'Astronomi Öğrenmeme Engel Yok'

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi'nde 'Astronomi Öğrenmeme Engel Yok' projesi kapsamında işitme engelli öğrenciler, teleskopla güneşteki patlamaları inceledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2013 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Astronomi Öğrenmeme Engel Yok'

TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çerçevesinde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen 'Astronomi Öğrenmeme Engel Yok' adlı projenin açılış töreni OMÜ Gözlemevi'nde gerçekleşti. Açılışa, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Rektör Prof.Dr. Hüseyin Akan, öğretim üyeleri, işitme engelli öğrenci ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Proje Yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Mualla Bolat, şöyle dedi:

"Bugün burada eğitim ve sosyal sorumluluğu beraber yürüttüğümüz bir çalışmanın içindeyiz. Çalışmanın temel amacı, işitme engelli öğrencilerin astronominin temel kavramlarını ve mevsimleri yaparak, yaşayarak öğrenmesi ve Türkiye'de fen ve astronomi alanlarında işaret dilinin geliştirilmesidir. Gökyüzü ve uzayın gizemli yapısı geçmişten günümüzde bilim insanlarının daima dikkatini çeken bir araştırma alanı olmuştur."

Teleskopun bulunmasına kadar bu gizemin çözülmesi sadece çıplak gözle başımızı yukarı kaldırarak yapıldığını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Bolat, şöyle konuştu:

"Yani duyulardan sadece gözümüz kullanılmıştır. İşitmeye ihtiyacımız olmamıştır. Bu yüzden işitme engelli öğrencilerle astronomi ile ilgili bir proje yapmanın uygun olduğu düşüncesinden hareketle, 'Astronomi Öğrenmeme Engel Yok' başlığı seçilmiştir. Evren, evrendeki yerimiz, güneş sistemi, güneş tutulması, ay tutulması, mevsimlerin oluşumu astronominin konularındandır. Projenin ana temasını 'mevsimler' oluşturmaktadır. Mevsim kavramı her öğrencinin fen eğitiminin bir parçası olmalıdır. Mevsimlerin etkileri günlük yaşamımızın içindedir. Mevsimlere göre, sıcaklık değişimi, beslenme alışkanlıkları, tarım ürünlerindeki fark, kültür farkı, gece ve gündüz süreleri arasındaki fark, güneşin doğuş ve batış noktalarının değişimi, Güneşin gökyüzündeki hareketinin değişimi, Güneşin gökyüzündeki hareketinin süresinin değişimi, gölgenin boyunun değişimi gibi daha birçok özellik mevsimlerin oluşmasındaki nedenin sonuçlarıdır. Projede öğrencilerin yapacakları etkinliklerle gözlem (işitme duyusu hariç), ölçme, sınıflama, sayıları kullanma, model oluşturma, verileri yorumlama, iletişim kurma gibi bilimsel süreç becerilerinin kazandırılacağı düşünülmektedir. Bu projenin gerçekleşmesi durumunda öğrencileri, deney yapma, bilim insanı gibi çalışma, gözlem yapma, ölçme, sınıflama, verileri kullanma ve yorumlama gibi bilimsel süreç becerilerine, işbirliği içinde çalışma, bilimin doğasını farkına varma gibi kazanımları elde etmeleri planlanmaktadır."

OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, üniversitenin işlevlerini, bilim, eğitim ve topluma hizmet ya da sosyal sorumluluk olarak sıralanabileceğini dile getirdi. Burada üçünün de birlikte olduğunu gördüklerini kaydeden Prof.Dr.Akan, "Bu topluma hizmet projesinde eğitim de var bilim de var. Bu açıdan gerçekten örnek bir projedir. Sanıyorum bu çalışma, Türkiye'deki ilk çalışmadır. Bu nedenle bu projeyi muhtemelen bundan sonra birçok ilde tekrarlanacak olan bir proje olarak düşünüyorum. Çok verimli bir çalışma olacağına inanıyor, TÜBİTAK'a desteğinden ötürü teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Rektör Prof.Dr. Hüseyin Akan teleskoptan güneşteki patlamaları inceledi ve öğrencilerle birlikte Planetaryum'da Uzay Tiyatrosu'nu izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber