Aboneliklerden 'kolay' vazgeçme hakkı

Aboneler, katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri de dahil kısa mesaj, çağrı merkezi, internet ve benzeri yöntemlerle katıldıkları kampanya ve tarife kapsamındaki hizmetlerden basit bir yöntemle vazgeçme hakkına sahip olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2013 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aboneliklerden 'kolay' vazgeçme hakkı

Elektronik haberleşme hizmetlerinden yararlanan aboneler, katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri de dahil olmak üzere kısa mesaj, çağrı merkezi, internet ve benzeri yöntemlerle katıldıkları kampanya ve tarife kapsamındaki hizmetlerden basit bir yöntemle vazgeçme hakkına sahip olacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, önceden kaydedilmiş olup olmamasına bakılmaksızın sohbet, yarışma, şans oyunu ve benzeri hizmetler olarak belirlenen "özel içerikli hizmetler" tanımı kaldırıldı. Elektronik haberleşme hizmetlerinden yararlanan aboneler, katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri de dahil olmak üzere kısa mesaj, çağrı merkezi, internet ve benzeri yöntemlerle katıldıkları kampanya ve tarife kapsamındaki tüm hizmetlerden başvurduğu ya da basit bir yöntemle vazgeçme hakkına sahip olacak. "Uluslararası standartlar ile kurumun belirleyeceği standartlara uygun kalitede hizmetten yararlanma hakkı, görme engellilerin abonelik sözleşmelerini ve faturalarını kendilerinin faydalanabilecekleri şekilde talep etme hakkı, abonelerin istenmeyen mesaj ve iletileri almayı reddetme hakkı" maddeleri yönetmelikten çıkarıldı.

Katma değerli elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmeciler, hizmetin sunulması öncesinde hizmetin ücretiyle tanım ve kapsamına ilişkin tüketicileri ücretsiz bilgilendirecek. Kurum tarafından bilgilendirmeye ilişkin usul ve esaslar belirlenebilecek. Kurum, katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerine şifreyle ve/veya benzeri yöntemlerle erişime ilişkin yükümlülükler getirebilecek. Abonelerin hatları, 900 alan koduna kapalı olacak, abonelerin yazılı talebiyle hatları bu hizmete açık hale getirilecek.

İşletmeciler, ses, kısa mesaj, veri ve benzeri hizmetlerin sunulduğu kullanım miktarına ilişkin sınıra ulaşıldığında abonelerini bilgilendirecek.

- Tüketici şikayetlerine etkin çözüm

İşletmeciler, tüketici şikayetlerinin cevaplanmasında şeffaf, hızlı ve kolay uygulanabilir bir çözüm mekanizması oluşturacak. Tüketici şikayetleri ve bu şikayetlere verilen cevaplar işletmeciler tarafından kayıt altına alınacak ve bu kayıtlar güvenlik tedbirleri alınarak asgari 2 yıl süreyle muhafaza edilecek. Kurum tüketici şikayetlerinin tasnifi neticesinde belirli bir konuya ilişkin şikayetlerin yoğunlaştığı ve/veya şikayet konusunun abone mağduriyetine yol açtığına kanaat getirmesi halinde, konuyu inceleyerek konu hakkında düzenleme veya denetleme yapabilecek.

- Görme engellilere sözleşme ve faturalar ücretsiz sunulacak

Abonelik sözleşmelerinde, işletmeciler görme engelli tüketicilerin talep etmesi halinde abonelik sözleşmelerini ve faturalarını asgari olarak Braille alfabesi ya da sesli dinletmek şeklinde ücretsiz sunacak.

İşletmesi, yabancı uyrukluların aboneliklerinde geçerlilik tarihi uygun pasaport veya uluslararası geçerliliği olan muadili belgenin birer suretinin abonelik sözleşmesiyle muhafaza edilmesiyle yükümlü olacak.

- Fesih işlemi 24 saatte gerçekleşecek

Abonelikler, her zaman ücretsiz sona erdirebilecek. İşletmeci fesih bildirimlerinde talebin alındığı bilgisini aboneye en geç 24 saat içinde iletecek. Fesih talebine ilişkin bildirimin yapıldığı andan itibaren 24 saat içinde aboneye sunulan hizmet kısıtlanacak ya da durdurulacak. Hizmetin 24 saat içinde kısıtlanmaması ya da durdurulmaması halinde abone sorumlu tutulamayacak. İşletmeci, abonenin fesih talebinin yapıldığı andan itibaren 7 gün içinde fesih işlemini gerçekleştirmek ve posta, elektronik posta, kısa mesaj ya da arama yöntemlerinden birini kullanarak abonelik sözleşmesinin feshedildiğini aboneye bildirecek.

Fesih işleminden sonra işletmeci, borcu olan abonelere geri kalan alacakları için en geç 4 ay içinde son faturayı gönderecek. Bu süre sınırı, son faturaya uygulanan gecikme faizi ve yasal takipten doğan faturalar için geçerli olmayacak. Aboneden daha önce alınan depozito, avans gibi ücretler veya abone alacakları varsa mahsuplaşmayı müteakip kalan tutar 15 gün içinde işletmeci tarafından aboneye iade edilecek.

İşletmeler, taahhütsüz abonelik sözleşmelerine son verme isteklerinden dolayı cezai şart veya cayma bedeli ve benzeri isimler altında bedel uygulayamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber