verildi.

Türkiye genelinde hükümetin Taksim Gezi Parkı'na yönelik tutumunu protesto eden DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyeleri bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Başkent'te iş bırakan sendika üyeleri alanlara inip davul-zurna eşliğinde halay çekti.

Ankara Kolej Meydanı'nda toplanan DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB ve bazı sivil toplum kuruluşları buradan Kızılay'a hareket etti. Eylem nedeniyle Kolej-Kızılay istikameti çift yönlü trafiğe kapatıldı. Güvenlik güçleri, Kızılay istikametine yönelen grubu Mithat Paşa Caddesi köprü altında durdurdu. Kalabalığa uyarıda bulunan emniyet güçleri, grubun açıklama yapıp dağılmasını istedi. Yapılan uyarıların ardından sendika temsilcileri ile polis arasındaki görüşme sonucunda uzlaşma sağlandı. İşçiler, polis barikatının yaklaşık 50 metre uzağında durdu. Sendika temsilcileri grubun daha fazla ileri geçmesini engellemek için, insan zinciri oluşturdu. Eyleme CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de katıldı.

HÜKÜMETİN TAKSİME YÖNELİK TUTUMU ELEŞTİRİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) ait ses yayın aracının üzerine çıkan sendika temsilcileri burada açıklama yaptı. Sendika temsilcileri, Taksim Gezi Parkı'na yönelik hükümetin tutumunu eleştirdi. Polisin uyguladığı sözde şiddeti protesto edip, hükümeti istifaya davet etti.

Yapılan açıklamaların ardından protestocu grup, bir süre oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine sendika temsilcileriyle CHP Milletvekili Levent Gök de katıldı. Oturma eyleminin ardından eylemciler, davul zurna eşliğinde halay çekti.

Greve giden sendika temsilcileri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Köprü altında görev alan emniyet kuvvetleri ise grubun dağılmasının ardından Kızılay'ı trafiğe açtı.

ŞİŞLİ'DE DİSK KORTEJİ

Şişli'deki DİSK genel merkezi önünde toplanan DİSK korteji içinde CHP İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi'de bulunuyor.

İZMİR

İZMİR Ege Üniversitesi'nde, Genel Sağlık- İş Sendikası'na üye doktorlar, İstanbul Tarlabaşı'ndaki gönüllü revirinde çalışan doktorların gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Ege Üniversitesi Poliklinikleri önünde toplanan Genel Sağlık- İş Sendikası'na bağlı yaklaşık 30 sağlık çalışanı, gönüllü revirinde çalışanların gözaltına alınmasını protesto etti. Topluluk 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Mustafa Kemal'in doktorlarıyız', 'Her yer Taksim her yer direniş' ve 'Hükümet istifa' sloganları attı.

BURSA

Bursa'da, İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olaylar sebebiyle grev kararı alan Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyeleri, Bursa'da yürüyüş düzenledi. Ünlü Cadde üzerinde toplanan Kesk Bursa Şubeler Platformu, Disk Güney Marmara Temsilciliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Tabip Odası ve Bursa Diş Hekimleri Odası ortak yürüyüş düzenledi. Sloganlar atarak Şehreküstü Meydanı'na gelen protestocu grup, 'Kimse bizi teslim alamaz, diz çöktüremez' yazılı pankart taşıyarak, hükümet aleyhine de sloganlar attı.

SAMSUN

Samsun'da, Gezi Parkı olaylarına destek için KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDB'ye üye memur ve işçiler grev yapıp işyerlerine gitmezken, yürüyüş düzenleyip eylem yaptılar. Sendika üyeleri DSİ önünde toplanıp İstiklal Caddesi, Lise Caddesi, Gazi Caddesi, Osmaniye Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi üzerinden Konak Sineması önüne yürüdüler. Taksim Gezi Parkı olaylarına destek verip hükümeti istifaya davet eden eylemciler, Konak Sineması önünde basın açıklaması yaptılar.

ADANA

DİSK ve KESK'in, Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek amacıyla başlattığı bir günlük genel grev çağrısına Adana'dan destek geldi. Yüzlerce çalışan, Gezi Parkı müdahalesine tepki için iş bıraktı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin, Gezi Parkı'na yönelik polis müdahalesinin ardından yaptığı genel grev çağrısı üzerine, Adana'da yüzlerce çalışan iş bıraktı. Çeşitli sendika ve meslek örgütü üyeleri, Büyükşehir Belediyesi eski binası önünde bir araya gelerek, 'her yer taksim, her yer direniş' sloganları eşliğinde Atatürk Parkı'na yürüdü.

SAKARYA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sakarya şubeleri, “Birlikte alanlardayız” sloganıyla sendika binasından AKM önüne kadar yürüdü. AKM önünde bir basın açıklaması yapan gruba, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) de destek verdi. Taksim Gezi Parkı eylemleri nedeniyle bir gün iş bırakma eylemi yapan grup yapılan basın açıklamasının ardından gösterilerini sona erdirdi.

EDİRNE

Edirne'de, Taksim Gezi Parkı'na yapılan müdahaleyi protesto etmek isteyen gruplar, sloganlar atarak yürüyüş düzenledi. Edirne'de DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB sendikalarının organize ettiği protesto eylemi için yaklaşık 100 kişilik grup, Saraçlar Caddesi'nde toplandı. Grup, ellerinde pankartlarla ve sloganlar eşliğinde buradan, AK Parti İl Başkanlığı binası önüne kadar yürüdü. Sendikaların yanı sıra bazı sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde, Taksim Gezi Parkı'na yapılan müdahaleler 10 dakikalık oturma eylemiyle protesto edildi.

Eylemcilere, çevredeki vatandaşlar alkışlarıyla, sürücüler de araçlarının kornalarına basarak destek verdi.

KAYSERİ

KESK Dönem Sözcüsü Özdal Yıldırım, Taksim Gezi Parkı'na yapılan müdahale sonrasında bir açıklama yaparak, “Polis şiddetine ve meydanların etrafındaki ablukaya son verilsin” dedi. Eğitim-Sen Kayseri Şubesi binası önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan KESK Dönem Sözcüsü Özdal Yıldırım, “Taksim Gezi Parkı'nın ranta kurban edilmesine karşı gelişen yurttaş duyarlılığını polis terörü ile bastırmaya kalkışan AKP iktidarı Türkiye halkının vicdanının, hak ve adalet arayışının güçlü duvarına çarptı” diye konuştu.

MANİSA

Manisa'da doktorlar ellerini kelepçeledi Gezi Parkı'nın orantısız güç kullanılarak boşaltılmasını protesto eden KESK, DİSK, TMMOB, BES, TTB ve TDB üyeleri Manisa'da bir günlük grev kararı alıp protesto yürüyüşü yaptı.

Sendikaların bir günlük grev kararı almaları üzerine KESK Manisa Şubeler Platformu'na bağlı sendika üyelerinden oluşan yaklaşık bin kişi Manisa Lisesi önünde toplandı. 'Taksim'de düşene, dövüşene bin selam', 'Hükümet istifa', 'Fazişme karşı omuz omuza', 'Çapulcular burada hükümet nerede?' sloganları atan grup Manolya Meydanı'na kadar yürüdü. Manisa Tabip Odası üyesi doktorlar yürüyüşe elleri kelepçeli olarak katıldı. Manisalılar evlerinin balkonuna, esnaf da işyerlerinin önüne çıkarak, gruba alkışlarla destek verdi.

HAKKARİ

KESK Hakkari Şubesi, Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla yaptığı basın açıklaması ardından bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Basın açıklaması için KESK şubesinde bir araya gelen, aralarında Belediye Başkan Vekili Rahmi Hemetoğlu, BDP PM üyesi Sıddık Akış, BDP İl Başkanı Rahmi Kurt, İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut'un da bulunduğu 50 KESK üyesi Bulvar Caddesi üzerindeki Belediye Binası önüne kadar yürüdü.

İSTANBUL VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Valiliği yazılı bir açıklama yaparak saat 16:00'da Taksim Meydanı'nda toplanma çağrısının yasal olmadığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi: "Legal ve illegal bazı oluşumların bugün saat 16:00'da Taksim Meydanı'nda toplanılması yönünde çağrılarda bulundukları görülmektedir. Taksim Meydanı ve çevresinde sağlanmış olan huzurlu ortamın sürdürülmesini engellemeye matuf bu tür çağrılar yasal değildir. Taksim Meydanı'nda yasal olmayan toplanmalara bundan sonra da müsaade edilmeyecektir."

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber